Szereted a vízparti sétákat? Ezek a legideálisabb helyek hozzá!

Itt a jó idő, a 30 feletti hőmérséklet, egyre inkább vágyunk a víz mellé. Nos, ha fürdeni nem is szerettek, de egy kellemes, megnyugtató folyó- vagy tóparti sétát beiktathattok a hétvégi programba.

Győr

A nyugat-magyarországi város négy folyó találkozásánál fekszik, kedvére válogathat tehát a helyszínek közül, ha víz mellett szeretnétek andalogni. Ha szívesebben maradtok a belváros közelében, felfedezhetitek a Rába partját és a folyó két ága által közrefogott, a Rába kettős híd által átszelt Radó-szigetet, ahol parkot és történelmi emlékhelyeket találtok. Ha a vadregényesebb helyszíneket kedvelitek, nekivághattok a Mosoni-Duna holtágának: az Aranypart II. szabadstrand után árnyas fák mellett gyalogolhattok a folyó mentén.

Tanács: Vigyázat, hangoskodni tilos, ez a szakasz a horgászok törzshelye!

győr,mosoni,duna,folyóForrás: Origo

Ráckeve

A Budapesttől 40 km-re fekvő város egyik nevezetessége a Csónakos piac, ahova egykor vízen érkezett a vásárlók nagy része. Ma a legtöbben a szárazföldön közelítik meg a szerdánként és szombatonként tartott vásárt. Ha nem ezeken a napokon érkeztek, akkor tömeg nélkül élvezhetitek a széles parti sétányt és a Duna megnyugtató látványát, figyelhetitek a kacsákat, kisétálhattok a sok-sok rövid stég egyikére, megnézhetitek a hajómalmot és az Árpád hidat, amelynek az újjáépítéséhez a lebombázott szegedi Tisza-híd elemeit is felhasználták.

Tanács:Ha már itt jár, barangoljon a városka kacskaringós utcáin is: reneszánsz, barokk és szecessziós épületek sorakoznak itt, a legszebb talán közülük a késő gótikus szerb templom.

RáckeveForrás: Shutterstock/Airpixel - Drone Imagery

Tata

A Komárom-Esztergom megyei város vizei közül az Öreg-tó neve merül fel leggyakrabban, pedig éppen olyan vonzó a települést átszelő 1-es főút túlsó oldalán található Cseke-tó is. Ideális többgenerációs családi sétára: az ifjabbak nyugodtan szaladgálhatnak az autóforgalom elől elzárt parti sétányon, figyelhetik a kacsákat, kimehetnek az aprócska szigetre, az idősebbek gyönyörködhetnek víz fölé nyúló platánokban, a szomszédos Angolpark részét képező romantikus műromokban és a török mecsetben.

Tanács:Ha a vendéglátóhelyek éppen nyitva tartanak, érdemes felkeresni a város egyik legjobb cukrászdáját, a közeli Barta kávéházat is.  

 

Tata, Esterházy-kastély, kastélyForrás: Tata, Esterházy-kastély - hivatalos oldal / FB

Orfű

A Vízfő tanösvény egy olyan útvonal, ahol bújócskázni lehet a vízzel: a széles parti sétány helyett itt fapallón haladhattok a láp felett és az égerfák között. Az 1 km-es útvonal visz patak mellett, patak fölött és források mentén, de elvezet a védett Vízfő-barlanghoz és a műemlékké nyilvánított, formája miatt Gombának becézett Forrásházhoz is.

Tanács: A rövidke ösvényen kicsi és nagy is sokat tanulhat: megfigyelhetitek, hogyan épít és rombol egyszerre még az olyan kis víz is, mint a látszólag szelíd erdei patak.  

Orfű, 2021. július 1. Az Orfűi-tó látképe.Forrás: MTI/Branstetter Sándor

Balatonalmádi

Balaton-parti sétány nélkül nem lehetne teljes egy ilyen összeállítás. Az egyik leghangulatosabb mind közül Balatonalmádié: a tóparton egy tízhektáros park húzódik, egyik végében a város kikötőjével. A közelében egy hatalmas játszótér található – ha a gyerekek összes energiáját nem sikerül a sétával levezetni, itt még van rá remény. Ha a móló felől sétáltok a parton a Wesselényi strand felé, kacsákkal és hattyúkkal ismerkedhettek egészen közelről, átkelhettek a Sóhajok hídján, és megnézhetitek az Európa Szoborpark száz alkotását.

Tanács: Még egy érv a település mellett: az északi parti városban egész évben mindenhol ingyenes a parkolás.

Balatonalmádi strand partjánForrás: Christo / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

Kőszeg

A nyugat-magyarországi településről a Jurisich-vár és a gyakran ékszerdobozhoz hasonlított belváros jut először az ember eszébe, de akadnak itt még más rejtett szépségek is! A város szélén található az 1978-ban mesterségesen kialakított csónakázó- és horgásztó, amelyet lombhullató és fenyőfák öveznek. Hegyoldal, kacsák és friss levegő várja, ha a tavat körbesétálva szeretnétek kiszakadni a hétköznapokból. A tó vize sekély, a leghidegebb a környéken.

Tanács: Érdemes leküzdenie a meredek emelkedőt a közeli Kálvária templomhoz: gyönyörű onnan a város panorámája!

Kőszeg, rálátás a FőtérreForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Nagymaros

Az egyik dolog, ami miatt érdemes felkeresni a Dunakanyarban található települést, az a folyóparti séta. Kevés dolog múlja felül a Duna túlpartjának látványát: korzózás közben itt a Visegrádi-hegység vonulataiban és a visegrádi várban gyönyörködhettek, és figyelhetitek a Dunán úszó kisebb-nagyobb hajókat is.

Tanács:A Hunyadi sétányon büfék és játszótér teszi kellemesebbé az itt eltöltött időt.

Nagymaros, OOOfficeForrás: OOOffice/Facebook

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek