15 magyarországi látnivaló, amit imádni fogsz

Ha idén nem fér bele az életetekbe a hosszabb vagy távolabbi nyaralás, akkor is a bőség zavarával fogtok küzdeni, mert belföldön is rengeteg olyan úti célt találtok, amit egy egynapos kirándulás vagy egy többnapos pihenés erejéig érdemes felkeresni. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, íme 15 magyarországi látnivaló, amit imádni fogsz. 

15 magyarországi látnivaló, amit imádni fogsz: köztük van aSzent István-bazilikaForrás: MTI/Róka László

Pillantás a magasból

Ha nem csak az utcaszintről szeretnétek gyönyörködni Budapestben, akkor vegyétek szemügyre fentről is! Remek hely erre a Szent István-bazilika körkilátója. A 65 m magas kupolát körbejárva úgy érezhetitek, hogy a város a lábaitok előtt hever – ami nem véletlen, hiszen ez Budapest második legmagasabb épülete.

  • Nyitva: Hétfő-szombat: 9-19, Vasárnap: 7:45-19
  • Jegyek: Felnőtt egyéni jegy Panoráma Terasz-Kincstár 4300 Ft.-

Regél a vár

A Zempléni-hegységben található az ország legészakibb települése, Füzér. Ez önmagában még nem elég motiváció arra, hogy felkeressétek a falut, a bazaltsziklán magasodó 13. századi vár már annál inkább. Ha edzettebbek vagytok, a várhegy mellől 12 km-es körtúrára indulhattok, az útvonal egyes szakaszairól jó rálátás nyílik a várra. Ha oda is felkapaszkodtok, a környék panorámájában gyönyörködhettek.

  • Nyitva: március 15. - november 5. minden nap 10.00 - 18.00
    november 6. - március 14.minden nap 10.00 - 16.00
  • Jegyek: Felnőtt belépőjegy: 4000 Ft, Diák belépőjegy: 3500 Ft, Nyugdíjas belépőjegy:3500 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes 
A gyönyörűen felújított várban családok számára is jó programForrás: Kalmár István / Füzér Vára / Facebook.com

Mintha a nagyinál járnátok

A szombathelyi Vasi Skanzenben a környék jellegzetes épületeit gyűjtötték össze: az eredetieket lebontották, az építőelemeket megszámozták, majd ideszállításuk után újra összerakták belőlük az őrségi parasztházakat, a molnaszecsődi haranglábat, a cáki kovácsműhelyt és a perenyei kápolnát. A skanzen munkatársai a kertekben háziállatokat és veteményeseket gondoznak.

  • Nyitva: április 2. - november 10.: kedd–vasárnap 10.00–18.00
  • Jegyek: teljes árú jegy 2000 Ft/fő, kedvezményes (50%) jegy 1000 Ft/fő, családi jegy (szülő/k/ és saját gyermekei/k/) 3000 Ft/család

Ritka kincs

A kanyargós Öreg-Túr partján áll a ma is működő túristvándi vízimalom, melyet Mária Terézia korabeli írásos emlékekben is megemlítenek. Különlegessége, hogy nem felülről folyik a kerekekre a víz, hanem a lapátok merülnek bele a folyóba. Mellette egy óriási, csaknem háromszáz éves platánfa magasodik. A környéken érdemes felkeresni még a mezítlábas Notre-Dame-nak is nevezett tákosi református templomot, a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőt és Petőfi fáját.

A vörös minden árnyalata

Esterházy IV. Miklós herceg modern gondolkodású feleségének nevét viseli a fertődi Esterházy-kastély parkjában a Cziráky Margit-rózsakert, ahol 8000 tő és több mint 300 rózsafajta látható, köztük az a japán nemesítésű mélyvörös futórózsa, amit a 19. század végén hoztak be Európába. Nemrégiben átadták az egykori főkertészi lakból kialakított rózsaházat is.

  • Nyitva: minden nap 10-18
  • Jegyek: Számos jegy a rendelkezésetekre állhat, attól függ, mit szeretnétek látni. Az árakat itt érhetitek el.
Fertőd, Eszterházy-kastélyForrás: Fanny

Soltvadkert ékessége

A 70 hektáros, fürdésre kiválóan alkalmas, gyönyörű Vadkerti-tóhoz part menti sekély vize okán sokan járnak kisgyerekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, hogy mély vizet találjanak. A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa.

  • Nyitva:Hétfőtől péntekig: 9:00-18:00, Szombat, vasárnap: 8:00-19:00
  • Jegyek: Felnőtt belépő* 1500 Ft, Gyermek belépő (3 – 18 éves korig)* 1000 Ft, Diák (24 éves korig diákigazolvánnyal) belépő 1000 Ft

Elszöknétek egy hosszú hétvégére?

A vízközeli élmények miatt nevezetes Szarvas, ahol séta- vagy sárkányhajóról csodálhatjátok a Köröst és partjait, de fürdőzhettek is a fövenystrandon vagy a Szent Klára gyógyfürdőben. A nyári melegben az arborétum fáinak lombkoronája alatt kereshettek enyhet adó menedéket, ha pedig éppen nincs kánikula, kicsinek, nagynak remek program lehet a Körösvölgyi Állatpark lakóival való ismerkedés, a Sárarany Szalmaporta felfedezése vagy a Mini Magyarország interaktív makettpark.

Gyógyító erő a föld mélyéről

Egerszalókon kőolajért és földgázért fúrtak le a földbe az 1960-as évek végén, ekkor tört elő a 65–68  fokos hévízforrás. Azóta a víz különleges formákat hozott létre az Eger mellett húzódó völgyben. Kicsapódnak belőle az oldott anyagok, így jött létre az a mészkőtufa kúp, amit a helyiek és a látogatók is sódombnak neveznek. A mészkőből a kénes gyógyvíz teraszos elhelyezkedésű medencéket is kialakított. Egerszalókon a Saliris Resort Spa & Gyógy- és Termálfürdő, illetve a Nosztalgia Strandfürdő vendégeként egyaránt élvezhetitek a termálvíz melegét és áldásos hatásait.

Saliris Resort Gyógy és Wellness FürdőForrás: Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

Ahol a négylábú is fürödhet

A gazdik és az ebek együtt kapcsolódhatnak ki a Keszthelyi Kutyás Park és Élménykertben. A kutyusokra a parton sok árnyék és játszótér, a büfében jutalomfalatok, a vízben pedig önfeledt (és legális) fürdőzés vár. A gazdik helyi termelők finomságait kóstolhatják meg a Masni Piknikkertben, vagy kedvükre forgathatják a strandkönyvtár olvasnivalóit.

  • Nyitva: minden nap 9-19
  • Jegyek: ember: 300 Ft, kutyus: 200 Ft

Késő esti strandolás

Idén is megrendezik a Strandok Éjszakáját, amikor a fürdők és strandok meghosszabbított nyitvatartással, programokkal és kedvezményekkel invitálják a vendégeket. Koncertek, szaunaszeánszok és csúszdaversenyek várnak azokra, akik kipróbálnák a sötétedés utáni strandolást. A pontos időpontért és programért figyelje a termalonline.hu oldalt.

Kecskeméti fürdő, strandok éjszakájaForrás: Kecskemetifurdo.hu

Titkos kert a fővárosban

Zuglóban a közelmúltban újították fel az ország első japánkertjét, mely a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium udvarán található. A 3000 m2 alapterületű kertben kis tavak, sziklacsoportok és távol-keleti növénykülönlegességek között barangolhat, ha egy kis időre szívesen elfeledkezne a hétköznapok teendőiről.

  • Nyitva: minden nap 10-20
  • Jegyek: Felnőtt teljes ár: 1000 Ft, felnőtt csoportos (10 fő fölött): 900 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 600 Ft

Balaton, másképp

Ha kissé távolabbról csodálnátok a tó panorámáját, nem is találhatnátok jobb helyszínt, mint a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot, ahol öt világtáj növényei, például óriásfenyők, cédrusok és ciprusok között sétálhattok. A négynemzedéknyi múltra visszatekintő családi arborétumban játszótér, növényáruda, kilátó, bor- és szörpkóstoló vár a látogatókra.

  • Nyitva: minden nap 10-21

Hűsöljetek árnyas lombok alatt!

A Komárom-Esztergom megyei Tardos község kanyargós utakon közelíthető meg Tata, Süttő vagy Gyermely felől. Az erdőkkel körülvett falu több vonzó lehetőséggel bír: akik kisebb gyerekekkel érkeznek, azoknak a településtől 1 kilométerre fekvő Malomvölgyi-tó, illetve a Tardos és Süttő határában található, 105 méter hosszú, kör alakú, ingyenes lombkorona-tanösvény nyújt szép helyszínt egy-egy rövid sétához.

Frissítő csobogás

A Középső-Mecsekben több forrás és vízesés is frissíti az erdő klímáját, a zuhatagok közül a legnagyobb a másfél méteres Ágnes-vízesés. A rekorder a Petnyák-völgyben található, amit a túrázók a Melegmányi-völgyön át érhetnek el. Bükkösök és tölgyesek között visz itt az út, a mészkőrétegeken átszivárgó víz pedig csobogókban, kis tavakban és patakokban csordogál és gyűlik össze. A túracipő vagy -bakancs mellett a túrabot is erősen ajánlott!

Barangolás Dörgicsén

Az alsódörgicsei Boldogasszony templomromtól indul ez az 5,2 km-es Balaton-felvidéki körtúra, amely elhalad egy ódon temető, további templomromok, a Kű-völgy sziklaformációi, egy barokk kőhíd és egy régi kőbánya hatalmas kőtömbjei mellett. A szintkülönbség felfelé és lefelé is 120 m, így az ifjú családtagokkal is bátran nekivághattok.

A dörgicsei romForrás: rezirezi - Indafotó / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5 hu

 Fedezd fel videón a fertődi Esterházi-kastélyt, amely a 15 magyarországi látnivaló között van:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek