Ezekre a helyekre vidd el a gyereked a szünidőben!

A nyári szünet - bár, már több, mint a fele letelt - arra való, hogy a gyerekek minél több élményt és emléket gyűjtsenek. Akár nyaralni indul a család, akár a hétvégékre kerestek izgalmas programot, ajánlataink között biztosan találtok magatokhoz illőt.

Tatai Fényes-tanösvény

A település egyik rejtett zugában elvarázsolt világba csöppenhetnek a gyerekek és kísérőik. Miután a környéken megszűnt a bányászati tevékenység, a terület kiapadt karsztforrásai újra feltörtek, vizük pedig különleges növény- és állatvilágnak biztosít ideális élőhelyet. A látogatók cölöpsétányon barangolhatnak a vízben álló fák között, és kedvükre figyelhetik a vizes környezetet élvező madarakat. Az útvonalon kilátót, függőhidat és fotóslest is találnak, a 18 állomáson pedig táblákról tájékozódhatnak az élővilágról.

  • Nyitva: mindennap 9–19 óráig.
  • Árak: felnőtteknek 2200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1700 Ft, családi jegy 5600 Ft.
Tatai Fényes TanösvényForrás: Tatai Fényes Tanösvény/Facebook

Travelo tipp: Az ösvény végén egy kisebb, tündérrózsás tó várja a kirándulókat, amelyen kötéllel húzható csónakban kelhetnek át.

Mini Zoo Komló

A hagyományos állatkertek mellett egyre többféle helyszínen kerülhetünk közel az élővilág ismerős vagy éppen egzotikus képviselőihez. Így van ez Komlón is, ahol a családias, barátságos park alapelve, hogy csak olyan állatoknak ad otthont, amelyeknek ideális körülményeket tud biztosítani. Sok mentett jószágot is befogadnak, békében él itt egymás közelében kaméleon és sün, őz és bagoly, kenguru és róka.

  • Nyitva: mindennap 10–18 óráig.
  • Árak: felnőtteknek 2400 Ft, gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 2100 Ft, családi jegy 7500 Ft. 

Travelo tipp:Az itt élő állatok többségét simogathatják, etethetik vagy sétáltathatják a látogatók, és azt is megtudhatják, mivel jár a tartásuk.

Őrtorony-kilátó, Tihany

Remek kirándulóhely arra az esetre, ha éppen nincs strandidő a balatoni nyaralás alatt. A gyerekeknek sem lesz megerőltető a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán álló, három évvel ezelőtt átadott toronyhoz vezető 30 perces, könnyű túra. Az innen nyíló panorámával nehéz betelni: a háromemeletes kilátó legfelső szintjéről szemügyre veheti a család a Külső- és a Belső-tavat, a tihanyi őslevendulást, az apátsági templomot, Balatonfüred épületeit, Aszófőt, a távolban pedig a tanúhegyeket fürkészhetitek. És persze gyönyörködhettek a Balatonban, melynek akkor is látjátok a vizét, ha háttal álltok neki, hiszen az egyik oldalon a Tihanyi-, a másikon a Sajkodi-öböl kúszik be a látómezőtökbe.

Őrtorony kilátó, TihanyForrás: Shutterstock/Barat Roland

Travelo tipp:A legegyszerűbb a Tihany belsejébe vezető út és a 71-es főút találkozásánál, az ingyenes parkolóban hagyni az autót. Innen a sárga jelzést követve érhető el a kilátó.  

Miskolci Tündérkert

Egy helyi vállalkozó mesevilágot varázsolt egy elhanyagolt zöldterületre a diósgyőri vár szomszédságában: velencei körhinta, fából faragott tündérszobrok, csodálatosan buja növényzet, lombterasz, rózsakapuk és farönk sétányok gondoskodnak róla, hogy a fiatalabb és az idősebb látogatók egyaránt kikapcsolódhassanak. A sárga téglás út mellett például az Óz, a csodák csodája című mesefilm szereplőit megidéző szobrokkal találkozhatnak. Az esti kivilágításban, ha lehet, még káprázatosabb a látvány, a nyári estéken pedig a kertmoziba is betérhetnek a parkot felkeresők.

WOW Park, Tündérkert, miskolci Tündérkert, MiskolcForrás: miskolc.hu

Travelo tipp:A környéken járva érdemes felkeresni a diósgyőri várat, a Miskolctapolca Barlangfürdőt, valamint az Avasi kilátót.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Lentiből erdei kisvasúton indulhat a család a göcseji dombok felfedezésére: a vonat egy 32 km-es szakaszon, Kistolmácsig szállít kirándulókat. Útközben szarvast, őzet, vaddisznót és egerészölyvet is megpillanthattok a szerelvényből. A kisvasút vonalához több kerékpáros- és gyalogos-túraútvonal csatlakozik, így a sínektől távolodva is felfedezhetitek a vidéket. A közeli Pákán található például a híres fizikus, Öveges József vendégháza.

  • Árak: az árak távtól függenek, ezért kattints ide, ha kíváncsi vagy rájuk!
A csömödéri kisvasútForrás: Origo

Travelo tipp:A környéken több helyen nyílik lehetőség a strandolásra: választhattok a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, a bázakerettyei termálfürdő és a Kistolmácsi-víztározó közül.

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

A kedvező árfekvésű fürdő nem véletlenül népszerű a családosok körében: 14 fedett és 7 szabadtéri medence, csúszdák, pezsgőágy, jégkásakút, sodrófolyosó, pelenkázó és játszóház áll a vendégek rendelkezésére. A strand egy óriási park területén található, nyaranta színes programok is növelik a vonzerejét.

  • Nyitva: Mindennap 8–20 óra között, a gyermekfürdő 10–19 óra között
  • Árak: Felnőtt, kiemelt időszakos napijegy 4800 Ft, diák és korkedvezményes jegy 4100 Ft, illetve  kölyökjegy 1600 Ft, 3 éven aluliaknak ingyenes. Családi jegy 9900 Ft-tól.
Mórahalom, Szent Erzsébet fürdőForrás: Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő / Facebook

Travelo tipp:A belépőjegyek a SZÉP-kártyával is megvásárolhatóak. A településen más gyerekprogramot is talál a család: az Ezer év parkjában nevezetes magyarországi épületek makettjeit csodálhatják meg a kicsik.  

Élménypark Diási Játékstrand

Ha olyan strandot kerestek a Balatonon, ahol a gyerekek egy pillanatig sem unatkoznak, itt jó helyen jártok. Pancsoló, homokvárépítő verseny, hajójátszótér, társasjátékok, trambulinok, sportpályák, animátor által vezetett programok és vízibicikli gondoskodik a kisebbek és nagyobbak szórakoztatásáról.

  • Nyitva: mindennap 8–19 óráig 
  • Árak: Főszezonban a felnőttjegy 1400-1700 Ft, a diák-, gyerek- és nyugdíjasjegy 1100-1200 Ft, a  családi jegy 3900 Ft-tól.
GyenesdiásForrás: facebook.com/gyenesdias.onkormanyzat

Travelo tipp:A gyerek napijegyhez egy ingyenes csúszás jár az óriáscsúszdán. A strand SZÉP-kártya-elfogadóhely, területén ingyenes wifi áll rendelkezésre.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek