Kuckózni jó: téli programok fázósaknak

Ha éppen semmi kedvünk kimenni a hidegbe, akkor sem kell feltétlenül otthon gubbasztanunk. Megmutatjuk, hogy a kisvasút is lehet gigaélmény, hogy a hüttéért nem kell a hegyekbe menni, és, hogy akár egy mesevilágban is kuckózhatunk. De az sem rossz megoldás, ha egyszerűen csak hagyjuk, hogy folyjon a forró csokoládé!

Nagy kalandok a minivilágban: Miniversum

Gullivernek érezhetjük magunkat a törpék országában az Andrássy úti Miniversumban. Hegyek, völgyek, kacskaringós utak és vasutak, komplett városrészek elevenednek meg miniben a Krausz Palotában létrehozott interaktív kiállításon. Magyarország, Ausztria és Németország tájait és vasútvonalait, városait, tereit, vasútállomásait nem csupán lemodellezték, hanem életre is keltették a mini univerzum mérnökei. Nincs az a komoly felnőtt, akiből itt elő ne bújna a kisvasutazásba belefeledkező gyerek.

Még minimuskátli is van a miniablakban!Fotó: Miniversum.hu
Galéria: Kuckózni jó: téli programok fázósaknak
Forrás: Travelo

Érdemes itt részt venni egy különleges programban: bebocsáttatást nyerhetünk a vezérlőterembe, ahol megmutatják a szakik, miként irányítják Nagycenk, Pannonhalma, Burgenland, Bécs, Wartburg (és a többi) terepasztalainak miniatűr életét.

A Miniversum igazi jó téli programja a minden nap 17:00 és 18:30 között megtartott Miniversum éjszakák. A korai sötétedésre és a közös esti kisvasutazások semmihez nem fogható hangulatára egyaránt reflektáló program lényege, hogy igazodva a korai naplementéhez, a kiállítótérben is lekapcsolják a villanyokat, és a terepasztalok félóránként tíz percre ünnepi fényekben működnek. A minivilág éjszakai kivilágításáról több mint 10 ezer fényforrás gondoskodik: a köztéri lámpák és a házak aprócska fényei is felgyulladnak. Ezen 10 percekre egészen átlényegül a Miniversum – egy kis ünnepi csoda költözik a terepasztalok világába.

Miniversum

Cím: Budapest, VI. kerület, Andrássy út 12.
Belépő: felnőtt: 2400 Ft, gyerek (14 éves korig): 1700 Ft, családi jegy (3 főtől): 4900 Ft-tól
Nyitvatartás: P-Szo 9-21 óráig, V-Cs 9-19 óráig

Bűnös randevú a csokibárban

A Noir Chocobar bejáratáról első blikkre nem is gondolnánk, micsoda bűnös örömöket rejt. Mégpedig nagy sikerrel: már 11 éve működik a csokifondüző a Liszt Ferenc tértől egy sarokra, egy pincehelyiségben. A Noirban télen forró csokoládét, nyáron jeges csokoládét érdemes kérnünk, emellett természetesen válogathatunk a kézműves csokik, bonbonok, trüffelek között. A forró csokiba mártott gyümölcsök, kekszek, csokik (!), pillecukrok nagyban kárpótolnak a téli cidriért.

Forró csokiban úszó Toblerone szigetek
Galéria: Kuckózni jó: téli programok fázósaknak
Fotó: Noir Chocobar Facebook

Noir Chocobar

Cím: Budapest, VI. kerület, Hegedű u. 6.
Nyitva: minden nap 14 órától éjfélig

Mesekuckók – bábbal, Mariskával

Az egész országban találhatunk a kicsiknek mesekuckót, ami valljuk be, a korán sötétedő, téli délutánokon a leghangulatosabb. Ha szerencsénk van, ovis teával és némi nassolnivalóval körítve.

Aranyhajú királylány!Fotó: Baranyi Péter / Babosmesekucko.hu
Galéria: Kuckózni jó: téli programok fázósaknak
Forrás: Travelo

E műfajból a Bábos Mesekuckó délutánjaira figyeltünk fel először. A 10 fős bábozó csapat maga készíti, varrja a meséik szereplőit, és szuperjól megszervezték magukat: a fővárosban 14 helyszínen bukkannak fel előadásaikkal a baba-mama kluboktól a művelődési házakig, Pest megyén belül pedig további 8 helyszínen.

Budapesten például Angyalföldre, a Tücsöktanyára 5 év alatti apróságokat is vár Mariska a segítőivel, de 10 év körülieknek is kínálnak programokat; a 12. kerületbe, a Barabás Villába, egészen pontosan a Villa Berek Mesekuckóba, pedig a 3-6 éves korosztályt várják. Dunaújvárosban a Mesekuckó Kreatív Foglalkoztató és Játszóház készül mindig a kicsiknek testileg és szellemileg egyaránt kihívást jelentő programokkal.

Jó a buli
Galéria: Kuckózni jó: téli programok fázósaknak
Fotó: Baranyi Péter / Babosmesekucko.hu

Pécsen a Bóbita Bábszínházba mesekuckó, bábelőadások, bábkészítő foglalkozásokkal várják a kicsiket, és ez az a mesehely, ahol egy egész napot szentelnek a Szárnyas Malacnapnak (december 30-án). Ugyancsak a pécsi Zsolnay Negyedbe, de mármás megközelítésben várják a kuckózókat, ahova néhány hónapostól 3 éves korig mehetnek a picik szüleikkel, nagyszüleikkel. És talán nem is kérdés, hogy mire megy ki a játék: "A népi, ölbéli játékok: ringatók, höcögtetők, cirógatók és hintáztatók mellett sok mozgással, ritmusérzék-fejlesztő játékkal, évszakokhoz, ünnepekhez kötődő dalokkal, mondókákkal és népmesékkel kuckózhatnak a résztvevők. (...) az együttlét jó hatással van a gyermekek testi, érzelmi és értelmi fejlődésére." A jegyárak itt rendhagyó módon alakulnak, hiszen míg máshol a kicsiknek ingyenes a program és a felnőtteknek fizetni kell, addig itt ennek az ellentéte igaz. Pécsen például a gyerekjegy 800 forint, és minden kicsit legfeljebb egy felnőtt kísérhet ingyenesen. A kuckóba megváltott jegy a Bábmúzeumba is érvényes!

Nem csak hegymászóknak: B.A.K. Hütte

"Az egyik pillanatban még az 1-es villamoson döcögsz, a következőben pedig tiroli környezetben tervezgeted térképek és kalauzok között a hétvégi mászást. A korsódban habzik a sör, a tányérodon egy zsírosdeszka, a kivetítőn Reinhold Messner tornázik, a hangszóróból a Pink Floyd muzsikál és a falon kifüggesztve a Tátra és az Alpok hétvégi lavina előrejelzése. Itt végre olyan emberekkel, haverokkal találkozhatsz, akikkel egy rugóra jár az agyad" – definiálja magát zseniálisan a Budapest Alpin Klub, az "Alpesi hütte Budapest szívében".

Egy mászóblog képeit vetítik a B.A.K.-ban
Galéria: Kuckózni jó: téli programok fázósaknak
Fotó: Budapestalpinklub.hu

Ha nem is a város szívében, de tényleg nem egy sípálya mellett találjuk a B.A.K. hüttéjét, amelynek szürke, szinte jelöletlen utcafrontjáról meg nem mondanánk, hogy micsoda hangulatos helyet sikerült odabent kialakítaniuk. Faburkolat, fabútorok, hegyi látképek, térképek, hegymászó relikviák a falakon – mintha tényleg az Alpokban járnánk. Jó szívvel ajánljuk, mint a hegymászók és kirándulók számára létrehozott közösségi teret, mondhatni sörözőt, hiszen igen komoly szerepet szántak itt a minőségi söröknek. Csapon 7-féle nedű, üvegben rengeteg, több mint 50-féle kézműves sör – a mottójuk nem véletlenül "Egész évben főzdefeszt!"

B.A.K. Hütte

Cím: Budapest, XIII. kerület, Róbert Károly körút 51./b
Nyitva: ősztől tavaszig hétfőtől péntekig 15-23 óráig, szombaton 17:30-23 óráig.

Majdnem melegedő: rétesező a Normafán
Ha mégis nekiindulunk, és a friss a levegőt választjuk beltéri program helyett, Budapesten minden évszakban opció a Normafa. A Síház mögött bújik meg a legendás büfé, ahol évtizedek óta rétesezhetnek a kirándulók (sőt, itt oly annyira nem múlik az idő, hogy évek óta az szerepel a honlapjukon, hogy 34 éve üzemelnek). Több mint 10 fajtát sütnek egész évben, most a gesztenyés szerepel a szezonális kínálatban. Figyelem, a téli időszakban rövidebb nyitvatartással várnak, naplemente után kb. egy órával, délután 5-kor zárnak!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek