Ezek Magyarországon a legszebb pincefalvak

A bortermő vidékek nemcsak a szőlő nedűjével és a szüreti mulatságokkal hanem építészeti különlegességekkel is várják az érdeklődőket. Magyarországon található Európa legnagyobb pincefalva, de nem csak ezt érdemes felkeresni. Ismerj meg néhány másikat is!

Ezek Magyarországon a legszebb pincefalvak - Például a hajósi pincefalu, ami Európa legnagyobb összefüggő pincefalujaForrás: MyName (Csanády) / Wikipedia.org

Mutatjuk, melyek Magyarországon a legszebb pincefalvak

Hogy mi az a pincefalu? Így hívják azokat a településeket, településrészeket, ahol közel egymáshoz, akár több sorban száznál is több vagy több száz pince helyezkedik el.

Finom étek a pincesorról

BólyFotó: Tuba Zoltán [origo]

Baranya megyében a Pécs és Mohács között fekvő bólyi pincefaluban az öt pincesor közel négyszáz pincét rejt, és arra is figyeltek, hogy a házak között kutak legyenek. Az építési stílus, a díszítések a sváb hagyományokat őrzik, a bólyi pincepörkölt pedig tovább öregbíti a hely hírnevét. Ha már itt jársz, felkeresheted a Batthyány-kastély 11 hektáros parkját, amely természetvédelmi terület. Nem messze innen, a szekszárdi múzeumban láthatsz néhány Bólyról való bútort, amelyek még I. Napóleon palotájából származtak felesége, Mária Lujza házasságkötése révén.

Mit kóstolj? Illatban, zamatban gazdag, testes fehérborokat.

24 utcában

Hajósi pincefaluForrás: Hajósi Pincefalu Facebook

A hajósi pincefaluban 1840-ben épült meg az első présház. Azóta két tucat utcájával és 1200 borospincéjével Európa legnagyobb összefüggő pincefalujává nőtte ki magát. A Bács-Kiskun megyei településtől 3 km-re elhelyezkedő pincéket kézzel vájták a löszhátba. Eleinte vályogfalú, deszkaoromzatú, nádfedeles, később pedig téglafalú, cserépfedelű pincéket építettek. Mindegyiknek más a hangulata, színes ablakai, zsalugáterei miatt.

Érdemes a földet is kémlelni: sokszor száz évesnél régebbi téglákból áll a porta előtti járda. Más érdekességeket is találsz itt: a pincefalu közepén, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban pinceáron kóstolhatod az összes helyi borász borait. Az 1739-ben építtetett barokk érseki kastély pedig felújítva várja a vendégeket.

Mit kóstolj? Számos szőlőfajtát használnak a fehér- és vörösborokhoz, de nagyon híres a jégbor, amit a hetvenes években először itt készítettek.

Szegénynek gunyhó, gazdagnak kőboltozatos

Gyöngyöspata, a pincefaluFotós: Kőrösi Tamás

A Heves megyei Gyöngyöspatán hétsoros pincefalunak hívják a település szőlőhöz és borhoz kötődő részét. A Mátra lábánál elhelyezkedő pincefalu területén már az avar korban is éltek. A XIX. században szinte minden szőlőben volt egy gunyhó, azaz saras vályogfalú, zsúpfedeles vagy fazsindelyes házikó, ahol kint is aludtak a gazdák. A módosabb emberek kőboltozatos pincét tudtak építtetni.

Mit kóstolj? Összetett, nehéz, testes cuvée-ket kérjen a poharába.

Több pince, mint ház

Hajóson az a mondás járja, hogy több pince van itt, mint ház, mivel minden gazdacsaládnak volt szőlője, bora, pincéje, a gazdagabbaknak örökösödés vagy házasságkötés révén akár több is. Ősszel gyakran előfordult, hogy a pincéknél végzendő feladatok miatt a férfiak kinn aludtak. Amikor forrt a bort, ajánlatos volt őrizni. A feleségeket azonban hazaküldték, hogy az állatokat megetessék, a ház körüli munkát elvégezzék. A kinn maradt férfiak aztán volt, hogy engedtek a csábításnak, a környékbeli szegényebb asszonyok krumpliért, borért, más élelmiszerért pásztorórát töltöttek a gazdákkal.

A következő videóban érezhető, milyen hangulatos a kis pincefalu.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek