Már látogatható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Már látogatható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Szerda déltől tekintheti meg a nagyközönség Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját a debreceni Déri Múzeumban. A három festmény, a Krisztus Pilátus előtt (1881), az Ecce Homo (1896) és a Golgota (1884) legutóbb húsz évvel ezelőtt, 1995-ben volt együtt látható itt. Az Ecce Homo mellé akkor letétként odakerült két kép közül azonban a Krisztus Pilátus előtt című alkotást tavaly nyáron vissza kellett szállítani tulajdonosához Kanadába.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 A trilógia a múlt héten vált ismét teljessé: május 12-én érkezett vissza Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt, amelyet a magyar állam megvásárolt a kanadai Hamilton Galériától. A kép Munkácsy életében Magyarországon utoljára 1882-ben volt kiállítva, majd Amerikában talált gazdára. Tűzvészből megmenekülve, többször visszatérve Magyarországra most végleg a Déri Múzeumban találta meg otthonát.

Szinte napra pontosan nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1930-ban nyílt meg a Déri Múzeum, amely ezzel az eseménnyel ünnepli a jeles évfordulót - mondta Angi János, az intézmény igazgatója. Elmondta, hogy az Alföldi Nyomda jóvoltából egy 1855-ben gyártott nyomdagépen emléklapot nyomnak a mai nap tiszteletére, amelyet a látogatók is megkapnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek