A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett az Év Kilátója 2024-ben

A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett idén az Év Kilátója az ötödik alkalommal meghirdetett pályázaton. 10 jelölt közül választották ki a hal formájú lombkorona sétánnyal kibővített építményt, ahonnan a Vértesig is ellátni.

Hal formájú lomborona sétány is tartozik a 2024-ben Év Kilátója címet nyert pannonhalmi Boldog Mór-kilátóhozForrás: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Az Év Kilátója a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett

A versenyre a magyar természetjárók összesen több mint 10 ezer szavazatot adtak le az Aktív Kalandor Facebook oldalán. A tíz kilátó közül a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó gyűjtötte be a legtöbb kedvelést, szám szerint 1346-et – számolt be róla az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Az egyik első pannonhalmi szerzetesről elkeresztelt építmény nem csak nevében, de kinézetében, egyszerűségében és formájában is illeszkedik a közlében található Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz.

Hal formájú az Év Kilátójához tartózó lombkorona sétány

A kilátót az apátsággal egy sétaút köti össze, a kilátó körül pedig tanösvényen tájékozódhatunk Pannonhalma érdekességeiről. A komplexum további különlegessége a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétány. Formája a legrégibbi keresztény szimbólumra, a halra utal. A hal farka a feljáró, a hal fejénél pedig panorámapont van.

A Vértesig is elláthatunk

A Kisalföldi Erdőgazdaság a Sokorói-dombság tölgyfáiból építette a kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik minden rányba: a délre fekvő dombokra, az északon elterülő síkságra, a fák fölött a Pannonhalmi-medencére. Távolabb a Bakony északi vonulata látható, kelet felé pedig egészen a Vértesig láthatunk.

Az építmény helyén 1992-ig állt egy régebbi kilátó, ami gyorsan megrongálódott, ezért 2011 végén elbontották. Az új építményt a Pannonhalmi Főapátság szellemiségéhez és minimalista stílusához igazítva tervezték meg.

Az Év kilátója mellett halad a zarándokút

A kilátó közelében több túraútvonal is elhalad, ezek közül legnépszerűbb a Budapestről induló Szent Jakab út vagy közismert nevén El Camino, amelynek jelzéseit követve akár egészen a spanyolországi Santiagoig zarándokolhatunk.

2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, következő évben a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó kapta a leghtöbb szavazatot. 2022-ben a bükki Zsófia-kilátó volt a nyertes, tavaly pedig a mogyoródi Szent László kilátó-kápolna vitte el a díjat.

Bükki komplexum nyerte az Év Turistaháza címet

A turistaház kategóriában a Turistapark Szentlélek lett az Év Turistaháza 2024-ben. A létesítmény a tengerszint felett 750 méterrel fekszik, ezzel az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon található Turistapark Szentlélek egy valódi komplexum. A három önálló házikó és 36 fős jurtaszállás is várja a túrázókat, kerékpárosokat, a sátorban további 50 főt tudnak elszállásolni egész évben.

Addig is, amíg nem látogatsz el személyesen a győztes kilátóhoz, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek