Különleges élményekkel vár Matyóföld fővárosa, Mezőkövesd

Ha szeretnénk egy kalandokkal teli hétvégét eltölteni egy gyönyörű városban, akkor Mezőkövesd kitűnő célpontnak ígérkezik. Ott biztosan megtaláljuk a hozzánk illő kikapcsolódást.

MezőkövesdForrás: Polyak Attila / Travelo

Kulturális és wellness programokban is bővelkedik a város, de a természet szerelmesei is kitűnően érzik majd magukat a Matyóföld fővárosában.

Kultúrkavalkád Mezőkövesden

Mezőkövesd valóságos népművészeti zarándokhely. A hagyományőrző kultúra megismertetésében a matyó hímzés, a gazdagon hímzett népviselet, a jellegzetes népi motívumokkal, mintákkal díszített használati és dísztárgyak játszanak szerepet.

Forrás: Polyak Attila / Travelo

A város központjában találunk egy skanzen jellegű városrészt, ahol a jellegzetes kanyargós, szűk utcákon bandukolva megcsodálhatjuk a tipikusan matyó jelleget képviselő „kontyos" tetejű régi, alacsony házakat. Van, amelyikbe érdemes betérnünk, ugyanis a kézműves mesterek nemcsak árulják termékeiket, hanem a készítés folyamatába is bepillantást engednek. A matyó hímzés 2012 decembere óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének része. Itt találjuk a Matyó Múzeumot, amelyet Mezőkövesd régi szállodájának épületében, a Korona Szállóban rendeztek be, és amely előtt ott díszeleg a legismertebb matyó hímzőasszony, Kis Jankó Bori mellszobra. A kiállítás hűen bemutatja a matyóság életmódját, népművészetét.

Láthatunk itt korhű matyó lakodalmas menetet, jellegzetes mezőkövesdi viseleteket, fotó- és kékfestő műhelyt, surc készítőt, és egy korabeli mezőkövesdi parasztházat hagyományos berendezéssel. A Bútorfestő Alkotóház és Hímző házban pedig kézzel festett matyó bútorok, dísztárgyak, lakástextilek tekinthetők meg, melyek népi iparművészek által tervezett és készített alkotások.

Forrás: Polyak Attila / Travelo

Ha már beteltünk a matyóval, akkor sétáljunk át a Mezőgazdasági Gépmúzeumba, amelyet Hajdu Ráfis János magángyűjteményéből hoztak létre 1979-ben. Ez a szabadtéri múzeum Észak-Magyarország legnagyobb kiállítói tere, Európában egyedülálló, jelenleg 2600 gépészeti tárgyat mutat be jellegzetes mezőkövesdi épületekben. Megtalálhatók itt a paraszti szerszámoktól kezdve a benzines lokomobilokig régi tűzoltó eszközök, százéves működőképes gépmatuzsálemek.

A Városi Galériát sem érdemes kihagynunk, amely Takács István mezőkövesdi festőművész állandó gyűjteményes kiállításának ad otthont. Az elsősorban látványos mennyezeti freskóiról ismert templomfestő fő műve az Egri Bazilika kupolafreskója, de számos munkája található az ország 290 templomában, köztük a váci és szombathelyi székesegyházban. Ha maradt még időnk, tekintsük meg a Festő és Kéziszövő Alkotóházat, a Mézeskalács Műhelyt, a Festő és Kéziszövő Alkotóházat, a Szent László Templomot, vagy a Református Templomot is.

Forrás: Polyak Attila / Travelo

Wellness élmény az egész családnak

Ha a wellness szerelmesei azt hallják: Mezőkövesd, akkor biztos, hogy a Zsóry-fürdő ugrik be nekik.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, MezőkövesdForrás: zsory-furdo.hu

Itt nem csak pihenhetünk és kikapcsolódhatunk, de még gyógyulhatunk is! Kénes gyógyvízének köszönhetően a Zsóryt ma már az első három magyar gyógyfürdő közé sorolták. A 11 hektáros, gyönyörűen parkosított fürdő 22 medencével vár minket. Találunk itt csúszdaparkot, hullámmedencét, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencéket is. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben három különböző hőfokú gyógymedence, szaunavilág, élményfürdő-uszoda komplexum és gyógyászati részleg áll rendelkezésünkre.

A kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz több mint 80 éve nyújt gyógyulást az idelátogatóknak, és 1968 óta pedig hivatalosan is gyógyvíz minősítésű, amely alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek gyógyítására, kezelésére. Javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Ha sétálnánk egy nagyot...

Mivel Mezőkövesd Eger városától csupán 20 km-re van, érdemes egy kitérőt tennünk a környék barokk borvidékére. Rögtön a város határában magasodó Eged-hegy egészen könnyűnek mondható túralehetőséget biztosít, amelyet akár gyerekekkel is végig járhatunk. Kár lenne kihagynunk Poroszlón a Tisza-tavi Vízi Sétányt. A tanösvényen egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetünk betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A kikötőkből csónakkal jutunk a sétányra, ahol eljuthatunk a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élőlények megfigyelését információs táblák és madármegfigyelő házikók segítik.

A Tisza-tó PoroszlónálForrás: akos147/pixabay.com

Mezőkövesdtől alig 10 km-re találjuk a Bogácsi kilátót. A település fölé magasodó dombtetőn álló millenniumi kilátóból csodálatos panoráma nyílik a falura és a Bükkaljára. A millennium évében épült, hatszögletű kilátó magasságát nem lépcsők adják, hanem a domb, amire épült. Földön álló mellvédjét bogácsi kőből rakták.

Mezőnyárádon találjuk az Árpád-kori templomromot, amely a 13. században épült román stílusban. Ma már sajnos nem sok maradt meg az egykor három hatalmas haranggal díszített templomból, de a dél-borsodi térség egyik legrégebbi építészeti emléke így is magával ragadó. Ha pedig pecázni szeretnénk, akkor a Hoór-völgye halban gazdag víztározóját keressük fel, amelyet a Bogácsi út mentén, Mezőkövesd határában alakították ki. A halban igen gazdag víztározó mérete változó, maximálisan 120 hektár is lehet.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek