A citrusok mediterrán gyümölcsök, az a pár citromfa, ami a kertészetekben már gyümölcsöt terem, nem biztos, hogy sokáig húzza ha hazavisszük, és nem tudunk gondoskodni a számára megfelelő környezetről. De a Mátrában él egy "citromfa suttogó", aki rájött minként lehet magyar földön, citromnövesztő mediterrán környezetet kialakítani.
A Gyöngyösön élő Holló Józsefné egy igazi citromfanatikus. Hosszú időn keresztül kísérletezett azzal, hogyan tudja boldogan és persze termőn tartani a cserépben nevelt ciprusait. De a jó vagy rossz döntéseinek a végén, szó szerint meglett a gyümölcse. A Lakaskultura.hu riportja szerint, Erzsike évek óta szüretel saját citromokat, kicsiket, nagyokat, rücsköseket és tojás fomájú, síma héjú kis szépségeket, Buddha kezéről nem is beszélve.
Erzsike, az elkötelezett citromtermesztő évekkel ezelőtt vette első citromfáját, olyat, amiről a cikk bevezetőjében is írtam. Csakhogy a fának akadt egy igazán jó hely a lakásban, egy üvegezett terasz. És ő ott olyan jól magára talált, hogy évről évre termett néhány csodás citromot. De a család ennek sokáig valahogy nem tulajdonított különösebb jelentőséget. Aztán Erzsike rájött, hogy tovább vihetné a dolgot: „Arra gondoltam, miért ne lehetne több citromunk? Ha ez a tő ilyen jól érzi magát nálunk, jól érezné magát több is" - idézte fel a kezdeteket.
Ma már nyugdíjas, de a citromtelep kialakításához ugyan olyan odafigyeléssel állt hozzá, mint a korábbi munkájához. „Beszereztem néhány új példányt több kertészetből. Aztán minden évben bővítettem az állományt" - mesélte büszkén. Ma már 25 különböző citrusféléje van.
De hogy sikerült mediterrán klímát teremteni?
Ahhoz, hogy jól érezzék magukat a gyümölcsfák, odafigyelés, gondozás és szeretet kell, illetve a citromfélék eredeti élőhelyéhez képest nagyon hasonló mikroklíma. Ezt pedig az üvegházként működő, beüvegezett emeleti erkély és lenti terasz adja meg. A helyszínt egyébként nem a gyümölcsök számára hozta létre a család, az már kész van 20 éve, hogy kevesebb legyen a fűtésszámla. De mindenki a csodájára jár, hogy milyen jó szolgálatot tesz most, az "első, ma már 2,5 méter magas citromfa tavalyelőtt 70 darab terméssel hálálta meg a gondoskodást" - olvasható a cikkben.
Arra azonban számítani kell, hogy akármilyen sok is a napsütés, egy gyöngyösi, budapesti, győri veranda sem Olaszország. Állandó gondoskodás kell a fácskáknak, főleg mert a zárt térben sokkal sérülékenyebbek. Fogékonyak például kártevőkre, gyakorlatilag állandó harcot kell vívni a pajzstetvek és az atkák ellen. A káliszappan, a tyúktrágya és az élesztő is citroméleteket methet.
Buddha keze az első emeleten
A gyöngyösi teraszon egy egészen furcsa termés is jól érzi magát. Ez pedig nem más, mint a Buddha keze, vagy ujja - több féle megnevezést is találtunk rá. A lényege, hogy rendkívül kevés húsa és leve van, a hosszú, széttárt ujjakra hasonlító termés főleg csak a héjjból áll, viszont erős citrusos illatú, valamint a héj nagyon finom és intenzív ízű kandírozva.
További érdekességeket, azt, hogy a citromfa mire koncentrál az élete során, mennyi virágot és mennyi termést hoz, azt a Lakáskultúra riportjából tudhatjátok meg.