Természetvédelmi terület lett a fővárosi állatkert

A Föld napján kezdődött, és április 27-ig tart a Fővárosi Állat- és Növénykert Föld Fesztiválja. A nyitónapon bejelentették, hogy az állatkert természetvédelmi státuszt kapott, és az is kiderült, április 29-én már birtokba is vehetik a látogatók az egykori Vidámpark területén létesülő Holnemvolt Parkot.

 Országos jelentőségű védett természeti terület minősítést kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert – jelentette be Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója az állatkertben keddtől vasárnapig zajló Föld Fesztivál nyitónapján. Az főigazgató felidézte: a kert területe 1986 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, országos védettséget azonban csak ez év január elseje óta élvez. A minősítést a területen található kert- és településtörténeti emlékek, a védett növényfajok, a jelentős zöldfelület megőrzése, fenntartása is indokolta.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója leleplezi az állatkert országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását jelző táblát
Galéria: Természetvédelmi státuszt kapott a budapesti állatkert
Fotó: Kovács Attila / MTI

 Felidézte, hogy az 1970 óta minden évben világszerte megrendezett Föld napja Magyarországon is évtizedek óta jelentős eseménynek számít. Az állatkertben a világnapot évek óta a Föld Fesztivállal ünneplik, amelynek keretében a látogatók megismerkedhetnek a kertben zajló állatmentő tevékenységekkel, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének természetvédelmi erőfeszítéseivel is. "Éppen a világnap fontossága indokolta, hogy a természetvédelmi minősítés bejelentését erre a napra időzítsük" – tette hozzá Persányi Miklós.

Magyarországon az első természetvédelmi területet, a debreceni Nagyerdő egy részét 1939-ben nyilvánították védetté, a második világháború végéig pedig további 200 természetvédelmi területet és természetvédelmi emléket jelöltek ki. "Magyarországon ma egyedi jogszabállyal védett, országos jelentőségű természetvédelmi terület a 2012-es adatok szerint 218 volt, ehhez csatlakozott most a Fővárosi Állatkert" – mutatott rá az állatkert főigazgatója. Budapesten a kert mellett a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert, a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang, a Szemlő-hegyi-barlang, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek.

Elefánt hűsöl 2012 nyarán a budapesti állatkertben
Galéria: Természetvédelmi státuszt kapott a budapesti állatkert
Fotó: Xinhua / Eyevine / Northfoto

 Az eseményen a főigazgató bejelentette, hogy az egykori vidámparki területen április 29-én nyitják meg a Holnemvolt Parkot, amelyben a Vidámpark műemléki védettséget élvező játékai várják a látogatókat. Az állatkerthez csatolt terület teljes megújítása több részletben valósul meg, az első lépcsőben készül el a Holnemvolt Park, amelyben a park jelenlegi játszóterénél négyszer nagyobb játszótér is várja majd a gyerekeket. A főigazgató kitért arra is, hogy a tervek szerint jövőre készül el az a mesepark, amelyben az új elvarázsolt kastély is helyet kap, és ezután kerül sor az új főbejárati zóna, valamint a Pannon Park kialakítására, amelynek befejezését 2018-ra tervezik.

A kéthektáros területre tervezett Pannon park egyik területén a Pannon ősvilág kap majd helyet, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnokkal, amely az elképzelések szerint Európa legnagyobb biodómja lesz. Ez egy fedett, helyenként 40 méter belmagasságot is elérő szubtrópusi csarnok lesz állatokkal, növényekkel és kalandparkkal, valamint a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal, a hozzá csatlakozó mesevárral, magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek