Mintha Toszkánában járnánk - Tapolcán könnyű romantikus hangulatba kerülni

Amikor a Balaton északi partján járunk, mindig elugrunk Tapolcára is, mert annyira elbűvölő ez a közel 14 ezer lakosú város, hogy újra és újra látnunk kell. Kevés a lődörgő turista még nyáron is, ellenben sok a látnivaló, és az sem utolsó szempont, hogy a nagy melegben a hűvös tavasbarlangban csónakázhatunk.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Ha sehova máshova nem megyünk, csak a város főterére, már nyert ügyünk van, ugyanis kevés olyan város van a világban, melynek főterén egy színes koipontyokkal teli tó áll, szökőkúttal a közepén. Egy kapualjon keresztül haladva először egy csinos, virágokkal ültetett előtérre juthatunk, ahol megcsodálhatjuk Marton László Négy évszak című szoborcsoportját, melynek 4 oldalán 4 női alak jeleníti meg az évszakokat. Onnan tovább haladva érhetünk el a hangulatos, mediterrán jelleget idéző épületek övezte tóhoz. 

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A tó valójában két tóból áll, melyek a barlangból kapják vizüket és tényleg csapatostul úszkálnak benne a kisebb és egészen nagy díszhalak, amiket meg is etethetünk a parton vásárolt haleledellel. A két tó közül a nagyobbat hívják Malom-tónak, míg a kisebbik Kis-tó vagy Alsó tó néven ismert.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Séta a tó körül

A tó partján áll egy sárgára festett malom, melynek segítségével a meleg források vizét már a rómaiak tóvá duzzasztották. Jellegzetes része az épület oldalához simuló hatalmas kerék, amely mára csak díszként szolgál. A malomépület ma már étteremként és hotelként működik.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Innen tovább sétálva a patak mentén fűzfákkal teli hangulatos szűk ösvényeken andaloghatunk. A malommal átellenben, a tó másik oldalán kicsit elrejtve, de rábukkanhatunk Tapolca kedvelt Halas lépcsőjére. A street art alkotás népszerű turisztikai célpontja a városnak, melyet korábban is Varjas Judit képzőművész alkotásai díszítettek, 2022 október óta azonban újabb halas minták kerültek a régiek helyére.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Kihagyhatatlan élmény a föld alatt

Tapolca szerencsés fekvésű kisváros: horizontját a jól ismert tanúhegyek tagolják, és alatta húzódik országunk negyedik legnagyobb barlangrendszere. Fő látványossága a tavasbarlang és a benne található csónakázótó.

Forrás: bfnp.hu

Mielőtt azonban csónakokba ülnénk, a Látogatóközpontban betekintést kaphatunk a barlang geológiájába és történelmébe, sokat megtudhatunk a fellelhető kőzetekről, kristályokról, és megannyi érdekes dolgot láthatunk a terület élővilágáról. Egy 10 perces rövidfilmet is megnézhetünk mindezekről az elsötétített moziteremben.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang.

A tavasbarlangban a hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Százezer év alatt így jött létre a Tapolcai-tavasbarlang is, amely része a város alatti, immár 14,6 km hosszúságban feltárt barlangrendszernek.

Forrás: bfnp.hu

Hogy csónakázhassunk, 73 lépcsőfokon juthatunk le a barlangba, ahol kristálytiszta zöld színű víz csillog. A tavasbarlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat; utóbbit csónakázva tehetjük meg, nagyjából 10-15 perc alatt. Fémcsónakokba ülve egy evezővel hajthatja a csónakot az, aki vállalkozik rá (gyereknek tilos), bár a sziklafalak között néha annyira szűk a hely, hogy a kezünkkel kell magunkat tovább lökni. Eltévedni lehetetlen, mert a csak egy irányba tudunk haladni.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Nagyon jó élmény ez felnőttnek és gyereknek is, bár klausztrofóbiával küzdőknek nem ajánljuk. 

Amikor visszaérünk a kiindulópontra, a lépcsősorhoz visszavezető barlangi üregből több kisebb üreg is nyílik, ahol sétálgathatunk, mielőtt ismét a felszínre érnénk. A teljes program kb. 1,5 órát vesz igénybe, ebből 15 perc a csónakázás.

A Látogatóközpontba érdemes már előre megvásárolni a jegyeket, mert ugyan pénztár is működik, de csak akkor tudunk belépőt venni, ha még maradtak helyek az adott időpontokra. A barlang ugyanis 20 percenként maximum 35 fős csoportokban látogatható, ahol állandó kb. 20 °C fokos a hőmérséklet, így nyáron igen kellemes érzés lent tartózkodni.

(Forrás: Travelo, bfnp.hu

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek