Ópusztaszeren Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat január 21-én vasárnap, a néphagyomány szerint ugyanis ebből kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák. A nemzeti történeti emlékparkban emellett felavatják az új borrendi tagokat, valamint újborkóstolót is tartanak.
A néphagyomány szerint az i.sz. 300 körül vértanú halált halt Szent Vince napján, január 22-én tájegységenként különbözőképpen megjósolták, hogy milyen lesz a várható szőlőtermés. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince", vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.
Szent Vincét nemcsak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is.
Az ópusztaszeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Hagyomány, hogy az emlékparkban összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.
Ópusztaszer a nemrégiben a harmadik helyezést nyerte el hazánk legkedveltebb turisztikai attrakciói között.