Figyelem: Mostantól az elektromos rollerekre is kötelező biztosítást kell kötni

Az elektromos roller egy ártalmatlan közlekedési eszköznek tűnik - egészen odáig, amíg el nem esünk, vagy súlyos balesetet és károkat nem okozunk vele. Sok szempontból veszélyes, főleg, ha valaki nem használja felelősségteljesen. Ebből az okból kifolyólag vezették be az új szabályokat, amiket most ismertetünk.

Egyre népszerűbb közlekedési eszköz, de nem veszélytelenForrás: FooTToo/Shutterstock

Igazoltathatnak a rendőrök?

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra hívja fel a figyelmet ,hogy július 16-tól csak kötelező biztosítással rendelkező e-rollerekkel szabad közlekedni. Ez azt jelenti, hogy akármikor megállíthat a rendőr közúti igazoltatás miatt, nekünk pedig bizonyítanunk kell a biztosításunkat – akár papíralapú, akár elektronikus – igazolással. Még bérlés esetén is nekünk kell meggyőződnünk arról, hogy a rollernek van-e biztosítása, hiszen minket vesznek elő, ha nincs.

Jól lehet vele haladni, emiatt is sokan szeretik használni az e-rollereketForrás: Pavel Kapysh/Pixabay

Minden rollerre vonatkozik az új szabályzat?

Az e-rollerekre vonatkozó biztosítási kötelezettség a járművek súlyától és tervezett sebességétől függ: ha utóbbi meghaladja a 14 km/órát, akkor a 25 kilogrammnál nehezebb rollereket érinti, míg 25 km/óra feletti tervezett sebességnél a jármű tömegétől függetlenül mindegyiket biztosítani kell. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy a hatóságok a helyszínen miként fogják meghatározni a járművek tervezett sebességét.

Nem fog rámenni ingünk-gatyánk

Most jön a hír kellemesebb része, hiszen ennyi információ már kellőképpen megrettenthetett mindenkit. A kötelező biztosítások abszolút nem drágák a rollerekre, már évi tízezer forintért is meg lehet kötni. Erről bővebben Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ elnökségi tagja beszélt.

Már kell kötelező biztosítás az e-rollerekre isForrás: Shutterstock

"Évi tízezer forint körüli összeget mindenképpen érdemes kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítására. Nem csupán a büntetés elkerülése érdekében (az ellenőrzés várható gyakorlatáról még nem tudunk semmit), hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat is okozni. A kis méretű kerekek és a sok helyen rossz útburkolat szinte bizonyossá teszi, hogy előbb-utóbb mindenki átél kisebb-nagyobb balesetet ezzel a járművel. A kötelező biztosítás azonban csak a másoknak okozott károkat téríti, így a rollereseknek érdemes balesetbiztosítás megkötésével a saját biztosítási védelmükről is gondoskodni" – fejtette ki.

 Forrás: fbamsz.hu

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek