Félelmetes és egyben gyönyörű meteorológiai jelenséget filmeztek Szentesen

Porördög kavargott Szentesen június 29-én 15 óra 21 perckor egy helyi kamiontelepen. Ez a meteorológiai jelenség állítólag Magyarországon sem ritka a nyári időszakban, de azért nagy szerencse kell, hogy láthassuk. Misic Lajosnak ez sikerült, aki a Viharvonal Viharvadász Csoportban tette közzé felvételét a Facebookon – írja a delmagyar.hu.

A porördög Szentesen pörgött-forgottForrás: Viharvonal Viharvadász Csoport/Facebook/printscreen

 A videóhoz rengetegen kommenteltek. Félelmetesnek és egyben gyönyörűnek tartották. 

A Wikipédia szerint a porördögök gyakran meglehetősen rövid életűek és gyengék, élettartamuk néhány másodperctől néhány tíz percig terjed. A sivatagokban gyakrabban fordulnak elő poros forgószelek, amelyek ott olykor fél óránál is tovább tarthatnak, és erőteljesebbé is válhatnak. A forgásirány független a Coriolis-erőtől, ezért a porördög foroghat balra és jobbra is. 

A tornádókhoz annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő kialakulása függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeghez kötődik.

Míg azonban a porördögök a „szép idő" jelenségei, és a felszín felől indulnak, a tornádók zivataros időhöz, legtöbbször szupercellákhoz kapcsolódnak, és a felhőkből nyúlnak alá.

A videót ide kattintva nézhetitek meg. 

 



Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek