Ismét bajban van a Velencei-tó – Drámaian csökkent a vízszint

Nagyon súlyos aszály sújtja Fejér vármegyét, amit a Velencei-tó is megérez, ugyanis ismét drámaian csökkent a vízszint. A 120 centiméter alá apadt tó életébe visszatérhetnek a régi problémák, amiket jórészt orvosoltak az idei esőzések és a beleengedett víz. Halakat egyelőre nem telepítenek, mert az állomány stabil és erős, nincs halpusztulás.

Ismét bajban van a Velencei-tó – Ismét drámaian csökkent a vízszintForrás: Shutterstock/ Janossy Gergely

„Júliusban egyáltalán nem volt csapadék és egyelőre nem várható változás augusztusban sem, ezért folyamatosan csökkent a Velencei-tó vízállása, bár a szint még elfogadható" – mondta Pálinkás Imre, a Magyar Országos „Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője a Feol kérdésére. Azonban nagyon nagy szükség lenne arra, hogy megérkezzen az eső és ne folytatódjon az apadás. Ugyanígy lenne lényeges az is, hogy az őszi-téli időszakban visszatöltődjék a tó a megfelelő vízszintre: de ez még odébb van.

A tó pontyállománya erős, ezért egyelőre pontytelepítéssel nem számolunk, elsődleges terveink között inkább a tó ragadozó állományának javítása szerepel. Egyébként a Velencei-tó iránti bizalom mértéke emelkedő görbét mutat, mind az éves, mind pedig a rövidebb érvényességű területi jegyet igénylő horgászok megfelelő érdeklődést mutattak felénk. Összességében pozitív tapasztalatokkal tudnak távozni a hozzánk érkezők, ezért a jegyeladások statisztikája azt mutatja, hogy ha nem is tért még vissza a 2021-es év előtti látogatottsági szint, azért a helyzet folyamatosan javul" – mondta a szakember. 

A tavaly elhelyezett okosbója nagyon sokat segít abban, hogy nyomon lehessen követni a vízben végbemenő folyamatokat. A szakemberek egy egy-két nappal előre láthatják, mikor válhat veszélyessé a helyzet. Sajnos megelőző védekezést a mérete miatt nem tudnak végezni, de motorcsónakos oxigénpótlással próbálkozhatnak.

A horgászat nem szünetel, a Velencei-tó erős halállománnyal bír - illusztrációForrás: MTI/Vasvári Tamás

Sajnos azok a megoldások, amelyek kisebb vízterületeken, tógazdaságokban beválnak, a Velencei-tó esetében nem alkalmazhatók. Bár 2021-ben elhelyeztek levegőztető berendezést Velencénél és a Dinnyési-öbölben is, kétezer hektáron sokkal többnek kellene folyamatos üzemben lennie ahhoz, hogy baj esetén az intézkedésnek érdemi hatása legyen.

A helyiek és a szakemberek nagyon várják az esőt, de addig is készenlétben állnak és reménykednek.

Nézd meg, hogy a horgászaton kívül milyen programok várnak a Velencei-tó környékén:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek