Hétvégén csillaghullás lesz a Balatonnál, jönnek a Perseidák

A Perseidák meteorraj minden évben az egyik leglátványosabb égi jelenség. Most hétvégén csillaghullás lesz a Balatonnál is, a magyar tenger felett elsuhanó meteorok még látványosabbak lesznek. Érdemes kiülni a tó partjára és gyönyörködni a varázslatos égi jelenségben.

Hétvégén csillaghullás lesz a Balatonnál, jönnek a Perseidák meteorraj - illusztrációForrás: SEFAG Zrt.

Minden évben megörvendeztetnek minket a Perseidák, augusztusban látványos csillaghullás árasztja el az éjszakai égboltot. Ez idén sem lesz másként, a meteorraj maximuma most hétvégén fog tetőzni. A megfigyeléséhez nem szükséges távcső, szabad szemmel is jól láthatók az égi jelenségek. Ám érdemes a lehető legkevésbé fényszennyezett helyet választani a megtekintésükhöz, hogy minél jobban láthassuk őket. Vigyél magaddal plédet, egy kis elemózsiát és szúnyogirtót. A Balatonnál is cikáznak majd a Perseidák, amelyeket akár a tó közepéről, egy csónakból is nézhetsz.

A legtöbb hullócsillag idén augusztus 11. és 13. között lesz látható, főleg a hajnali órákban. Sötétedés után akár óránként 75-100 meteor is megjelenhet. A meteorok látszólag a Perszeusz csillagképből, az ún. radiánsból érkeznek, innen kapta a meteorraj a nevét.

Ha még többet akarsz látni a Perseidákból, látogass el a csillagvizsgálókba, ahol különböző színes programokkal várják az érdeklődőket.

Miből jön létre a csillaghullás?

A Perseidák meteorraj egy üstökösből levált törmelékek és pordarabok összessége. Hogyan kell ezt elképzelnünk? A Naprendszerben számtalan fagyott gázokból és porból álló üstökös kering. Ezek általában a Naptól messze, az űr hidegebb részeiben cirkálnak, de elnyúlt ellipszis alakú pályáik miatt időnként megközelítik a Napot. Ilyenkor felmelegszenek, a fagyott gázok légneművé válnak és „ködbe borítják" a szülőégitestet, ezt a ködösséget nevezzük az üstökös kómájának. A felszökő gázok a folyamat során természetesen nem kevés port is magukkal visznek, amiből kialakul az üstökös látványos csóvája.

Ezek a porcsóvák lemaradnak az üstökösmag mögött. Ha a Föld éppen belefut egy ilyen csóvamaradványba, akkor a hajszálnyi szemcséktől a homokszemnyiig terjedő skálán mozgó törmelék egy része belép a légkörünkbe, ott felizzik és látványos fényjelenségek közepette megsemmisül: ezek a meteorok, más néven hullócsillagok.

Egy szép hagyomány is köthető a hullócsillagokhoz: Ha látsz egyet, kívánj valamit és a csillag teljesíti, ha a kívánság tiszta, jó szándékú és szívből jön.

Nézd meg az alábbi látványos videót a Perseidákról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek