Indulás kirándulni! - Ezek Magyarország legszebb kilátói!

Indulás kirándulni! A kora ősz ideális arra, hogy kilátókhoz kirándulj: nincs már kánikula, és a gyakori napsütéses, tiszta időben messzire ellátni ilyenkor. Összegyűjtöttünk Magyarország legszebb kilátóit, amelyek tetejéről nem mindennapi panorámában gyönyörködhetsz – és még lépcsőznöd sem kell túl sokat érte.

Magyarország legszebb kilátói között van a Hollófészek-kilátóForrás: Nagy Csaba /Facebook

Indulás kirándulni! Ezek Magyarország legszebb kilátói:

Lila-hegyi kilátó, Nyúl

A Győr melletti település határában álló geodéziai mérőtornyot 2018-ban építették át kilátóvá. 58 lépcsőn kaptathatsz fel a tetejére, közben a tornyot borító fapanelek között már kikukucskálhatsz a fák lombjára és a tájra. Felérve könnyen beazonosíthatod a pannonhalmi apátságot, megcsodálhatod a Bakony erdőségét, és ha épp nem párás az idő, akkor az egyik oldalon az Alpokaljáig, a másikon pedig a Vértesig és a Gerecséig is elláthatsz.

  • Hol találod?
    Nyúl község szélén egy szép kis pincesor húzódik, a végében áll a Szél Fiai fogadó. Innen rövid erdei séta vezet a dombtetőn álló kilátóhoz, 15 perc alatt kényelmes tempóban odaérhetsz.

Őrtorony kilátó, Tihany

Őrtorony kilátó, TihanyForrás: Shutterstock/Barat Roland

A legrövidebb úton egy 30 perces, könnyű túrával juthatsz el a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán álló, három évvel ezelőtt átadott toronyhoz, de nyugodtan számolj azzal, hogy a tetején akár egy újabb félórát is eltöltesz majd. A panorámával ugyanis nehéz betelni: a háromemeletes kilátó legfelső szintjéről szemügyre veheted a Külső- és a Belső-tavat, a tihanyi őslevendulást, az apátsági templomot, Balatonfüred épületeit, Aszófőt, a távolban fürkészheti a tanúhegyeket. És persze gyönyörködhetsz a Balatonban, amelynek akkor is látod a vizét, ha háttal állsz neki, hiszen az egyik oldalon a Tihanyi-, a másik oldalon a Sajkodi-öböl kúszik be a látómeződbe.

  • Hol találod?
    A legegyszerűbb a 71-es főút és a Tihany belsejébe vezető út találkozásánál hagyni az autót, itt ingyenes parkolót alakítottak ki. Innen az Apáti templom mellett elhaladva, a sárga jelzést követve fél óra alatt érhető el a kilátó.

Kaán Károly-kilátó és Makovecz Imre-kilátó, Budai-hegység

A Hárs-hegyen két legyet üthetsz egy csapásra: a két tornyot egy viszonylag könnyű túrával ejtheted útba. A kb. 3 km-es táv nagyjából 1 óra alatt megtehető, ebben persze nincs benne az az idő, amit a tetejükön töltesz, a tájat bámulva. A Kaán Károly-kilátóról jól látszik a közelben a János- és a Hármashatár-hegy, távolabb pedig a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Börzsöny és a Zsámbéki-medence. További séta után a farönkökből épített Makovecz Imre-kilátóról Észak-Budát, a belvárost és a Várhegyet csodálhatod meg.

  • Hol találod?

    A túra a Szépjuhásznétól indul, a sárga jelzést követve, északnyugat felé haladva érhetsz el a Kaán Károly-kilátóhoz, onnan pedig a Bátori-barlang és a Mohás sziklák mellett elsétálva juthatsz el a Makovecz Imréről elnevezett toronyhoz, ahonnan a Schüller úton gyalogolva éred el újra a kiindulópontot.

Millenniumi kilátó, Szilvásvárad

Nem sok olyan hely van az országban, ahol csak egy 20 méter magasan található teraszra kell fellépcsőznöd és egészen a Magas-Tátráig elláthatsz! Ehhez persze az sem árt, ha tiszta az idő... Ám ha kicsit párásabb, akkor is pazar látványban lesz részed: a Bükk erdőségei, a Szalajka-völgy és a környékbeli falvak ilyenkor is jól kivehetők. Az összeállításunkban szereplő másik három kilátóval ellentétben ez a torony nem tart mindig nyitva, és belépőt is kell fizetni (nyitva: H–P:10–17, Szo–V: 10–18, belépő: felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek, nyugdíjasoknak 500 Ft)

  • Hol találod?
    Autóval egészen közel juthatsz hozzá, a kilátó parkolójából pár perc alatt odagyalogolhatsz. Ha szívesebben mozognál többet, akkor a szilvásváradi börtönmúzeumtól is indulhatsz, a millenniumi tanösvény is ide hoz majd.

Kedvcsináló gyanánt nézd meg Szilvásvárad legszebb helyeit:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek