Itt az ősz - Íme a legjobb lombkorona tanösvények

Az őszi időjárás kedvez a nagy sétákra a természetben. Ha egy kicsit izgalmasabbá szeretnénk tenni a családi kirándulásokat, akkor hagyjuk el a földet, és túrázzunk a fák lombkoronáiban: Íme a legjobb lombkorona tanösvények. 

 

Lombkorona tanösvény, látványtervekForrás: Hello Wood

Íme a legjobb lombkorona tanösvények:

A lombkorona tanösvényeken a fák tetejéről szemlélhetjük a kilátást. Kiváló program kicsikkel és nagyokkal is, ráadásul a legtöbb ingyenesen látogatható.

18 méterrel a fák felett

Magyarország legnagyobb lombkorona tanösvénye a makói Sétány. A hazaiak közül ez az egyik legnagyobb: fő tornya 18 méter magasban várja a nézelődőket. A sétány viszont ennél alacsonyabban, 10 méteren található. Ezen végig sétálva mindent megtudhatunk az erdő lakiról, a fákról, miközben mesebeli kilátás tárul elénk. Nem hosszú, akár 10 perc alatt meg lehet tenni a távot. A gyerekek számára a makói az egyik legizgalmasabb lehet, ugyanis itt átegyensúlyozhatnak a függőhídon, piknikezhetnek a Hagymateraszon. A bátrak számára pedig a leggyorsabb lejutás a sétányról egy hatalmas csúszdán át vezet.

Ára: 1200 Ft/fő

A hal alakú tanösvény

Pannonhalmán található a második legmagasabb lombkorona tanösvény: 14 méter magasban. A sétány egy halat formáz meg, ami a kereszténység szimbóluma, ugyanis a Pannonhalmi Főapátság és természeti környezete 1996. óta az UNESCO Világörökség része. Az ösvényt Boldog Mór kilátónak nevezik és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén található. A sétány 80 méter hosszú, a közepén a világ egyik legszebb tája tárul elénk minden évszakban.

Ára: ingyenes

A varázskert tetején

A Jeli varázskert arborétumában lehetőségünk van 10 méter magasból szemlélni a kilátást és megvizsgálni a Sziklás-hegység fenyőfáit. Emellett a fák odúinak lakóiról is többet megtudhatunk, a legalaposabb megfigyelőknek pedig az ismeretterjesztő táblákon QR-kódokat is elrejtettek, amikkel még több információt szerezhetnek a térség madarairól. A tanösvényhez tartozik egy völgyhíd is, ahonnan a Hét-forrás hullámait is megfigyelhetjük. Végezetül pedig egy csúszdán lecsúszva juthatnak vissza a fiatalok a földre.

A legjobb lombkorona tanösvények között van a Jeli Arborétum lombkorona tanösvénye isForrás: Shutterstock/ Airpixel - Drone imagery

Ára: A Varázskertbe belépő: gyerekjegy: 1200 Ft/fő, felnőttjegy: 2500 Ft/fő, Diákjegy: 2200 Ft/fő

Interaktív tanulás

A Kaszói lombkorona sétány igazán egyedülálló környezetben található, a helyszínen több tanösvény is van. A lombkorona sétány 9 m magas és 124 méter hosszú. Az ösvényen interaktív elemek teszik izgalmasabbá az élővilág megismerését. Ezen kívül pihenésképp a családok táblajátékokkal is összemérhetik a megszerzett tudásukat. A gyerekek számára izgalmas program lehet még a helyi erdei vasút, de érdemes a Baláta-tavat is megnézni.

Ára: ingyenes

A következő videóban megtekintheted a Kaszói Tanösvényt:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek