Gyönyörű csillaghullás várható, ekkor nézz az égre

Október 8-án és 9-én este éri el a maximumát a Draconid meterorrajból származó csillaghullás. Szerencsére Magyarország nagy részén tiszta lesz az égbolt, így gyönyörködhetünk a hullócsillagok látványában.

Ma este gyönyörű csillaghullás várható a Draco csillagkép - illusztrációForrás: Shutterstock/Astrostar

Ma és holnap este csillaghullás lesz, a hullócsillagokat tiszta égbolt és kevés holdfény mellett élvezhetjük

Bár várhatóan nem ez lesz az év egyik legnagyobb meteorraja, a Drakonidák egy különleges tulajdonsága rendkívül vonzóvá teszi őket a hullócsillagok rajongói számára: míg a legtöbb meteorrajt a kora hajnali órákban lehet a legjobban megfigyelni, a Drakonida meteorok sötétedés után bármikor megjelenhetnek.

Ennek az az oka, hogy a csillagkép, ahonnan származnak, a Draco, a sárkány, az északi égbolton található. A Draco egy poláris csillagkép, ami azt jelenti, hogy 24 óránként egyszer megkerüli a Sarkcsillagot. A Draco ezért mindig látható az északi féltekén tiszta égbolt alatt.

Az American Meteor Society szerint a drákonidák változó meteorraj, vagyis a hullócsillagok szerény megjelenése várható, kis esély van erős aktivitásra. De az EarthSky.org szerint a Draconidák általában körülbelül 10 meteort produkálnak óránként a záporok csúcspontjában. Emiatt az október 8-i este kiváló alkalom arra, hogy csillagokat nézz, és láss néhány hullócsillagot.

Október 8-án a növekvő félhold lesz látható a Vénusszal nyugaton, amely napnyugta után néhány órával a látóhatár alá süllyed. Ez azt jelenti, hogy nem számít, mikor nézel északra, mivel kevés a holdfény, ezért nem lesz zavaró.

A varázslatos Draco csillagkép

Az egyik legnagyobb északi csillagképként a Draco az évnek ebben a szakaszában a legjobban egy cikázó kígyófarokként képzelhető el, amely homályos Z alakzatot alkot a Nagy Göncöl felett az észak-északnyugati égbolton. A csillagkép ad otthont a mélyégi látványosságoknak, köztük a lenyűgöző Macskaszem-ködnek (NGC 6543), az Ebihal-galaxisnak (UGC 10214) és az Orsógalaxisnak (M102) - írja a Livescience.

Ha többet szeretnél tudni a Draco csillagképről, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek