A Budapest ikonikus V. kerületében három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben életre kelt új szálloda Magyarország „aranykorának" báját idézi. A Dorothea Hotel a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak, írja a BDPST Group, sajtóközleményében.
Az elismert olasz építész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt,amelynek az elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban.
A három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült; míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.
A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.
A szállodába belépve a vendégek elé egy oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréival ékesített falakkal. A csarnokban lévő művészi fotókon látható női alakok hagyományos öltözéket viselnek, meglepő modern csavarral fűszerezve. A szálloda számára készült exkluzív alkotások a vendégszobákban is megtalálhatók. A tágas belső udvarban található recepcióhoz lépve a vendégeket egy látványos, hosszú csepp alakú üvegcsillár fogadja, jobbra tekintve pedig megpillanthatják a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó, teljes körűen restaurált műemléki lépcsőházat.
A Dorothea Hotel 216 vendégszobája és lakosztálya két különböző dizájn kategóriába, a kortárs (Contemporary) és az örökségi (Heritage) kategóriába sorolható, amelyek mindegyike modern felszereltséggel rendelkezik.
A hotel szívében található, valódi zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak, ahol a vendégek a természet és a grandiózus környezet ölelésében élvezhetik az időtöltést.
A Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra építő, „farm to table" koncepciót követő ínyenc fogásaival gondolja újra a városi étkezés élményét.
Minden Autograph Collection hotel egy, a szállodára jellemző egyedi élményt kínál, ez a "The Mark". A Dorothea Hotel esetében ez az egyedi vonás a gyógynövények tematikájára épül, tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt. A Pavilonban így a vendégek egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat láthatnak, amelynek növényei a szálloda éttermeiben található koktélokban és ételekben is visszaköszönnek.
A földszinten található Anton's Bar & Deli nappal kézműves kávéélményt, könnyű falatokat és frissen sült péksüteményeket kínál, míg este egy dinamikus bárrá- és közösségi térré alakul át, pezsgő hangulattal és újító koktélokkal.
A hotelben 2024-ben további két étterem nyílik, amelyeket a három Michelin-csillaggal rendelkező séf, Dani García vezet: a tetőn található BiBo, egy andalúz brasserie, amely lenyűgöző panorámás kilátást nyújt Budára, és az Alelí, egy autentikus olasz osteria az utcafronton.
A wellness-kedvelő vendégek a 650 négyzetméteren elterülő, úszómedencével, szaunával, gőzfürdővel és fitneszteremmel felszerelt Spa-ban lazíthatnak. A Babor kozmetikumokat használó holisztikus testkezelések a három kezelőszobában, köztük egy páros szobában élvezhetők.