Égi jelenség - 80 ezer év után visszatér a szabad szemmel is látható üstökös

Októberben csodálatos égi jelenség lesz látható, ugyanis 80 ezer év után visszatér a szabad szemmel is látható üstökös. A C/2023 A3-at (Tsuchinshan–Atlas) tavaly fedezték fel, és úgy gondolják, hogy legutóbb a neandervölgyiek látták a Földről.

Októberben 80 ezer év után tér vissza az üstökös - illusztrációForrás: Shutterstock/Marko Aliaksandr

Égi jelenség - 80 ezer év után visszatér a szabad szemmel is látható üstökös

Újra megjelent az égen egy üstökös, amelyet a neandervölgyiek óta senki nem látott a Földről. A csillagászok szerint szabad szemmel is látható lehet.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) üstököst tavaly év elején fedezték fel a csillagászok, és úgy gondolják, hogy körülbelül 80 000 évente kerüli meg a Napot egy nagyon megnyúlt pályán.

Dr. Gregory Brown, a Greenwichi Királyi Obszervatórium vezető nyilvános csillagászati tisztje elmondta, hogy az üstökösről úgy gondolják, hogy az Oort-felhőből származik, amely a Neptunusz pályáján túl van.
„Ezen a Nap körüli hatalmas, nagyjából gömb alakú területen a Naprendszer kialakulásának jeges maradványai vannak" – mondta.

De most az üstökös ismét közel került hozzánk. A múlt hónap végén került közelebb a Naphoz, október 9. és 13. között várhatóan nagyon közel húz el a Föld mellett.

„Az üstökösök minél közelebb vannak hozzánk és a Naphoz, annál fényesebbek" – mondta Brown, megjegyezve, hogy a legfényesebb valószínűleg október 9-én lesz. Ekkor azonban az üstökös szinte közvetlenül a Föld és a Nap között lesz, ezért a legjobb idő a mgtekintésére néhány nappal előtte és utána lesz.
A szabad szemmel látható üstökösök elég ritkák, és ez az utóbbi néhány évtized legfényesebb üstökösei közé tartozik. Szóval mindenképpen megér egy próbát" – mondta.

Az égi jelenség szabad szemmel is látható lesz - illusztrációForrás: Facebook/Astronomy Picture of the Day (APOD)/Dan Bartlett

A csillagászok szerint nehéz megbizonyosodni arról, hogy az üstökös milyen fényes lesz, amikor közeledik.
„Az eddigi adatok szerint jó légköri körülmények között már szabad szemmel is látható lesz, és van esély arra, hogy jelentősen világosabb lesz, mint gondolnánk. De mennyire fényes? Őszintén szólva nem tudjuk."

Brown elmondta, hogy az északi és déli féltekén élő csillagvizsgálóknak már eddig is volt esélyük megpillantani az üstököst.

Ennek eredményeként október 13-án nyílik a legjobb esély arra, hogy az üstököst a késő esti órákban, naplemente után, nyugat felé, a Boötes csillagkép felé nézve megpillantsuk – írja a The Guardian.

Brown szerint az üstökös szabad szemmel valószínűleg foltként jelenik meg az égen – bár a csóváját már távcsővel vagy kis távcsővel is láthatjuk.

Még ha az üstökös nem is lesz olyan látványos, mint ahogy a szakértők remélik, a csillagászok élvezhetik a tudatot, hogy a kőkorszak óta az elsők között tekintenek az üstökösre.
„Nyilvánvalóan nem lehetett tudni, hogy akkoriban milyen fényesen világított az égen az üstökös, és milyen könnyen lehetett volna látni" – mondta Brown.

A Tsuchinshan–Atlas üstökös már látható az űrből, nézd meg a NASA friss felvételét:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek