Ezek a legjobb családi kirándulóhelyek Magyarországon – 5 tuti tipp

Szuper családi kirándulóhelyet keresel? Mutatunk 5 izgalmas úti célt, ahol garantáltan jól telik majd a nap.

Tuti tippek egy őszi családos kiránduláshoz - ne hagyd otthon a gyerekeket!Forrás: Thinkstock

Családi kirándulás Őszre

A legjobb tippek gyerekkel

Szülőként biztosan te is tisztában vagy azzal, hogy a gyerekek számára kiemelten fontos, hogy sokat tartózkodjanak a szabadban, a friss levegőn. Ez természetesen a felnőttek egészségre is jó hatással van. Hazánk természeti és épített kincsei tengernyi lehetőséget kínálnak a családi kirándulásra.

Ősszel sem kell lemondanunk a családi kirándulásról. Tervezzük meg előre a programokat és így garantált a felhőtlen szórakozás. Magyarországon rengeteg festői helyszín hívogat. Segítünk, hogy felfedezd a legjobb családi kirándulóhelyeket.

Szentendrei Skanzen - jó kis családi móka

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumában a családok megismerkedhetnek a magyar népi kultúrával és az ősi mesterségekkel. A gyerekeket rengeteg interaktív program is várja, a játszótéren pedig hagyományos, fából készült játékokkal is játszhatnak.

A múzeum 75 hektáros területen több mint 300, a vidéki életet bemutató épület látogatható, autentikus berendezéssel. És ez igaz mind a házak belső terére, mind pedig a külső környezetre. Templomok, iskolák és gazdasági épületek között sétálva elevenedik meg előttünk a múlt. Ezek a látványosságok magyarországi különböző tájegységeit mutatják be. És hogy az ízlelőbimbók is kiránduljanak: a látogatók a helyszínen a hagyományos magyar paraszti kultúra ételeit is megkóstolhatják.

Szentendrén is tartalmas programokkal várják a családokat - illusztrációForrás: skanzen.hu

A Skanzen múzeumvasútja nemcsak a kiállítások közötti közlekedést könnyíti meg, de valóságos időutazást kínál a vasút és a régmúlt szerelmeseinek. A korhűen felújított motorvonat a különböző tájegységekbe repíti az utasokat.

A kiállítótér idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, amelyre október 27-29. között kézműves programokkal, játékos helyszínekkel és bringatúrával is készülnek.

Aggteleki Nemzeti Park és a Cseppkőbarlang - tuti tipp

A Baradla-barlang csodálatos élmény! A barlangok szerelmeseinek imádni fogják a világörökségi címet is viselő Aggteleki Cseppkőbarlangot. Ez a barlang azért is egyedülálló, mert kis területen nagy mennyiségű cseppkő található benne. Ezek a képződmények rendkívül változatos formavilágot mutatnak, a barlangokban uralkodó klíma pedig egyedi élővilág kialakulását tette lehetővé. Olyan, vezetett túrák keretében fedezhetjük fel a cseppkövek varázslatos világát, amelyeket a gyerekek is könnyen teljesíthetnek. Érdemes azonban előzetesen tájékozódni: mind a táv, mind pedig a nehézségi fokozat tekintetében kiválaszthatjuk a család számára leginkább ideális barlangi kirándulást. Ha viszont inkább maradnánk a felszínen, akkor sem fogunk unatkozni: bringatúrák, gyalogtúrák és lovas kirándulások is szerepelnek a kínálatban.

Az Aggteleki barlangban számtalan különös formájú cseppkő megtekinthetőForrás: Shutterstock/ Peter Gudella

Balaton-felvidéki Nemzeti Park - Őszi Balaton

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ideális családi kirándulóhely a kissé szomorkásabb, őszi hónapokban is. Kilátók, állatparkok, kicsikkel is könnyedén teljesíthető túraútvonalak várnak. A balatonedericsi Csodabogyós-barlang, a Káli-medence bazaltsziklái, a Kis-Balaton sirályszigete, de akár a Veszprémi Állatkert is tökéletes program. Ezek a kirándulóhelyek lefáraszthatatlan gyerekkel is hibátlan úticélok.

Vörösróka-kölyök (Vulpes vulpes) a Kis-Balatonnál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területénForrás: MTI/Varga György

Ha az északi parton jártok a családdal, érdemes útba ejteni a balatonmagyaródi Kányavári-szigetet is. A szigeten található Búbos Vöcsök tanösvény az egyetlen szabadon, vagyis szakvezetés nélkül látogatható hely a nemzeti parkban. Számos madárfaj otthona, amelyek többségét Fekete István 1957-ben megjelent ifjúsági regényéből, a Tüskevárból is ismerhetjük.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút - Gyerekkel a legjobb!

A Gyermekvasút fél- vagy akár egész napos kirándulási lehetőség az egész családnak. A Budai-hegységben kanyargó és évtizedek óta gyerekek által működtetett kisvasút hat helyen áll meg és érinti a környék főbb látványosságait. Megcsodálhatjuk a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait, a Kaán Károly-kilátót, a normafai területeket, Nagyrétet, a Makovecz Imre-kilátót, a Széchenyi-emlékművet, az Erzsébet-kilátót és Makkosmáriát. Hűvösvölgy állomásnál interaktív kiállítás mutatja be a gyermekvasút történetét. Kilátók, erdei játszóterek és kegyhelyek mellett haladunk el. Kifejezetten praktikus ebben a programban, hogy a megállóhelyek nagy része tömegközlekedéssel is megközelíthető. Vannak vezetett erdőismereti túrák, amelyek a Budai-hegységen kalauzolják végig a látogatókat.

Széchenyi-hegyi GyermekvasútForrás: MTI/Máthé Zoltán

A lillafüredi vízesés - gyönyörű program

A Lillafüredi vízesés Magyarország egyik legszebb természeti kincse, amely tökéletes kirándulóhely a családok számára. A festői Bükk-hegységben található víz-zuhatag minden korosztály számára szuper program. Vízcsobogás, friss levegő és festői környezet vár. A 20 méter magas vízesés Magyarország legnagyobb mesterséges vízesése. A közelben játszóterek, erdei ösvények és barlangok várják a látogatókat. Itt található az Anna-barlang és a Palotaszálló is. Ez utóbbi építése során, az 1920-as években mesterségesen irányították át a Szinva-patak vizét és így jött létre a látványos vízesés. Az építkezés során a patak vízhozamát átalakították és úgy irányították, hogy a patak a sziklás hegyoldalon keresztül zúduljon le: lenyűgöző látvány!

Lillafüred, vízesésForrás: Rogoszfoto / Miskolc.hu

Extra 1 Travelo tipp kiránduláshoz:
Ha előre tervezel, spórolhatsz a családi kiránduláson: érdemes praktikus és tápláló elemózsiát csomagolni az útra.

Egy kis kedvhozónak íme a Szentendrei Skanzenről egy tuti videó:

 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek