Árpád-kori időutazásra hívja a látogatókat szeptember 12-én, szombaton a Sóstói Múzeumfalu, ahol a honfoglalás időszakának izgalmas mindennapjait elevenítik fel.
A skanzen Árpád-kori részében, Nyires faluban a Keleti Gyepű és a Keleti Szövetség elnevezésű hagyományőrző csoportok idézik fel a honfoglalás idejének életét, írja az MTI. Bemutatják az akkori viseleteket, a harci eszközöket, sőt a hajítófával történő vadfogást is. Az utóbbit, valamint a fegyvereket, íjakat, fokosokat, baltákat és szablyákat ki is próbálhatják majd az érdeklődők, mondta Kisgyörgy Tamás, a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői intézmény közművelődési munkatársa.
A múzeumfaluban Árpád-kori szépség- és játéksarok is várja a látogatókat, ahol hajkarikát, hajfonatkorongot és fejpántot lehet készíteni, illetve be lehet kapcsolódni a régi játékokba.
Természetesen a honfoglalás kori konyha kedvenc ételeit is megfőzik, megsütik, és ezeket kóstolójeggyel ki is lehet próbálni. Szabadtűzön sül majd kecske és disznó, főznek birkalevest, füstölt húsos köleskását, agyagban sütnek halat, kövön pedig lepénykenyeret. Desszertként különböző gyümölcsaszalványokat szolgálnak fel, csakúgy, mint a honfoglalás idején.
Az érdeklődők a régi ételek receptjeit is megismerhetik, és tanácsokat kérhetnek az otthoni főzéshez, valamint a fűszerek kiválasztásához, használatához.
Nőth Lenke és Konyári Sándor mesterszakácsok vezetésével a főzőcsapatok mintegy félezer adag ételt készítenek el a múzeumfaluban.
A 10 és 17 óra közötti program kiegészül gyógynövényes bemutatóval is, mindenki megismerheti, milyen teákat, tinktúrákat, kenőcsöket és borogatásokat használtak a különböző kórok, sérülések gyógyítására a honfoglalás idején.
A Nyires falu Árpád-kori létesítményeit régészek vezetésével, ásatási megfigyelések, történelmi források és kutatások alapján építettek újjá a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzenben 2014-ben.