Bakancslistás helyek Magyarországon

A hétköznapok egyformaságát azzal lehet a legjobban feloldani, ha van mit tervezni a közelebbi-távolabbi jövőre. A kirándulások megtervezése pont ilyen, ezért hoztunk pár bakancslistás helyet Magyarországon, amelyeket neked is érdemes hozzáírnod a listádhoz!

Bakancslistás helyek Magyarországon: diósgyőri várForrás: Szekeres Andrea / Travelo

Bakancslistás helyek Magyarországon

Miskolci Tündérkert

Egy helyi vállalkozó mesevilágot varázsolt egy elhanyagolt zöldterületre a diósgyőri vár szomszédságában: velencei körhinta, fából faragott tündérszobrok, csodálatosan buja növényzet, lombterasz, rózsakapuk és farönk sétányok gondoskodnak róla, hogy a látogatók kikapcsolódhassanak. Az esti kivilágításban, ha lehet, még káprázatosabb a látvány, a nyári estéken pedig a kertmoziba is betérhetnek a parkot felkeresők.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

A diósgyőri várat és az Avasi-kilátót.

Miskolci TündérkertForrás: miskolc.hu

Túristvándi vízimalom

A kanyargós Öreg-Túr partján áll a ma is működő vízimalom, amelyet a Mária Terézia korabeli írásos emlékekben is megemlítenek, de elképzelhető, hogy egy korábbi verziója már több száz évvel korábban is itt állt. Különlegessége, hogy nem felülről folyik a kerekekre a víz, hanem a lapátok merülnek bele a folyóba. Mellette egy óriási, csaknem háromszáz éves platánfa magasodik.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

A mezítlábas Notre-Dame-nak is nevezett tákosi református templomot, a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőt és Petőfi fáját.

A túristvándi vízimalom is bakancslistás helyForrás: kelmo78/Pixabay

Füzér

A Zempléni-hegységben található falu az ország legészakibb települése, ami önmagában még nem elég motiváció arra, hogy felkeresse, a bazaltsziklán magasodó, 13. században épült vár már annál inkább. Ha edzettebb, a várhegy mellől 12 km-es körtúrára indulhat, az útvonal egyes szakaszairól jó rálátás nyílik a várra. Ha oda is felkapaszkodik, a környék panorámájában gyönyörködhet. A falu további érdekességei a mézeskalács házikókra emlékeztető Füzéri Tájház Porták.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

Hollóházát, a regéci várat, a füzérradványi Károlyi-kastélyt.

A gyönyörűen felújított füzéri várForrás: Kalmár István / Füzér Vára / Facebook.com

Lébény

Ha Győr felé jár, mindössze 25 km-re a várostól találja Lébényt, ahol megcsodálhatja a 800 éves Szent Jakab-templomot. Mielőtt belépne a román stílusú, erődítményszerű épület belsejébe, feltétlenül járja körbe kívülről is, és csodálja meg rajta a sok-sok szép részletet: a kapuk díszes oszlopsorait és oszlopfőit, az oroszlános kopogtatót, a térkövön pedig az El Camino zarándokút jelképét, a fésűkagylót. Lébény ugyanis a hazai Szent Jakab-zarándokút egyik állomása.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

Nyúl község pincesorát, a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontot, Győr barokk belvárosát.

Lébény városában áll a középkori templomForrás: Shutterstock/ sissy5555

Rezi vára

Ez a Keszthelytől 15 km-re fekvő épület a középkorban masszív erődítmény lehetett, ma azonban már csak a romjait találja meg. Mégis megéri felkapaszkodni 418 m magasra, ugyanis a kilátás, ami minden irányban a környékre nyílik, páratlan: szemügyre veheti a Balatont és Sümeget is.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

A keszthelyi Festetics-kastélyt, a balatonedericsi Csodabogyós-barlangot, a zalaszántói Béke sztúpát.

Rezi vára romként is izgalmas felfedeznivalóForrás: Shutterstock/ Kurka Geza Corey

Réhelyi Látogatóközpont

A Dévaványa és Ecsegfalva között található létesítményben magyar szürke marha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés is látható, a legnevezetesebb faj azonban a túzok, Európa legnagyobb madara, amely világszinten veszélyeztetett. Az itteni múzeum bemutatja, hogyan óvják a fennmaradását. A környező puszták védett területeinek felfedezésének kerékpárral is nekiindulhat, kölcsönzésre helyben is van lehetőség.

Mit érdemes még felkeresni a környéken?

A Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőt, a tiszakécskei Barack Thermal Resort Fürdőt és a füzesgyarmati Kastélypark Fürdőt.

Wellnessre is bőven van lehetőség GyomaendrődönForrás: ligetfurdo.hu

Magyarország rengeteg csodás látnivalóval büszkélkedhet, további túrainspirációkért nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek