Bock Bisztro és új látnivalók a Balatonnál

Bár júliusban és augusztusban telt ház van a Balatonnál, a további hónapokban kevesen látogatnak el a tóhoz. Pedig rengeteg programlehetőség várja a turistákat: Zalakaroson a fürdőben mesés gyerekvilág, Keszthelyen komoly bicajos infrastruktúra, Vonyarcvashegyen látványos borászati kiállítás, Balatonfüreden ökoturisztikai látogatóközpont, Rádpusztán gasztro-élménybirtok létesült.

A turisták többségének a Balaton egyet jelent a lángossal, fagyival és vég nélküli strandolással. Pedig a magyar tenger körül számtalan programlehetőség ígérkezik már kora tavasztól is. A helyi szolgáltatók ezért azt szeretnék, hogy aki belföldi kirándulást tervez, ne csupán a nyaraláskor gondoljon egy siófoki vagy keszthelyi kiruccanásra. Sajtótájékoztatón jártunk, ahol az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője mellett Hévíz, Zalakaros, Balatonfüred és a Nyugat-balatoni régió képviselői meséltek arról, miért érdemes már most ellátogatni a Balatonhoz.

Aki már most a fürdőzésre szavazna, annak egyelőre be kell érnie Hévízzel vagy Zalakarossal. Ez utóbbi település bár gyógyfürdője miatt a köztudatban inkább a nyugdíjasok paradicsomaként él, a családokat is tárt karokkal várja. A fürdőben beltéren és kültéren is jókora gyerekvilágot alakítottak ki az elmúlt években, amiben a Vízipók, csodapók mesevilágát járhatják be a kicsik. A település vezetőinek távlati tervei között szerepel egy termáltó és egy ökopart létrehozása, amivel szintén a családosoknak szeretnének érdekes programot kínálni.

A zalakarosi gyógyfürdő
Galéria: Tavaszi Balaton
Zalakaros - Gyógyfürdő Élményfürdő Wellness

 Hévízen Korok és Borok elnevezéssel tematikus sétautat jelölnek ki a település egregyi városrészében. A közel félmilliárd forint összegű támogatás segítségével az évezredes történelmi és kulturális örökséget a gasztroturizmussal kapcsolják össze. A római korból a 13. századig juthatnak el a látogatók a tematikus sétaúton, olykor egy jó itallal vagy finom falatokkal megszakítva a kirándulást. A mintegy másfél kilométeres sétaúthoz kapcsolódóan Hévíz évezredeit bemutató múzeumi épületet és kiállítóteret építenek, mellette rendezvényteret alakítanak ki, de bemutatják a még a földben rejtőző római romokat is. A beruházás a tervek szerint 2014-ben el is készül.

Ha Keszthelyen jár, a Festetics kastélyt mindenképp nézze meg! Főleg, mert idén a parkja is megújul
Galéria: Tavaszi Balaton
Wikipedia

 Hévíztől már csak egy ugrás Keszthely, ahol a Festetics kastély mellett komplett múzeum utca várja az érdeklődőket. Az elmúlt években komoly kerékpáros infrastruktúrát alakítottak ki a környéken, így a bérléssel és a megfelelő túraútvonalak kiválasztásával sem lesz gondunk, ha a helyi Tourinform irodát felkeressük. Még a régióban maradva: a Keszthelyi-hegységben új kilátókat és tanösvényeket alakítanak ki, Gyenesdiáson pedig ökoturisztikai látogatóközpont nyílik. A gasztroturisták itt is megtalálják egyébként a számításukat: Gyenesdiáson a remek termelői piacot javasoljuk nekik meglátogatásra.

A gyenesdiási termelői piacon mindent megtalál, mi szem-szájnak ingere
Galéria: Tavaszi Balaton
Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás

 A közeli Vonyarcvashegyen pedig 2013 októberében megnyílt a Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótere is. A pincében látványos bortörténeti kiállítással, 3D-s fotókkal, filmekkel várják a turistákat. A gyerekek számára méretarányos LEGO-makett, kültéri és beltéri játékok teszik majd izgalmassá a látogatást. A minőségi gasztronómiai vonulatot tovább erősíti, hogy az étteremmel és pincével azonos helyszínen működő négycsillagos Zenit Hotel Balaton mellett, februárban megnyitja kapuit a Bock Bisztro Balaton.

Aki arra is kíváncsi, milyen halakból készülnek a fogások a balatoni éttermekben, látogassa meg a balatonfüredi új látogatóközpontot, amit a Tagore sétányon építenek. A Balaton jellegzetes pavilonépítészetét idéző, a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont tájba illő, teraszos épület lesz, amelyben egyebek mellett több látványos akvárium várja majd az érdeklődőket. A látogatókat kül-, és beltéri akváriumok fogadják majd, amelyekben valamennyi, a tóban élő hal megtalálható lesz, kisebb akváriumokban pedig kagylókat, ritka rákokat lehet majd látni.

Tagore sétány - Balatonfüred
Galéria: Tavaszi Balaton
Sisy / Indafotó

 Siófokra pedig idén a bulik mellett a szépen feújított Fő tér és víztorony, valamint a megújult kikötő miatt érdemes ellátogatni. A sportosaknak pedig már március 20-23. között elkezdődik a szezon, ugyanis ekkor rendezik meg itt a BSI szupermaratont.

Siófok egyik látványossága: a víztorony
Galéria: Tavaszi Balaton
Siófok

 

Visszakanyarodva a gasztronómiához: nem kell aggódni, a déli part sem marad gasztro-élménybirtok nélkül: a 22 magyar borvidék zászlósborai, az eredetvédett pálinkák, a gyöngyöző hazai pezsgők egy helyen várják a látogatókat a Magyar Borok Pincéjében Rádpusztán. Az eddig Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum néven üzemelő idegenforgalmi központ Gasztro Élménybirtok néven működik 2014-től. A 180 éves pincében megnyílt a Magyar Borok Pincéje, ahol hatalmas hordók és impozáns belsőépítészeti megoldások várják a látogatókat.

Tavaszi kedvezmények a Balatonnál
Május 1. és 11. között rendezik meg a „Nyitott Balaton – Vendégül látjuk az országot a Balatonnál" akciót, amelynek keretében kedvezményes ajánlatok és programlehetőségek várják a tóhoz érkezőket. 24 helyszínen, 154 szálláshely, 70 vendéglátóhely és 54 szolgáltató vesz majd részt, és biztosít kedvezményeket a turistáknak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek