Medvéket láttak Miskolcon, az Avasi kilátónál

Járókelők az elmondásuk alapján csütörtökön egy nőstény medvét és a bocsát látták Miskolcon, az Avasi kilátónál, a Horváth-tetői játszótér környéki erdősávban. Egyre gyakrabban fordulnak elő barnamedvék Magyarország területén.

Medvéket láttak Miskolcon, az Avasi kilátónál - illusztrációForrás: milesz, Pixabay

A város önkormányzatának a bejelentő egy anyamedvéről és egy bocsról számolt be, illetve egy fotót is készített, amelyen vélhetően medvenyom látható.

Miskolc önkormányzata a bejelentést követően azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai pedig fokozottan járőröznek a környéken.
Arra kérnek mindenkit, hogy különösen este, sötétedés után fokozott óvatossággal, körültekintően közlekedjenek, lehetőség szerint kerüljék el a területet. Ha valaki „nagytestű, medvére hasonlító állatot" lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es telefonszámot! - olvasható a közleményben.

Az érintett terület néhány száz méterre található Miskolc központjától, illetve az Avasi kilátótól – írja az MTI.

A medve nem játék

Európában egyre gyarapszik a barnamedvék populációja, ez azonban veszélyt jelenthet az emberekre. Romániában hosszú évek óta probléma, hogy a medvék nem félnek az emberektől, és mivel egyre többen vannak és szűkülnek az élettereik, megnövekedtek az ember és állat közötti konfliktusok, amelyek több esetben halálos véget érnek.

Mi is beszámoltunk róla, hogy július közepén egy fiatal nő medvetámadás áldozata lett a romániai Bucses-hegységben. A támadást a túrázó férfi társa jelentette, aki megúszta a találkozást. A medve a Jepii Mici magashegyi túraútvonalon támadt a nőre, akit bevonszolt a bokrok közé.

Augusztusban pedig egy román tinédzser halt bele a támadásba. A 19 éves Diana Cazacu túrázás közben medvetámadás áldozata lett a Bukaresttől északra fekvő Bucegi-hegységben. Válaszul a kormány hatályon kívül helyezte a medvevadászatra vonatkozó 2016-os moratóriumot. Ez újra heves vitát robbantott ki arról, hogy mit kezdjen Románia a növekvő medvepopulációjával, amely Oroszországon kívül a legnagyobb Európában.

Márciusban pedig egy az Alacsony-Tátrában túrázó fehérorosz párt támadott meg a medve, a nő belehalt a sérüléseibe.

Szintén márciusban öt embert sebesített meg egy medve a 31 500 lakosú Liptószentmiklóson. Ján Blchác, a szlovákiai város polgármestere közölte, hogy a 10 és 72 év közötti sérülteket megharapta, illetve megkarmolta az állat.

Nógrád vármegyében rendszeresek a medve észlelések, július elején a Nógrád vármegyei Nemti környékén, a lakott terület közelében észleltek medvét, tavaly december végén pedig szintén Nógrád vármegyében Cereden és Rimócon bukkantak fel az állatok.

A medvék elől nem lehet elfutni, mert nagyon gyorsak, amit az alábbi videó is bizonyít:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek