Zsámbék látnivalói a magyar történelem lenyomatát hordozzák

A Pest vármegyei település látnivalói a magyar történelem lenyomatát hordozzák. Központjában egy szűk óra alatt kényelmesen körbejárhatod a múlt nevezetes emlékeit.

Zsámbék látnivalói a magyar történelem lenyomatát hordozzákForrás: Wikipédia / Készítette: fm2 - Indafotó

Zsámbéki romtemplom

Zsámbék leglátványosabb épülete, ami egyben az Instagram legnépszerűbb hazai témáinak egyike is, napjainkban koncertek, esküvői fotózások közkedvelt helyszíne. Annak ellenére is, hogy az egykor csodálatos templom ma már csak pilléreket, boltozatokat láttat magából, és egy majdnem épen maradt rózsaablakot... Egykor a premontrei szerzetesrend tagjai, a fehér barátok építették.

Hogy nem maradt meg teljes pompájában az utókornak, az a törököknek és később a komáromi földrengésnek tulajdonítható. Köveit az élelmesek házakba, kerítésekbe hordták el, végül a műemlékvédelem mentette meg a teljes pusztulástól.

A zsámbéki romtemplom a 13. században román stílusban épültFotó: Polyák Attila

Sokat látott kastély

A 17. században a Zichy-család birtokába került a település. Ők már barokk stílusban alkottak: kastélyuk egyszerre volt fényűző lakóhely és védelmi funkciót betöltő épület. Későbbi sorsát az adott kor határozta meg, volt leányiskola a Keresztes Nővérek alatt, majd tanítóképző intézet, aztán államosították, ma pedig egyházi gimnázium működik benne.

A Zichyek hívására a török időkben elnéptelenedett utcákba sváb telepesek érkeztek, a szőlő- és bortermesztés kultúráját hozva magukkal. S ők hogyan éltek? Ahogy a sokat idézett zsámbéki mondás tartja: „Az elsőknek a halál, a másodikoknak a nélkülözés, majd a harmadikoknak a kenyér jutott." Ma a tájház mutatja meg a legjobban a módosabb családok életfeltételeit.

A Zichy-kastély Zsámbék legnagyobb épületegyütteseForrás: Wikipédia

Kút és kert

A kastéllyal szemben álló barokk pestisszobor annak állít emléket, hogy a falu lakosságának fele áldozatul esett a gyilkos betegségnek. A 15. századból való Török-kút még az 1960-as években is felelt a község ivóvizéért. A Zárdakert, melynek a szélén a kút található, és amely korábban az apácajelöltek imaterülete, sétáik helyszíne volt, ma már mindenki előtt nyitva áll. 

Az 1739-es nagy pestis járvány idején emelt és gazdagon díszített barokk emlékmű a járvány 828 zsámbéki áldozatának állít emléketForrás: https://zsambekinfo.hu/

 Nézd meg az M1 riportját Zsámbékról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek