Bűntények és szabadkőművesek nyomában is sétálhatunk a fővárosban

Bűntények és szabadkőművesek nyomában is sétálhatunk a fővárosban

Bár így novemberre már jócskán alábbhagy az emberben a lelkesedés a szabadtéri programok iránt, érdemes néha kimozdulni a négy fal közül és kicsit turistáskodni, legalább az otthonunk közelében. A budapesti alternatív városnézésekre szakosodott Hosszúlépés csapata közleményük szerint novemberre több új, az évszak hangulatához passzoló sétával készül.

"Most szombaton, november 8-án mutatkozik be a szabadkőműves A baglyok nem azok... című sétánk, majd november 22-én először sétálhattok velünk a Bűnös város és a Kávé és kifli című programjainkon" - írják a szervezők.

 

Merker Dávid szociológus mesél a csoportnak a Hosszúlépés egyik sétájánFotó: Fekete Csaba / Hosszúlépés.Járunk?

A baglyok nem azok... séta a századelő Budapestjének szabadkőműves páholyaiba tekint vissza, felfedi a Nemzeti Múzeum Galilei szobrának eredetét, elmeséli, miért gyülekeztek a mai Szabó Ervin könyvtárban a fővárosi radikálisok és leírja, hogy is nézett ki Ady Endre szabadkőműves köténye.

Az elsősorban szépirodalmat feldolgozó Bűnös város séta többek között Kondor Vilmos, Lengyel Péter és Heltai Jenő regényeinek helyszíneit és bűncselekményeit járja körbe. A városnézés során valaha hús-vér, ma már irodalmi alakká szelídült főnyomozókkal deríthetünk fel titkos kártyabarlangokat, macskakövön kaptathatunk öngyilkos utcalányok halálának oka után, és felkereshetjük az Erkölcsrendészet sokfunkciós épületét is.

"A Kávé és kifli sétára várunk mindenkit, akinek kávé nélkül nem is kezdődhetne a reggel és szeretne többet tudni az újhullámos kávéról és a budapesti lelőhelyekről. Fény derül arra, mi is az a cascara, a slow-drip, és hogyan kerül az espresso a csészékbe. A legizgalmasabb helyeket járjuk végig Fazekas Andrea head barista vezetésével, aki a belvárosi kávézás minden apró titkába beavat bennünket" - áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek