Három nyári úti tipp, vagány pároknak

Minden szerelmespárra igaz, hogy minél több ideje vannak együtt, annál nagyobb fejtörtést okoz, hogy mivel töltsék a szabadságukat. Ha önnek is jól jönne néhány kreatív ötlet, segítünk ihletet adni, hogy az idei nyár is felejthetetlen legyen! Nosztalgikus kastélytúrát, romantikus jógatábort és izgalmas vízi kincsvadászatot ajánlunk a nyári hosszú hétvégékre.

 

Nem muszáj mindig külföldi utakban gondolkodni: ha ügyesen osztja be a szabadságát, egy egyhetes nyaralás helyett akár több hosszú hétvégét is nyerhet magának nyáron, amikor nekivághatnak az országnak. Most három olyan túratippet adunk, amit egy tengerparti nyaralás árának töredékéből is ki lehet hozni.

Neked mit jelent a tökéletes nyári pihenés?

Van, aki ki sem száll a medencéből vagy a Balatonból. Mások finom falatokkal, all inclusive büfével kényeztetik magukat szabadságuk alatt. A gyerekek játékos animációra vágynak, a felnőttek a nyugodt pihenést keresik. A Danubius szállodák otthonos kényelmét azonban mindenki szereti. Érezd Magad otthon Te is nálunk! Foglalj nyaralást akár 30% kedvezménnyel! (x)

Kincskereső vízitúra kalandoroknak

Ha mindketten társasági lények és szeretik aktívan tölteni a szabadidejüket, bátran ajánljuk a Levin-féle vízitúrát! A négy napos, Felső-Tisza vidékére szervezett csillagtúra három folyót is érint: az első napon a Tiszával ismerkedik majd a csapat, másnap a Szamoson a sor, majd amikor már mindenki belejött a lapátolásba, a Túr zegzugos kanyarulatain folytatódik a túra.

EvezésFotó: Ullstein Bild / Europress / Getty



A programon kajakozni és kenuzni is lehet, és akkor is bátran jelentkezhetnek, ha még sohasem eveztek korábban – a túravezetők ugyanis igény szerint oktatást is tartanak. A szervezők szállásról és félpanziós ellátásról is gondoskodnak, így az útiköltséget leszámítva fejenként 25 ezer forintért vehetünk részt a túrán, ami egy négynapos komplett nyaralásért baráti árnak mondható. Arról nem is beszélve, hogy a szervezők felejthetetlen strandolást, bográcsozást, és az ország legjobb kenyérlángosát is beígérték.

Valami egészen különleges helyet keres?

Az abádszalóki Butik Design Rooms a Tisza-tó új, eddig nem ismert oldalát tárja fel vendégei számára, mely 2014-ben a leginnovatívabb szálláshely címet nyerte el hazánkban. Egy éve nyitotta meg kapuit az ország legkülönlegesebb butik szálláshelye, mindössze 6 elegáns design kialakítású szobájával. Élje át Ön is a Tisza-tó mesés hangulatát az exkluzív kikapcsolódást nyújtó Butik Design Rooms-ban! (X)

A program ráadásul geocachinggel is kiegészül, amitől még izgalmasabb lesz a kirándulás. Ha szeretnénk igazán romantikussá tenni az utat, váljunk szét és rejtsünk el egymásnak személyes meglepetéseket a geoládákba – a siker garantált lesz!

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti erre az oldalra, majd más játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet.
Forrás: www.geocaching.hu


Baró bárók és grófok nyomában

Azoknak, akik szeretik a spontán kiruccanásokat, tökéletes program lehet egy Pest-megyei kastélytúra. Ugyanis ha hiszi, ha nem, pompás kastélyokat találni Budapesttől kevesebb mint egy órára. És hát mi lehet romantikusabb program egy főúri időutazásnál?

A turai Schossberger-kastély neoreneszánsz épülete a francia kastélyokat idézi elénk. Habár az idő sajnos sokat fogott rajta, különleges óratornyával, kecses kéményeivel és kápolnára emlékeztető pálmaházával még ma is mesebeli látványt nyújt. A 19. század végi kastélyt a kornak megfelelő modern technikával felszerelve építették, és az Operaház kistestvéreként is emlegették.

A turai Schossberger-kastélyFotó: Regös Viktor / Wikipedia



A második világháború alatt azonban előbb német, majd szovjet főhadiszállásként, később kórházként, az államosítást követően pedig a '70-es évekig iskolaként működött. Ezután sajnos egészen 2005-ig teljesen elhanyagolták, és csak ekkor kezdték el a felújítását. A romos épület sorsáról egyelőre még nem lehet biztosat tudni, ezért érdemes addig felkeresni, amíg még lehet. Persze mi azért bízunk benne, hogy egyszer majd eredeti állapotához méltóan helyreállítják.

A péceli Ráday-kastélyFotó: Wikipedia



Turáról mindössze fél óra kocsival Pécel, ahol megtalálhatjuk a gödöllői Grassalkovich-kastély kicsinyített másának tűnő Ráday-kastélyt. A kastélyban két olyan különleges dolog is van, ami miatt mindenképpen érdemes eljönni ide. Az egyik a termeket díszítő freskók: ezek közül a díszterem emelkedik ki, melynek falaira és mennyezetére görög és római mitológiai jeleneteket ábrázoló, fekete-fehér falképeket festettek. Ráday Gedeon saját gyűjteményének egyik könyvéből választotta ki ezeket a rézmetszeteket, melyeket erkölcsi tanulságokat tartalmazó feliratokkal látott el. Ezt a pazar dísztermet egyszer mindenkinek látnia kell, egész Magyarországon nincs hozzá fogható.

A péceli Ráday-kastély freskóiFotó: H1N1 / Indafotó



A kastély másik különlegessége pedig az alagsorban található, korabeli eszközökkel berendezett barokk konyha, melyből szintén nincs túl sok hasonló itthon. A Ráday-kastélyhoz ráadásul romantikus sztori is fűződik: itt töltötte ugyanis nászútját Jókai és Laborfalvi Róza, így ezzel a hellyel biztosan nem lőnek mellé. A kastély feltárása és helyreállítása a mai napig zajlik, de az épület ettől még látogatható.

A fóti Károlyi-kastélyFotó: Puffancs / Indafotó



Hallottak már a fóti gyermekfalunak otthont adó kastélyban élő grófról? A 82 éves Károlyi Mihály 1995 óta él itt és örömmel mesél a grófi család és a kastély történetéről. A kastély egyébként bejelentkezéssel látogatható és az épület földszintén található Fóti Kastély Étterembe is bármikor be lehet térni, ahol a gróf Károlyi pincészet borait is meg lehet kóstolni. Vacsora előtt érdemes sétát tenni Magyarország egyik első angolparkjában, a desszertet követően pedig kérjék meg az étterem személyzetét, hadd lessenek be a kastély pazar dísztermébe, ahol egyébként esküvőket is tartanak.

Páros jóga a Balaton vizén

Azt mondják, hogy a jóga az egyik legtökéletesebb mód az egymásra hangolódásra. Ha már régóta rágják egymás fülét, hogy jó lenne együtt elkezdeni sportolni, de úgy érzik, hogy nem találnak olyan mozgásformát, ami könnyen tanulható, mégis lehet vele vagánykodni, akkor nem kell tovább keresniük! Siófokon ugyanis a nyár legnagyobb slágerének ígérkező sporttáborával várják azokat, akik nem félnek kipróbálni valami újat.

Párban az igaziFotó: Facebook / SUP Yoga & SUP Fitness - Hungary, Earth Wind & Water



A SUP-jóga attól olyan menő, hogy két teljesen különböző mozgást ötvöz: a szörfözést és a jógázást. A speciális jógapózokat egy széles törzsű szörfdeszkán egyensúlyozva kell végrehajtani, miközben a talpunkat nyaldossák a hullámok, a háttérben pedig hangdurum (egyfajta hangtál) szól. Ennél filmszerűbb talán már nem is lehetne az egész.

Reggeli jógaóraFotó: SUP Yoga & SUP Fitness



A rövid elméleti alapozást követően beeveznek a parttól kb. 200 méterre, ahol elkezdődik a jógázás. Az sem jelent akadályt, ha korábban még nem vett részt egyetlen jógaórán sem, a részvételhez ugyanis nem szükséges haladó tudás. Ha sikerül megtartanunk a pózokat, elvileg akár szárazon is megúszhatjuk az edzést, de persze sokkal viccesebb, ha valamelyikünk néha belepottyan a vízbe.

A nyár folyamán több SUP-jóga tábort is tartanak, de ha már szerelmes programot keresünk, menjünk Szentiván éjjelén! A táborról itt lehet részletesen olvasni.

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek