Romantikus kirándulástipp: Nézzétek meg a legszebb magyarországi kastélyokat

Még mindig tombol a nyári hőség, ám van számotokra pár szuper romantikus kirándulástipp, amelyekkel elmenekülhettek a kánikula elől, miközben izgalmas élményeket szerezhettek. Nézzétek meg a legszebb magyarországi kastélyokat, melyeknek hűs falai között kéz a kézben andaloghattok. Mutatjuk az öt kedvencünket!

A gödöllői királyi kastély például közel van Budapesthez és remek romantikus programForrás: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Romantikus kirándulástipp a Travelotól: Nézzétek meg a legszebb magyarországi kastélyokat! Minket az alábbi öt épületcsoda ejtett rabul:

Királyi kastély, Gödöllő

Gödöllőről mindenkinek azonnal az impozáns Gödöllői Királyi Kastély jut az eszébe. Budapestről tömegközlekedéssel is könnyen elérhető ez a szép város: az Örs vezér teréről induló H8-as hévvel, vagy a Stadionoktól busszal körülbelül fél óra alatt Sissi királyné kastélyánál lehetünk. Grassalkovich I. Antal a 18. században építtette – akit Márai Terézia királynő is meglátogatott Gödöllőn – majd fia és unokája tovább bővítették a pompás épületet.

1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam által megvásárolt, felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. Később Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működött. Bár a második világháború bombái nem tettek kárt az épületben, a német és az orosz katonák kirabolták vagy elpusztították a berendezés nagy részét.

A kastély a többi sorstársához hasonlóan lassú pusztulásra ítéltetett a nem megfelelő hasznosítása miatt. A 90-es évek közepétől megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok, hogy ma már teljes pompájában csodálhassuk meg az állandó-és időszaki kiállításokban, programokban bővelkedő épületet és a hozzá tartozó parkot.

Romantikus kirándulástipp: Nézzétek meg a legszebb magyarországi kastélyokatForrás: Gödöllői Királyi Kastély - Royal Palace of Godollo Facebook oldala/www.batatamas.hu/Bata Tamás

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón találjuk az 1855-ben épült klasszicista, eklektikus és barokk stílusú kastélyt, amelyet Károlyi György megbízásából Henrich Koch és Ybl Miklós építészek terveztek. A második világháborút követő államosítás során a birtokot kártalanítás nélkül vették el a Károlyi családtól, hogy előbb a Fővárosi Gázművek üdülője, majd gyermek menekült otthon és nevelőotthon működjön benne.

Az épületegyüttes állagmegóvásával senki nem törődött, ezért 1979-ben lakhatatlanná vált. A Wikipédia szerint 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. A gyönyörűen felújított kastély és 40 hektáros parkja idegenvezetéssel nyitva áll a látogatók előtt, 23 szobájában pedig szálloda működik.

A kastély ismét a régi pompájában ragyogForrás: Wikipédia/fm2 Indafotó

Esterházy-kastély, Fertőd

Fertődön, az osztrák határhoz közel áll az 1720 és 1766 között épült Esterházy-kastély épületegyüttes. A lenyűgöző rezidencia mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései alapján. A barokk stílusú kastélyt és lenyűgöző parkját évente akár 60 ezer, különböző országból származó turista meglátogatja meg.

Joseph Haydn aktív alkotói korszakának felét a kastélyban töltötte, melynek emlékeként rendszeresen tartanak komolyzenei hangversenyeket az impozáns falak között.
Nincs főúri rezidencia gondozott park nélkül, így természetesen a fertődi épületegyüttest is megkoronázza egy ősöreg fákból álló angolpark, ahol a látogatók kellemes sétát tehetnek.

A fertődi Esterházy-kastélyForrás: Shutterstock/ Sina Ettmer Photography

Nádasdy-kastély, Nádasladány

Hazánk egyik legszebb historizáló, neogótikus, Tudor-stílusú kastélya a Fejér vármegyei Nádasladányban álló Nádasy-kastély. A felújított, mesebeli kastélyt 24 hektáros tájképi kert öleli körbe, növényritkaságokkal és egy hangulatos tóval. Amennyiben különleges esküvői helyszínt keresel, megtaláltad mert a kastély egyes termei méltó háttérként szolgálnak esküvői szertartások, esküvői vacsorák megtartásához, de konferenciákat, irodalmi és zenei rendezvényeket is szoktak rendezni.

Nádasdy-kastély, NádasdladányForrás: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) / Facebook.com

Festetics-kastély, Keszthely

A 18. századi Festetics-kastély a hangulatos Balaton-parti Keszthely városának ékköve. A 101 helyiségből álló, varázslatos barokk stílusú kastély egy Disney-mesében is megállná a helyét! 20 termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a 18. és a 19. században. A második világháború szerencsére nem okozott kárt az épületben, ami így a tekintélyes könyvtárával és bútoraival épségben átvészelte a vészterhes időket. A faborítású könyvári szárnyban található a körülbelül 80 ezer kötetes Helikon könyvár, amely Európa legnagyobb épségben fennmaradt főúri könyvtára.

A gyönyörű kastélyt egy 42 hektáros mesés természetvédelmi terület öleli körbe, ahol nemcsak különleges, de öreg fák is nőnek, többek között egy 400 éves kocsányos tölgy. A látnivalók sora ezzel nem ér véget: a kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület. 

A keszthelyi Festetics-kastély a Balaton egyik ékköveForrás: Shutterstock/Anze Furlan

 Ha többet szeretnél tudni a keszthelyi Festetics-kastélyról, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek