Röhögve tölt kolbászt akkor is, ha nem tervezte

A disznóvágás műfaja elsőre valószínűleg a legtöbb húsevő számára is elég brutálisan hangzik. Mégis egyre népszerűbb turistaprogram a falusi disznóvágás annak minden kellékével együtt. Hogy miért? Közösségkovácsoló ereje vitathatatlan, és életre szóló élményt jelent a városi embereknek, akik addig csak a hűtőpultban láttak nyers húst. Mire készüljön, milyen egy ilyen esemény, és hol tud rajta részt venni? Mutatjuk!

"Télidőben az egyik legfontosabb hagyomány volt a falusi ember számára a disznóvágás. Ilyenkor készítette el egész évre a füstölt finomságait is, amik erőt, energiát adtak a mindennapos földmunkához. Manapság számunkra az egyik nagyon fontos üzenete ennek a hagyománynak az összefogás. Ilyenkor összejönnek a rokonok, barátok, szomszédok és segítenek egymásnak. Minden héten másnál. Manapság – szerencsére – egyre több embernek fontos, hogy mi kerül az asztalra. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges étkezésre, és számít, hogy milyen alapanyagokból főzünk" – olvasható a kedvcsináló a Böllérshop honlapján a disznóvágás műfajához.

 

Fotó: nagyM / Indafotó

Olyan szépen hangzik, hogy szinte meg is feledkezik az ember róla, hogy azért mégiscsak egy visító disznó közösségi legyilkolásáról beszélünk. Szóval vegáknak és elkötelezett állatvédőknek nem ajánljuk a programot, de akit érdekel ez az egyre kevesebb helyen, ugyanakkor falun még élő hagyomány, idén télen nevezzen be egy élmény disznóvágásra – mi nem is gondoltuk volna, milyen sok helyen kínálnak ilyesmit az országban.

Próbálja ki magát egy valódi disznóvágáson!
Kíváncsi rá, miért híres Békés megye a kolbászgyúrásról? Vegyen részt egy igazi falusi disznótoron, ahol megtapasztalhatja nemcsak a híres vendégszeretet, de azt is, hogy az élelem előállítás mellett milyen fontos társadalmi esemény volt hajdanán egy disznóvágás. Falusi disznótor a dobozi Bodor Portán - Debreceni Lajos, +36 20 960 7056, info@bodorporta.hu (X)

 

Mire számíthatok?

Tapasztalataink szerint a turistásított "élmény-disznóvágás" annyiban különbözik az autentikus, falusi változattól, hogy kicsit később kezdik. Azért, hogy ne kelljen kora hajnaltól a hidegben ácsorogni a vendégeknek, és mert a legtöbb helyen a konkrét disznóöléskor csak a böllér és a disznó van jelen – a turisták csak az áldomás (értsd: pálinka) lehúzásában vesznek részt. A véreztetést követően hamarosan érkezik reggelire a hagymás sült vér újabb pálinka és forralt bor társaságában.

 

Fotó: nagyM / Indafotó

Az ezt követő koreográfia szinte változatlan: pörzsölés, bontás, abálás, a belsőségekből hurka és kolbász készítése. Általában utóbbi kettőbe szeretik 

befogni a nézelődőket, sok helyen kolbászfűszerező és töltő versenyeket is szerveznek. A több órás hidegben ácsorgást újabb kör pálinkák és forralt borok segítenek átvészelni. Ebédre pedig már akár az asztalra is kerülhet a frissen sült kolbász, hurka és egyéb finomságok.

 

A Travelo három tippje kezdő disznóvágóknak

Na, nem mintha mi nagyon haladók lennénk: jelen sorok írójának budapestiként életében jó, ha háromszor volt szerencséje disznóvágáshoz, akkor is inkább a turistáknak szóló verzióhoz. A legszürreálisabb ezek közül az volt, amikor Szeged belvárosában, egy négycsillagos hotel ablakából lehetett nézni az udvaron zajló eseményeket. Szóval, aki hozzánk hasonlóan zöldfülű, tanuljon inkább a mi kárunkon:


- Rétegesen öltözni kötelező! A disznóvágás igen hosszadalmas műfaj, és bár általában mindig van egy fűtött helyiség, ahová be lehet húzódni, a buli az udvaron van – ezt pedig kár lenne kihagyni, a disznóvágásban szerintünk a legjobb a dolog közösségkovácsoló ereje.


- Ha részt szeretne venni a folyamatokban, ne a legszebb kabátját és cipőjét vegye fel. És szinte garantált, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor éppen röhögve kolbászt tölt – még akkor is, ha semmi ilyesmi nem szerepelt előzetesen a tervei között. Szóval öltözzön csak játszósba nyugodtan.


-- Előző este mértékkel iszogasson, másnaposan – vagy még aznaposan – baromi nehéz korán kelni. Bár ha a horror részt szeretné kihagyni, és egyből sült vérrel és forralt borral indítana, akkor semmiképp ne hallgasson ránk ebben a kérdésben.

 

 Hol vehetek részt ilyesmiben?

Akinek annyira meghoztuk a kedvét, hogy azonnal útnak indulna, az a bükkösdi Ökopark felé vegye az irányt! Itt december 5-én reggel héttől lehet részt venni a munkában – felnőtteknek 1500 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 900 forint a belépő. Szilveszterkor, illetve a januári és februári hétvégék folyamán a festői, többszintes pincesoráról híres Villánykövesden lehet disznót vágni. A Hotel Cabernet ajánlatában korlátlan pálinka és forralt bor fogyasztás, villányi borkóstoló és siklósi fürdőbelépő is szerepel, persze a disznós élmények és a szállás mellett. Árak és időpontok itt.

 

Fotó: nagyM / Indafotó

Szintén a villányi borvidéken, a Szársomlyóra néző, dizájnos borászattal rendelkező Sauskáéknál is lesz disznóvágás. A fő attrakció február 13-án, szombaton lesz, de már pénteken programokkal, például pincelátogatással várják a vendégeket. Ahogyan azt fentebb már tanácsoltuk, aki szombaton szeretne aktívan részt venni a munkálatokban, az ne vigye túlzásba a kóstolgatást. Itt különböző konstrukcióban lehet jegyet váltani a programra: az egész hétvége 24 ezer forintba kerül fejenként, de lehet például csak szombat reggeli (7900 forint) vagy csak esti (11 900 forint) belépőt venni. Fontos! Itt szállás nincs, viszont nagyon közel van a borászat Villányhoz, így nem lesz bonyolult visszajutni a bázisra a sok pálinka, bor és disznóság után.

Aki pedig a falusi disznóvágás helyett egy vidéki nemesi kúria udvarán tudja magát elképzelni, amint lelkesen kolbászt töltöget és mulat, az a lajosmizsei Geréby Kúria, vagy a Budapesttől csupán ötven kilométerre található versegi Fenyőharaszt Kastélyszálló élmény-disznóvágásával tegyen egy próbát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek