Tuti tippek, ha Horvátországban szeretnél nyaralni

Déli szomszédunknak csak a szárazföldi partvonala 1788 km, a horvát szigeteké pedig több mint kétszer ennyit tesz ki. Nem csoda hát, hogy nem könnyű kiválasztani a helyszínt, ha élménydús tengerparti nyaralásra vágysz. Most ebben segítünk, és megsúgjuk: már maga az odaút is lehet különleges!

Homok a közelben

Ha Isztriánál nem mennétek messzebb, de homokos tengerparton nyaralnátok, akkor Medulinban a helyetek! A Budapesttől 612 km-re fekvő település igazi családi nyaralóhely: jól felszerelt, Bijeca nevű strandja 1 km hosszú, sekély és lassan mélyülő vízű. Kisgyerekkel ideális választás. Ha nem akartok végig ugyanazon a szakaszon pihenni, a közelben számos szép strandot felkereshettek még.

Medulin strand az egyik legjobb HorvátországbanForrás: facebook / Medulin Riviera

Travelo tippek: Medulin nem bővelkedik látnivalókban, ám elég a 8 km-re található Puláig elmenni, ha nem csak a heverészésre vágytok. Legalább félnapos programot biztosít az isztriai város több ezer éves, monumentális amfiteátruma, a nap másik felét pedig eltölthetitek a városfalon belül található római emlékek megtekintésével. Ha a természeti szépségek vonzanak titeket, a Pulától nyugatra fekvő, szervezett hajókirándulással elérhető Brijuni Nemzeti Parkot ajánljuk.

Titkos gyöngyszemek

Talán már többen tudnak róla, mint az ideális lenne, de azért még mindig nem számít a legfelkapottabb üdülőhelynek a Kvarner-öbölben található Rabac. Az egykori kis halászfalu festői helyen fekszik, távol a nyüzsgéstől, egy kis öbölben. Szomszédja, a hegyre települt, valószínűleg kelták által alapított Labin az a fajta középkori kisváros, ahol megállt az idő: bájos terei, régi épületei mind nyugalmat árasztanak. Bár úgy érezhetitek, mindentől távol kerültök itt, a két városkáig nem kell túl sokat utaznotok: Budapesttől 560 km-re találhatók.

Rabac a legjobb horvát szállodával büszkélkedhetForrás: Pixabay / Készítette: Walter Kärcher

Travelo tippek: Olcsóbban kijöttök, ha apartmanban szálltok meg. Labinban alacsonyabbak az árak, és a városka mindössze 3 km-re van a parttól, ahol számos strandot fedezhettek fel: közös bennük a fehéren világító kavicsos part, a kivételesen tiszta tenger (hiszen itt szinte alig van átmenő forgalom), a háttérben pedig a zöldellő erdők.

Régi és új

Amennyiben vonzanak titeket a lenyűgöző várak, romok és tornyok, akkor feltétlenül érdemes megtennetek 630 km-t Zadarig. A régió legfontosabb városában mindezek megtalálhatók, de vannak itt modern nevezetességek is, így például a Tengeri orgona és A nap köszöntése névre keresztelt műalkotások. A strandokat a kikötővárostól északra és délre kell keresni, a Kolovare például gyalogosan is elérhető az óvárosból.

Zadar a magasbólForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Travelo tippek: Zadar környékén számos izgalmas kirándulást tehettek, így például a holdbéli tájaival és mediterrán, nyüzsgő városkáival hívogató Pag szigetre vagy a sómúzeumával és homokos strandjaival csalogató nyugalmas kisvárosba, Ninbe.

Minden egy helyen

Elbűvölő óváros sikátorokkal, szűk utcácskákkal és egy hatalmas késő ókori császári palotával, pálmafás parti sétány, elegáns jachtok a kikötőben, halpiac izgalmas kínálattal, kellemes strandok – Splitben minden van, ami egy igazi tengerparti nyaraláshoz dukál. Hagyjátok, hogy elvarázsoljon! Járjátok be a Diocletianus-palotát, korzózzatok a parton, vagy fedezzétek fel a város mögött magasodó hegyeket! Klissza várából például csodás kilátás nyílik Dalmácia központjára.

Érdemes Splitből indulva felkeresni az UNESCO műemlékeitForrás: Pixabay / Készítette: Michelle Maria

Travelo tippek: A kikötő haléttermeiben kóstolhattok grillezett tengeri sügért, tintahalat és isteni tonhalpástétomot, beljebb, az óvárosban pedig megízlelhetitek a pašticadát. Ez a jellegzetes horvát fogás pácolt-sült édes-savanyú mártásban párolt marhahúsból és gnocchihoz hasonló tésztából áll, hasonlít a mi vadasunkhoz. Tipikus vasárnapi ebéd, amivel a nagyi várja az unokákat.

Elvonulás a világtól

Ha szeretnétek nyugodt környezetben, a hétköznapokról megfeledkezve pihenni, szálljatok fel a spliti kikötőben a Brač felé tartó kompra! Idilli kisvárosok, például Bol, Supetar és Milna várnak itt, és a szigeten található a híres Aranyszarv (Zlatni Rat) strand is, amelyet biztosan láttatok már fényképen. Itt az ideje felülről, a 778 m magas Vid-hegyről (Vidova gora) is megcsodálni! Brač szigetén a szörfösök is megtalálják a számításukat, több partszakaszon is ideálisak a körülmények ehhez a sporthoz.

Az Aranyszarv strand különleges formája mágnesként vonzza a turistákatForrás: Shutterstock / Készítette: paul prescott

Travelo tippek: A sziget nevezetes olívatermesztő hely. Legidősebb fája nem kevesebb, mint 1500 éves! Az olívaolaj készítésének titkaival ti is megismerkedhettek a sziget legrégebbi településén, Škripben található múzeumban, amelyet egy csaknem másfél évszázada létrehozott, családi vállalkozásként működő olajsajtoló műhelyben alakítottak ki. Kóstolót is kaphattok itt a hidegen préselt olajból és az abból készült ínyencségekből.

Nézd meg Split legszebb látnivalóit az alábbi videóban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek