Lóháton és gyalogszerrel: pompás napok a Bakonyban

Lovaglás, síelés, csillagvadászat, pompás visszhangok és egy hegytetőre pottyantott futurisztikus gömb. Ha Szépalmapusztán szállunk meg, nem kell messzire kódorognunk, hogy kedvünkre való programot találjunk.

 

Ahogy korábban írtam, a Szépalma Hotel remek hely, de bevallom, nálam a szállás minősége általában másodlagos. Inkább kempingezek egy izgalmas program kedvéért, mint hogy egy luxus hotelben unatkozzam. Nos, itt a Bakony közepén egyáltalán nem unatkoztunk. Az egykori ménesbirtokot éppen azért helyezték pont ide alapítói, mert ideális hely a lovak tartására.

Grófi örökség

Szépalma – korabeli nevén Nagyförtés – története a középkorig nyúlik vissza, ám igazi virágzásnak akkor indult, amikor az Esterházyak kezére került, és jó 250 évvel ezelőtt lótenyésztéssel és -nemesítéssel kezdtek foglalkozni a birtokon. Számtalan fontos esemény helye volt a környék – itt mért kisebb csapást Napóleon seregeire Esterházy Imre, és itt tartott titkos megbeszéléseket Deák Ferenc a kiegyezésről –, ám bármi is történt, mindig a ló maradt a középpontban. Nem változott ez akkor sem, amikor a Pejacsevich család kezére került Szépalma, vezetésükkel is tovább virágzott a lovas birtok. Aztán szomorúbb idők jöttek: a szocializmusban a Bábolnai Állami Gazdaságé lett a ménes és a lovakat idővel a jobban fizető állatok, főleg csirkék váltották fel – miközben az egykor szépen rendben tartott birtok romlásnak indult. Míg aztán 1994-ben, erősen lepusztult állapotban egy svájci házaspár vette meg. A lovak szerelmeseiként nem találhattak volna ennél jobb helyet maguknak.

Lovasélet Szépalmán

Szépalmapusztának csupán egyetlen épülete a hotel. Minden más a lovakról szól. Számos istálló mellett (nem egy, még a grófi időkből maradt meg fakocka burkolattal vagy a tágas angol boxokkal, döngölt agyag talajjal és a márványból készült itatókkal) egy fedett lovarda és egy kocsiszín is arról árulkodik, hogy élénk lovasélet folyik a birtokon. Jelenleg vagy félszáz állat él itt, részben bértartásban, részben saját tulajdonban. Mindenesetre ritka az olyan hely, ahol nagyjából egy hektár legelő jut mindegyikükre.

Lovastáborokat is szerveznekFotó: Facebook/Szépalma Ménesbirtok




Na de ha nem legelni jöttünk Szépalmára, inkább az érdekel bennünket, mit is kezdhetünk a lovakkal. A féltve őrzött ménes mellett, kifejezetten a vendégek számára tartanak huculokat. Ez a kis testű, nyugodt, mindent tűrő fajta ideális választás akár a kezdőknek is. Ide ugyanis nem csak rutinos lovasoknak érdemes ellátogatni. Gyorstalpalóval bárki kitanulhatja, hogyan üljön meg a nyeregben, hogy aztán túralovaglásra indulhasson a környéken.

Tényleg bárki. A hotel mellett ugyanis egy gyermektáborok szervezésére épített bungalósor alkot csöpp falut, középen a foglalkozásoknak helyet adó Zsiványtanyával. Persze a programok középpontjában nekik is a ló áll.

Visszhangvadászat és kilátópadok

Na de mihez kezdjen az ember, ha nem szeret lovagolni? Persze minek megy a bornemissza Tokajba, vagy a síelni nem tudó bármelyik síparadicsomba. (Apropó síelés, Eplény az ország egyetlen négyüléses felvonójával alig tizenöt kilométerre esik innen.) Lehet természetesen kocsikázni vagy télen lovasszánozni, de ha valaki egész másra vágyik, az sem unatkozhat.

Egész napos program lehet pusztán a birtok és környékének bejárása. A magyar szürke marhák és a patakparti sárban dagonyázó mangalicák a gyerekek kedvencei voltak (a gumiasztalos játszótér mellett), de a védett csöpp arborétum is igen érdekes.

Érdemes végigjárni (és végigtornázni természetesen) az erdei tornapályát, bár ez sajnos ma már kissé elhanyagolt – a faeszközök egy része már korhadt, és egyáltalán nem tűnik biztonságosnak. Szépen rendben vannak tartva viszont a sétaösvények és a kilátópontok. Ha valahol egy szép magaslaton álló fa van, akkor amellé egy padot tettek, s a hozzávezető utat egész biztos kikaszálták. Jó úgy andalogni a környéken, hogy bármelyik pillanatban egy kellemes pihenőhelyet találhatunk.

Erdei tornapályaFotó: Facebook/Szépalma Ménesbirtok



Kicsit odébb a grófi sírkertet érdemes felkeresni, még beljebb az erdőben pedig egy kis mamutfenyveses van kialakítva, itt a síremléke a fiatalon elhunyt Pejacsevich Pálnak is. Romantikus hely, bár a földig hajló ágak pompás természetes hintákat alkotnak, szóval azért egy kis gyereknevetés garantáltan beszűrődik a melankóliába.

Érdemes a birtokot nemcsak az erdő felől kerülni, hanem a Kőris-hegy felé indulva is, ott ugyanis elképesztően jó visszhangos helyeket találni: simán több szótagot kurjantanak vissza nekünk az erdei tündérek. A szívósabbak továbbgyalogolhatnak egészen a csúcsig, az űrközpontra hajazó radarállomásig, mely mellett egy kilátó is van.

Végig a Bakonyon

Persze a kirándulás, tereplovaglás, síelés és kocsikázás, mind-mind csak szép időben működik. Mit tegyünk, ha esik, ha fúj? Rövidtávú megoldásnak ott a Guriga-ház a birtokon biliárddal és a bowlinggal, de van játszószoba, pingpong, no meg fitnesz-wellness és ne felejtsük, ott a fedett lovarda is. Ha tartósan rossz az idő, akkor nincs mese, el kell hagynunk erdei búvóhelyünket. No persze szép időben sem árt.

A környéken ugyanis számos településen találunk látnivalókat (kérésünkre akár transzferjáratot is indítanak ezekre a pontokra). Zirc, Veszprém és Pannonhalma is kínál annyi programot, hogy megérje kimozdulni, de a szomszédos Bakonybélben is megfordult már többször a Travelo.

Cikkünk szerzője Zubreczki Dávid, az Urbanista bloggere.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek