Fedezd fel Gyula látnivalóit!

Különleges városnézésre invitálja az érdeklődőket Gyula: leghíresebb látnivalói virtuális séta keretében csodálhatók meg. Az alapgondolat egyszerű: a helyiek bíznak benne, hogy aki most számítógépen csodálja meg, később biztosan személyesen is látni akarja Gyula látnivalóit. 

A gyulai vár híres látnivalóForrás: Shutterstock/ kosaras_balazs

A 17. században Evlia Cselebi török utazó még úgy írt róla, mint egy, a mai Velencéhez hasonlatos településről: a különös járású és nagy számú folyóágakon mindenki csónakon közlekedett. „Különös látvány ez, hogy egyik házból a másikba, egyik kertből a másik kertbe, a malomba, barátjának vagy ismerősének látogatására mindenki csónakon megy..." A város megőrizte történelme fontos épületeit, így ma is számos látnivalóval büszkélkedhet.

Ki mosta a grófnő fehérneműit?

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a belvárosban, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában található. A kastélynak számos gazdája volt, és mindannyian rajta hagyták a kezük nyomát. Gróf Wenckheim Ferenc nevéhez fűződik, hogy párját ritkító nemesi rezidenciává bővítette az épületet, mellé lovardát emelt, parkjába és télikertjébe egzotikus növényeket ültetett.

A birtok és az épületek egy házasság révén kerültek az Almásy-család birtokába, azóta nevezik Almásy-kastélynak. Mivel az utolsó Almásy-örökös, Alajos 1945 novemberében öngyilkos lett, öccse, Kálmán, a világháború kitörésekor Angliában maradt, a háború után a kastélyt államosították. Az épületben szakmunkásképző iskola, ápolónőképző szakiskola és kollégium, majd csecsemőotthon működött. Az 1960-as években pedig a kastélypark nagyobbik részén termálfürdőt alakítottak ki.

A kastélyt az 1990-es években fokozatosan kiürítették, majd felújították. A csodálatos parkban, amely körülöleli, platánok, tölgyek és berkenyék árnyékában hűsölve élvezhető a vidéki kisvárosi nyugalom. A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás, megtudható, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, és az is, ki mosta a grófnő fehérneműit.

A kastély egész évben várja a látogatókatForrás: Visitgyula.hu / press

+ Három érdekesség 

  1. Az épületben három alkalommal járt az épp regnáló uralkodó: 1807-ben I. Ferenc és lánya, Mária Ludovika (Napóleon francia császár későbbi felesége), 1857-ben Ferenc József császár a feleségével, Erzsébettel, majd 1876-ban ugyanő egy hadgyakorlat alkalmával.
  2. 1849. augusztus 23-án a 13 aradi tábornok közül tízen ebben az épületben tették le oldalfegyverüket, és indultak el utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé.
  3. Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettel Szamossy Elek keze alatt.

Virtuális túra: gyulaikastely.hu/virtualis-tura

Az ország egyik pallosa volt a gyulai vár

A gyulai vár, az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen épen maradt gótikus téglavára, meghatározó végvára volt az országnak. A vármúzeumban az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig közel hét évszázad történetét.

A földszinten várbörtön, éléstár, sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna található. A várbörtön négy helyiségből áll, ahol Bűn és bűnhődés az egykori Magyarországon címmel mutatnak be kínzóeszközöket. Az emeleten várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsákbég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos- és lovagterem látható.

A felszentelt kápolna biztosítja a helyszínt keresztelők, esküvők lebonyolításához, melyek hangulatához hozzájárul a középkori borozó is.

Virtuális túra: gyulavara.hu/virtualis-tura

Gyula belvárosában is érdemes sétát tenniForrás: Shutterstock.com / Boerescu

Csobbanás a Gyulai Várfürdőben

Békés-megye leghíresebb gyógyfürdője a vár szomszédságában, csodás, ősparkos környezetben, 5000 m2 vízfelülettel várja a vendégeit. A gyógyvizes medencék mellett a hullámfürdő, a tan- és úszómedence is birtokba vehető.

A cukordinnye volt a Erkel Ferenc kedvenc gyümölcse

Erkel Ferenc tízéves korában néha már helyettesítette az apját az orgona padján. A Himnusz zeneszerzője tizenegy esztendősen zongorázott először a gyulai közönség előtt. S hogy hol lakott a városban? Az Apor Vilmos tér 7. szám alatti házban.

A klasszicista stílusú épületet mai formájában Nuszbek Mihály húzta fel 1830 végére, iskolai és tanítói lakás egyszerre volt. Az Erkel család 1808 és 1841 között lakta. A 19. századi osztályteremben egyrészt a helyi oktatással, másrészt az Erkel család történetével, illetve az Erkelek munkásságával ismerkedhet meg az érdeklődő.

Virtuális túra: erkelemlekhaz.hu/index.html#virtualistura

Nézd meg Gyula látnivalóit az alábbi videóban:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek