Pattogjon somlói bor mindenki szájában!

Nem számít, ha nem értjük, miért baj, ha egy bornak rövid a lecsengése, és miért jó, ha íze olyan, mintha egy nedves bazaltkövet nyalogatnánk. Sétáljunk egy pohárral a kezünkben a Tagore sétányon, és hagyjuk magunkat elcsábítani a zamatos nedűket kínáló sátrak között. Pörgessük, szaglásszuk és rágjuk meg a bort bátran, majd a borászok megmondják, jól tesszük-e. A balatonfüredi VinCE borfesztivál első napján jártunk.

Amikor megérkeztünk a déli órákban Balatonfüredre, a borászatok már felsorakoztak a Tagore sétányon, a látogatók megtalálták kedvenc padjaikat, hogy a Kékszalag vitorlásainak sziluettjét követhessék le a tavon, a kisebbek pedig vagy a kézműves sátor előtt tanultak korongozni, vagy a Vitorlás téri szőkőkútban pacsáltak. Késő délutánra lassacskán egyre több látogató sétált kezében borospohárral sátorról-sátorra, és bár az esti koncerteket nem tudtuk megvárni, szinte az egész délutánt mi is csak kóstolással töltöttük.

 

Galéria: VinCE BalatonfüredFotó: Travelo

A kínáló asztalokra kikészített északi és déli parti borok közül épp a Borbély pincészet badacsonyi kéknyelűjét kóstolgattuk, amikor Vörös Attila, a CEWI boriskola szakoktatója erősített meg minket, hogy ez azért jó választás, mert a bor jól be tudja mutatni Badacsony értékeit. Egy fejlett kéknyelű ugyanis olyan minerális ízű, mintha eső után egy nedves bazalttömböt nyalogatnánk.

Persze a jó borhoz, jó borász és jó beszélőke is kell. Így jött szóba a családi vállalkozásban badacsonyi fajtákat feldolgozó Borbélyék fiatalabb tagja Tamás, akiben szerinte nemcsak a szakma iránti alázat és tiszelete példaértékű, de az is, ahogy beszél a szőlőről: "Ő a fiatalabb generáció része, egész másképp tud kommunikálni az emberekkel, a borászokkal. Hiszen egy magyar borvidék felemelkedési lehetősége az összefogás. Ha ez nincs meg, nincsenek közös tervek, közös megjelenés és közös marketing, nehéz előrejutni. Szerencsére Badacsonyban erre már rájöttek."

Persze Attilával nemcsak badacsonyi, más borvidékek nevezetességeiről, acéltartályos és hordós érlelésű borok különbségeiről, és az évjáratokkal kapcsolatos tévhiteiről bárki beszélgethet, hogy aztán a közel 50 fajta borból gondosan válogatva tölthesse meg a VinCE Kóstolószalon felé járók vékony falú poharait.

 

Mert a pohár is titka a jó kóstolásnak

 

Ez utóbbi már csak azért is fontos Németh Ágnes a VinCE magazin főszerkesztője tapasztalatai szerint, mert egy vékony falú pohárból egészen máshogy kerül az ember szájába a bor zamata, mint egy vaskosabb falúból, amelyet egyébként az éttermek többsége még a mai napig is használ. Ágnes bár javasolja, a bort bátran pörgessük meg a pohárban, hogy annak minél több része érintkezzen a levegővel, és jobban kinyíljanak a zamatok, de készüljünk fel arra is, hogy nagyjából a negyedik pohár után, már alig találunk a borok illatában különbséget.

Ilyen vékony falú üvegpoharat a Tagore sétány elején és végén is található Pohárpontokon vehetünk 600 forintért, amelybe aztán a fesztivál bármely borából kérhetünk kóstolót. A sétány két oldalára felállított pincészetek változó áron kínálják boraikat, de minden standnál garantáltan van egy kiemelt bor, aminek decije 200 forintba kerül.

 

Blaha Lujza tényleg édesszájú volt

 

Persze nemcsak zamatos nedűket, de grillételeket, gourmet sonkákat is kóstolhatunk, vagy belefuthatunk sajt-, méz- és lekvárkülönlegességek garmadájába is. Mi Blaha Lujza kedvenc süteményére voltunk kíváncsiak, akinek bélszínszeletei állítólag olyan fenségesek voltak, hogy a Gundel étterem is felvette étlapjára a Blaha Lujza-módra készülő szeletet, és receptgyűjteményben rögzítették gasztronómai kalandozásait.

Blaha Lujza tortáját Raj Ráchel tortatervező készítette el – recepjét szinte minden gasztroblogon megtalálhatjuk –, amely valójában néhány egymásra helyezett málnalekvárral megkent diós linzerlap, a tetején bevonva rózsaszín fondanttal. Ráchel azt mondja, bár szereti a kreatív, izgalmas tortákat, mégis keresi a természetes, békebeli ízeket, amit ebben a süteményben meg is talált. Ezzel a tortával ugyanis még az ételallergiásoknak is kedvezhet, hiszen nincs benne tojás, vaj helyett pedig legközelebb akár kókuszzsírt is használhat benne.

Bár a zserbószeletre emlékeztető linzersütemény tényleg elképesztően édes, nem szabad kihagyni, meg kell kóstolni, a hozzá dukáló borokkkal együtt.

 

Somlói bor pattoghatott a szánkban

 

A VinCE bárban Peller Ágnes, a VinCE Magazin szerkesztője egy somlói borokról tartott minikurzus keretében mesélt arról, hogy a vulkanikus talajon megtermelt furmint, hárslevelű, juhfark és olaszrizlingből készült fehér borokat elképesztő módon szeretik világszerte. Pedig sokan, amikor a balatoni borrégióról beszélnek, gyakorlatilag következetesen kihagyják Somlót. Noha tényleg a legkisebb borrégió a Balatonon, de Tokaj után a somlói a második legkeresettebb magyar bor külföldön.

 

Galéria: VinCE BalatonfüredFotó: Travelo

Így került aztán poharunkba egy Somlói Apátsági Pincéből származó 2011-es furmint, aminek savait nyelvünk hegyén kellett volna érezni pattogni, és amely pattogás a mi nyelvünkön elmaradt, de talán a nyolcadik borfajta megkóstolása után ez megbocsátható. Mint ahogy az is, hogy félidőben a már kóstolásra poharunkba töltött bormennyiségnek mindig csak egy szolid része csúszott le torkunkon, a többit diszkréten az asztalra helyezett kiöntőkbe folyattuk, miközben rendszeresen vízzel öblögettük szánkat. És ez tényleg mindenkinek így volt jobb.

De kóstolhattunk Kolonics Károly pincészetének robosztus, virágos ízű hárslevelűjéből, aki hordóira magyar királyok neveit írja fel; és poharunkba került egy, a Somló hegy északi oldaláról származó Somló Vándor névre keresztelt cuvee is, amely egy fiatal borász, Kiss Tamás kezei közül került ki. Somló tényleg tele van ízletes borokkal.

 

Egyedül nem megy

 

Énekli Garas Dezső és Kern András a refrént Sándor Pál Ripacsok című filmjében, és állítólag különösen aktuális ez a borásztársadalmon belül is. Peller Ágnes szerint ugyanis a somlói borvidék gazdái, a kiváló boraik ellenére, kevésbé összetartó csapat. "Most még tapogatják egymás határait, mit szabad és mit nem, de a tavaszi rendezvényünkön a somlói borászok először együtt egy közös standnál sorakoztak fel a kiállító pincészetek között, mutatva, hogy Somló borászai igenis összefogtak." Hogy ez elég lesz-e, vagy terveznek-e következő lépést, együttgondolkodást a somlói borászok, nem tudni, mindenesetre jó példák már állnak előttük.

Mert ott vannak a badacsonyi borászok, akik nemcsak azon dolgoznak, hogy régiójuk egységes arculatot kapjon, ehhez meghatározva a szőlőfajtákat, amelyekkel dolgozni szeretnének, a borstílust, amit képviselni szeretnének, és a mondanivalót, amit kommunikálnak. De terveik között szerepel az is, hogy legyen egy, a borvidékre jellemző ikonikus étel, amit az ország bármely pontjának éttermében kérhetünk, amolyan igazi badacsonyi módra.

 

Galéria: VinCE BalatonfüredFotó: Travelo

Aztán elindították Borbarangolás programsorozatukat, hogy ne csak nyáron utazhassunk borozni Badacsonyba, hanem szezonon kívül is mindig találjunk olyan pincét, ami nyitva áll. Valami ehhez hasonló borászati rendszerváltásra lenne szükség Somlón is, amely méltatlanul mostohagyerekként kezelt területe a Balatoni borrégiónak. Mert a környezet, a talaj, és a szőlőjük olyan jó, hogy mi is beszéltünk olyan badacsonyi borásszal, aki bizony szívesen készíti némely borát somlói szőlőből.

 

Somlót pezsgője élesztheti fel

 

Már sokadszorra töltötték újra poharunkat, amikor megtudtuk, hogy a Kreinbacher pincészet belekezdett egy nagyobb léptékű beruházásba, amely százötvenezer palack méthode traditionnelle, vagyis palackos erjesztésű pezsgő készítésére és tárolására is alkalmas pezsgőpincészet megépítését jelenti. Ez a szám hatalmas, és ebből még sok jó dolog kisülhet.

A részben uniós támogatással és egy helyi egyesület segítségével megvalósuló projekt része, hogy Somló vidékét egy szállodával, egy bortörténeti múzeummal és apartmanfaluval bekapcsolhassa az aktív borrégiók vérkeringésébe. A pincészetnek bár most is van saját pezsgője, de a több külföldi pezsgőszakértővel folytatott találkozások mind arra utalnak, hogy hamarosan egy újabb hazai, komoly pezsgőmárkára számíthatunk, és ezúttal a Somlói borvidékről. Mi nagyon drukkolunk Somlónak.

Ha hozzánk hasonlóan Ön is szívesen érezné szájában a kerek tanninokat a Balaton partján, vasárnapig még megteheti ezt Balatonfüreden, a Vitorlás téren és a Tagore sétányon. A fesztiválra a belépés ingyenes, a 600 Ft-os kóstolópohár megvásárlásával a kiállítók borai közül sokat a legolcsóbb, 200 forintos áron kóstolhat.
Az esti koncerteket sem szabad kihagyni: szombaton például a Johnny Cash nótáiról ismert A Nyughatatlan zenekar gondoskodik arról, hogy senki se maradhasson a székén ülve, vasárnap este pedig Falusi Mariann és Sárik Péter duója szórakoztatja a borkedvelő közönséget.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Sosem volt még ennyi somlói a Gellértben 
Április nyolcadikán újra együtt lehet majd kóstolni a legújabb somlói borokat a Gellértben, ahol idén a borászok maguk kínálják a kóstolót a legújabb évjárataikból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek