Egy különleges hely a Dunakanyar szívében - Vác

Csak 30 kilométerre fekszik Budapesttől, rajongott érte Géza király, Petőfi Sándor pedig ide költöztette a szüleit. Hogy miért? Keressétek fel velünk a várost, és eláruljuk!

A költő szerettei

A város 2021 júliusában Kolodko Mihály három szobrával lett gazdagabb, amelyek egyszerre mutatják be az itteni ikonikus látnivalókat, és váltak első perctől kezdve turistacsalogató látványossággá. Kevesen tudják, hogy a gerillaszobrász a város lakója, így jól ismeri a település történelmét. Ebben mindig is nagy szerepet játszott a vasút: amikor 1846-ban átadták az ország első vonalát, az Pestről egyenesen ide vezetett. Petőfi Sándor szeretett vonatozni, szüleinek is ezért keresett itt lakást, mert tudta, hogy akkor imádott közlekedési eszközén érkezhet hozzájuk. Sokszor egész keresetét a jegyre költötte. Ennek a szenvedélynek köszönhető a híres Anyám tyúkja című vers, amelyet itt írt, a városban. Az egyik Kolodko-szobor ezért a váci vasútállomáson Morzsa kutyát és a híres tyúkot jeleníti meg.

Kolodko miniszobor, VácForrás: YouTube.com

Bizalmatlan volt a királynő

A város barokk látképét Báthori Miklós püspöknek köszönheti, aki jól megtervezett építkezéssel tette szebbé a belvárost. A császári udvarral és az uralkodóval olyannyira jóban volt, hogy Mária Terézia elfogadta a meghívását Vácra. A jeles eseményre építették a Diadalívet (a helyiek csak Kőkapunak hívják), mivel azonban rohammunkában, öt hónap alatt készült el, a királynő a legenda szerint nem mert átmenni alatta – se az építkezés biztonságában, se a magyarok önzetlen szeretetében nem bízott. Ezt a jelenetet, az éppen szívéhez kapó uralkodót jelenítette meg kis szobrával Kolodko.

Új helyre került a Mosolyalbum

A város régóta büszkélkedhet azzal, hogy Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus és karikaturista gyűjteményének őrzője. Nemrég új helyre, az egykori vendégfogadóba, uradalmi kocsmába költözött a kiegészült állandó kiállítás. A Pannónia Ház előtt látható a harmadik miniszobor, nem véletlenül háromszög alapú kőtömbön, ez szimbolizálja ugyanis Vác belvárosának alakját. Egy Sajdik-szobrot, egy parittyázó fiút ábrázol, amelyet annak idején Baselben állítottak ki.

Nyitvatartás: szerdától vasárnapig: 10:00 – 18:00

Kényelembe helyezve élvezhetik a vidám alkotásokatForrás: Sajdik Gyűjtemény

Két keréken, két lábon 

A várost sokan keresik fel biciklivel, a széles kerékpárutak is ezt az igényt szolgálják ki. Tovább lehet innen gurulni a Duna mentén, vagy érkezhet ide a látogató a Dunakanyarból is. Aki ennél ügyesebb kerékpáron, netán rolleren, próbálja ki a nemrégiben átadott új pumpapályát!
Aki viszont inkább a zöldben sétálna, az a váci tanösvényt keresse fel. A város szélén található elvarázsolt, vadregényes útvonal a fotósok kedvenc helyszíne, főleg ősszel, ködös időben. A váci ártéri tanösvény különlegessége az 510 m hosszú, korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósor, amelyen végighaladva különleges élmény a terület megismerése.

Vác, DunakanyarForrás: Polyák Attila / Travelo

Hűvös borzongás

Történt, hogy a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során különleges kriptára bukkantak, melyben 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványra leltek. A fa- és kézzel festett koporsók, a különböző társadalmi csoportokból való emberek tetemei, a melléjük helyezett tárgyak szinte az összes tudóst kíváncsivá tették, a néprajzosoktól kezdve az orvosokig. A páratlan lelet a Memento Mori & Ars Memorandi Kiállítóhelyen tekinthető meg – a felső szinten a tárgyak (számos rózsafüzér, kereszt), a pincehelyiségben pedig koporsók láthatók.

Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap 10:00-18:00

Jegyárak: 1800 Ft/fő, Diák, nyugdíjas jegy: 900 Ft/fő

Vác, Memento mori, emlékezz a halálra, kiállításForrás: Polyák Attila / Travelo

Nevezetes épületek

A településen vár is állt egykor, de az évszázadok megtépázták, a város pedig bekebelezte. A Képes Krónika szerint ide temették I. Géza királyt, erre emlékeztet a várterasz falán álló Géza király szobor. A vár összefüggő falait a Duna felőli oldalon láthatjuk, a városi védőművekből pedig csak a Hegyes-torony maradt fenn, méghozzá egy lakóház részeként.

Vác azonban ma sincs híján jelentős épületeknek. A kisváros Magyarország negyedik legnagyobb székesegyházával büszkélkedhet, amelynek déli tornyában az ország hatodik legnagyobb harangja található. Érdekesség, hogy a szomszédos püspöki palota kertjében forgatták annak idején az Abigél című film egyes jeleneteit, a filmben feltűnő szobrok mindegyike itt látható.

Különlegessége a városnak, hogy Cházár András itt alapította az ország első siketnéma-intézetét. 1802 óta mind a mai napig ezt a célt szolgálja a ház. Bárki bepillantást nyerhet ebbe a világba, a történelmi épületben a siketoktatással kapcsolatos emlékeket bemutató múzeum is működik. Ez az épület adott otthont korábban Mária Terézia magyar királynőnek és családjának is, amikor Vácra látogattak. A múzeum előre egyeztetett időpontban látogatható.

Édességből nincs hiány

Itt van az ország legjobb cukrászdája – ezt nem csak mi mondjuk, hanem már négy éve zsinórban nyeri el ezt a címet a Mihályi Patisserie, amely közvetlenül a Pannónia Ház mellett található. Helyi termelőktől szerzik be a gyümölcsöt, és se adalékanyagot, se ízfokozót, se térfogatnövelőket nem tesznek a süteménybe, fagylaltba. De nemcsak a süti-, hanem a kávérajongókat is elkényeztetik itt: a város Mária Terézia tiszteletére alkotta meg Veres Ildikó barista segítségével a Mária Terézia melange-t. A királyné kedvenc édességei, a méz, a mandula, a fahéj és az alma felhasználásával készült a kávékülönlegesség, amit csak Vácon lehet megkóstolni, itt viszont tizenkét vendéglátóhelyen.

Nézd meg az M1 videóriportját Vácról:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek