Ezek Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő kedvenc helyei Fejér vármegyében

Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő miközben megmutatta a kedvenc helyeit Fejér vármegyében. A Petőfi Kulturális Ügynökség Mi, magyarok című videósorozatának első részében többek között mesél a martonvásári Brunszvik-kastélyról, bemutatja a kedvenc piacát és a pázmándi szőlőhegyet és azt is megosztja, hogy melyik népdal segítségével festi le a külföldieknek a magyarok lelkivilágát.

Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő egy izgalmas videóban mutatja be a kedvenc helyszíneit Fejér vármegyében, például a Velencei-tavatForrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

Kalandos utazás Miklósa Erika társaságában Fejér vármegyében

Székesfehérvárról indult el az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat. Ennek kapcsán egy 19 részből álló videósorozatot indított a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelyben ismert és elismert emberek mutatják be vármegyéjük kulturális értékeit, szellemi örökségét és természeti kincseit. Az első úti cél Fejér vármegye, útitársunk pedig nem más, mint Miklósa Erika.
Minden vidéknek megvannak a sajátosságai, de ezt talán az emberek teszik egy kicsit napfényesebbé" – vallja a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas opera-énekesnő Fejér vármegyéről, amelyet évtizedek óta az otthonának tart.

Az agárdi termelői piactól a martonvásári Brunszvik-kastély rejtélyéig

Miklósa Erika szerint mindegy, hogy melyik irányba indul el a látogató, mindenhol gyönyörű vidék fogadja a Dunától a Váli-völgyön és a Velencei-tavon át a Vértesig, a Bakony lábáig. Az énekesnő szerelmese a régió gasztronómiájának, így gyakran vásárol az agárdi termelői piacon, és a sok apró bormanufaktúrájáról ismert pázmándi szőlőhegy borait is szívesen megkóstolja.

„A hitem nagyon fontos. Nem csak arra gondolok, amikor nehezebb szakaszban van az életem. A jót is nehéz feldolgozni, és a hit nekem ebben is segít" – erről már a bodajki Nagytemplomban mesélt, ahogy arról is, milyen hatással van rá az ország egyik legrégebbi kegyhelye. „Itt muszáj megállnia az embernek egy pillanatra. Sok mindenre késztet ez a hely, akár akarja az ember, akár nem" – mondta.

Az opera-énekesnő számára természetesen kihagyhatatlan úti cél a martonvásári Brunszvik-kastély, ahol Beethoven is többször vendégeskedett, sőt egy izgalmas rejtélyt is az utókorra hagyott. „Örökké a tiéd, örökké az enyém, örökké a miénk" – így zárul egyik levele, amelyet a „halhatatlan kedveshez" írt. De hogy ki is volt ő? „Nem mondom el, jöjjenek el Martonvásárra" – mondta nevetve Miklósa Erika, akit saját bevallása szerint még a kastélyoknál is jobban lenyűgöznek a kastélykertek.

Miklósa Erika, a martonvásári kastélyparkbanForrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

A művész Székesfehérvár napfényes utcáin is szívesen sétál, szerinte a várost gazdag történelme és a jelen közössége teszi igazán izgalmassá és pezsgővé.

A videóból az is kiderül, melyik népdal fejezi ki számára leginkább a hazájához való kötődését. „Ha külföldön járok, és valamit el szeretnék mondani arról, milyen az országom, a népem, hogyan érzünk, látunk, mindig eléneklek egy népdalt. Pont idén 110 éve gyűjtötte Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt kezdetű népdalt. Annak a melódiájánál, dallamánál semmi nem fejezi ki jobban, mit jelent a honvágy, a haza és az egymás iránti szeretetet" – fogalmazott.

Július 1-jével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek jegyében féléves útjára indult a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat.

Nézd meg az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos programsorozathoz kapcsolódó Mi, magyarok című videósorozat részét:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek