Látványos égi jelenség közeledik, távcső sem kell hozzá

Néhány évvel ezelőtt nagy figyelem kísérte a NEOWISE nevű üstököst, amelyet akkor szintén meg lehetett akár szabad szemmel is figyelni. A C/2023 A3 névre keresztelt, Tsuchinshan–ATLAS néven is ismert égi vendég még ennél is jelentősebb csillagászati esemény lehet, a csillagászok jóslata szerint ugyanis nemcsak éjjel, hanem akár napnyugtakor is látható lesz az üstökös - írja a metropol.hu.

A legutóbb szabad szemmel is látható fényes üstökös a Neowise voltForrás: BBC Sky and Night Magazine

A C/2023 A3-ról már úton van Naprendszerünk központi csillaga felé, de a Földről egyelőre még csak távcsöveken keresztül figyelhető meg. 

Ahogy az üstökös közelít a Nap felé, úgy lesz majd egyre fényesebb. Emiatt nagy a esély, hogy az előttünk álló hetekben elég fényessé váljon ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. Szeptember végére már annyira erős lesz a fénye, hogy úgy ragyog majd, mint az éjszakai égbolt legfényesebb bolygója, a Vénusz. 

Szeptember 27-én lesz majd a legközelebb a Naphoz a C/2023 A3, amikor mindössze 58,6 millió kilométerre közelíti majd meg központi csillagunkat. Néhány héttel ezután, október 12-én pedig a Földhöz lesz a legközelebb: 70,6 millió kilométerre halad el mellettünk.

A Tsuchinshan–ATLAS üstököst több mint egy évvel ezelőtt fedezte fel két obszervatórium is.

Tavaly egy Japánban észlelt és felfedezett üstökösről is írtunk, és szintén az elmúlt évben közelítette meg a földet egy üstökös, amelyet a neandervölgyi ember láthatott utoljára.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek