A Poroszlón található Graefl kastély egyedülálló és emlékezetes élményt nyújt, ahol elmerülhetünk a kastély eredeti szecessziós történetében és nyugodt, természetközeli környezetben kapcsolódhatunk ki a szürke hétköznapokból. Mi is ellátogattunk a majorba, és kiderítettük, hogy miért is annyira varázslatos ez a kastély.
Az 1906 és 1911 között épült kastély és a hozzá tartozó 10 hektárnyi terület évtizedek óta romokban állt, amíg 2013-ban új tulajdonosai meg nem vásárolták, hogy megmenthessenek még valamit épített örökségünkből. Akkor még nem is sejtették, hogy hazánk egyetlen, vidéken megmaradt, szecessziós stílusban épített kastélyát vették birtokba.
Egyszer minden ugyanúgy lesz, mint...
Szerencsés Györgyi és Szepesi Péter tulajdonosok azon dolgoznak, hogy a kastély újra régi fényében pompázzon, ezért restaurálják és újítják a birtokot folyamatosan; a munka igazából sosem áll meg. A festők a külső homlokzatot csak ecsettel festhették le, az épületbelsőben pedig kizárólag a már 100 éve is használt alapanyagokkal dolgoznak, és meghagyták az eredeti nyílászárókat és folyosóburkolatokat is.
A szobák a kastélyból származó korabeli, antik, restaurált bútorokkal lesznek berendezve, szinte minden olyan lesz, mint egykor volt. A tervek szerint a felújítás és a kastély berendezése idén nyárra elkészül, és akkor már ezt is birtokba vehetjük a major többi részével.
A Slow Food mozgalom
Elsőre talán nem is gondolnánk, de a kastély egy kietlen földút végén található Poroszlón. Mikor beléptem a kapun, egyből lenyűgöző környezet, csend és nyugalom fogadott, csak a pávák hangját lehetett hallani a majorból. A gazdaság már évek óta működik, kecskék, juhok, szabadon kapirgáló baromfik, törpe csacsik, kutya és egy alpaka őrzi a területet. Egyébként az állatok nagyon szelídek és bátran simogathatók. A tulajdonosok az állattartással és földműveléssel a Slow Food mozgalmat szeretnék erősíteni, ezért nagyon sok bio zöldséget termelnek.
A majorban már kaphatunk hidegen préselt bio paradicsomlevet, természetes módon aszalt szilvát, és saját házi mézet is. Ezen kívül sajtot készítenek, heti kétszer kenyeret sütnek, és a búzát is helyben őrlik.
Ugyanezt szeretnék tükrözni az étterem kínálatában is, ahol az étlap szinte hetente változik, mivel a séfek az ételeket az adott héten elérhető alapanyagokból alkotják meg. A birtokra szebbnél-szebb növényeket, tulipánokat, orgonafákat is ültettek, melyekben napokig tudtam volna gyönyörködni.
Jelen és jövő
Felújították a birtokon levő 1951-ben épült víztornyot és az erdőben található felszentelt kis kápolnát is. Emellett létrehoztak egy rendezvényházat, ahol esküvőket (160 főig), céges rendezvényeket, koncerteket, divatbemutatókat és filmes esteket is rendeznek.
Ezen kívül a vendégek részére négy duplakomfortos kerti-lak áll rendelkezésre, melyben összesen 16 fő fér el. Valamint nemsokára elkészül egy nagy pajta a veterán autóknak, traktoroknak, traktormosóval, valamint egy erdő széli fürdőtó szaunaházzal és egy teniszpálya is.
Aki Poroszlón jár, annak érdemes fürdeni vagy horgászni egyet a közeli Tisza-tavon, és ellátogatni a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárják a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. Ezen kívül nem érdemes kihagyni a mindössze 30 perces autóútra található Hortobágyi Nemzeti Parkot sem.