Tanuljon meg swingelni a Béke Hotelben!

Százéves házakat bemutató sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Április 6-tól, vagyis holnaptól nyitják meg kapuikat ugyanis az érdeklődők előtt az 1913-ban épült fővárosi épületek. Ismerje meg velünk a Teréz körút 43. alatt található Béke hotel százéves sztoriját!

 A múlt század elején Fábri Henrik kereskedő külföldi utazásáról hazatérve úgy határozott, szállodát épít Budapesten. Választása a Nyugati pályaudvar környékére esett, mert látta, hogy nincs a közelben első osztályú, korszerű hotel. Mindössze a London Hotel működött itt, melynek sem központi fűtése, sem folyó hideg-meleg vize nem volt, a fürdőszobákról nem is beszélve.

Központi porszívó, szobahívó fényjelzés és perzsaszőnyegek

Ez önmagában azonban még nem volt elegendő indok egy új épület létrehozására. Meg kellett hát alkudnia a lehetőségekkel, ezért egy négyemeletes sarokházra esett a választása. Az átépítést követően 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, melynek alapítója - akire különösen az angol szállodaipar volt nagy hatással - a Britannia nevet adta. Ez volt a mai Béke őse, amely kora legmodernebb szállodájának számított. Az egész épületet központi gőz- és vízfűtéssel látták el, és minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet.

Az 1937-ben megnyitott, legendás kupolaterem
Galéria: Bp100 Béke szálló
(Fotó: Radisson Blu Béke Hotel)

 A Hungária és a Royal után itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda, és az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett. Mindemellett a Britannia legnagyobb attrakciója a szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. A szálloda berendezése sem maradt el a technikai felszereltség mögött. Minden szobában elsőrangú perzsaszőnyeg borította a díványokat, a szállodai hall bronzcsillárokat kapott, a bérház udvarát pedig fűtött, kettős üvegtetővel borították. Ez alatt az étterem kapott helyet, ahol a velencei csillárok fényét nagy falitükrök verték vissza. Nem csoda hát, hogy a szálloda hamarosan jelentős törzsvendégkörrel rendelkezett, annak ellenére, hogy a megnyitás évét óriási gazdasági verseny jellemezte.

Az első világháborút megelőző években a nemzetközi pénzpiac feszültségei hitelmegszorításokkal jártak. Ezekkel a nehézségekkel az alapító Fábri nem tudott megküzdeni, noha nagy hozzáértéssel és szorgalommal vezette a szállodát. Így a vállalkozást a Britannia fő hitelezője, a Magyar-Olasz Bank vette át. Az új tulajdonost 1925-ben részben a Britannia rossz hírneve - melyet annak köszönhetett, hogy a húszas évek elején szélsőjobboldali fegyveres csoportok fészkelték be magukat az épületbe -, részben pénzügyi meggondolások arra késztették, hogy eladja a szállodát.

Szondi söröző, Nótás étterem, Móra szoba

Mivel az új tulajdonosok angol állampolgárok voltak, és nem tudtak magyarul, a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg, akik korábban a debreceni Arany Bika Nagyszálló bérlői és vezetői voltak. Ettől kezdve gyökeresen megváltozott a Britannia élete. Hamarosan nagy gonddal elvégezték a felújítást, mely során minden szobába telefon került, ennek köszönhetően pedig ugrásszerűen megnőtt a vidéki vendégek száma. Később a nagy gazdasági világválság éveiben Némethék felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxuséttermükre.

 

Konferenciaterem ma, a régi freskókkal díszítve
Galéria: Bp100 Béke szálló
(Fotó: Radisson Blu Béke Hotel)

 Az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondi sörözőt, melyet történelmi vonatkozású falfestmények és színes üvegablakok díszítettek. A rövid idő alatt népszerűvé váló söröző sikere további fejlesztésekre ösztönzött. Felújították a technikai berendezéseket, és megkétszerezték a fürdőszobás szobák számát. Hamarosan elkészült a Nótás Étterem, mely magyar nótákra utaló üvegfestményeiről kapta nevét.

Ehhez csatlakozott a híres íróról elnevezett "Móra szoba". Móra Ferenc gyakran tartózkodott ugyanis a Britanniában, melyet második otthonaként emlegetett. Az ő szobájában portréját bemutató üvegfestményen kívül az égetett faburkolatba tizenkét eredeti Móra-illusztrációt építettek be az író aláírásával. Hamarosan megépült eredeti faragott berendezéseivel és barátságos fülkéivel a Székely Ivó. A szálloda Sárga termében pedig az irodalmi élet sok kiválósága fordult meg a Nyugat Barátok Köre találkozóin.

Nyitható kupola, garázs, diétás menü

A Britannia sokszínű élete akkor vált igazán láthatóvá, amikor felszabadult a körúti homlokzat, és megszűntek az itteni boltok. A területet kihasználva kávéházat építettek, mely magában hordozta a biztos siker lehetőségét, hiszen a kor társadalmához és üzleti világához szorosan kapcsolódott a kávéházi élet. Falát a kávé- és teatermelésre utaló festmények díszítették.

Ezek az alkotások, akárcsak a söröző, a Nótás terem, a Móra szoba, valamint a Vadász terem üvegfestményei és illusztrációi mind Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei voltak, amiért tréfásan Haranghy Múzeumnak is nevezték a Britanniát. Természetesen nem díszíthette más faliképe az 1937-ben megnyitott Kupola termet sem, melynek jelentőségét az adta, hogy amióta a Royal bálterméből Apolló mozi lett, alig volt Budapestnek középnagyságú rendezvényterme.

A terem közepét kupolával fedték be, ennek teteje gombnyomásra két irányban eltolódott, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek. Az üveg táncparkettet alulról világították meg, egyúttal megoldva az alatta levő garázs világítását is. A terem belső berendezése is megejtő volt. Főúri palotákból árveréseken vásárolt márványkandallók mellett a falakat Haranghy Jenő Shakespeare műveinek falemezekre festett illusztrációi díszítették. A Britannia színvonalához méltó volt a konyha is. A konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, és ez volt az első konyha, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.

Katonai parancsnokságból Béke Szálló

A további tervek megvalósítását megakadályozta a második világháború kitörése. A harcok alatt bombatalálat érte a szállodát, melyet ekkor már hadikórház céljaira vettek igénybe. A harcok befejezte után nagy lendülettel folyt az újjáépítés, ennek köszönhetően a Britannia hamar talpra állt. Három éven keresztül szovjet katonai egységek parancsnoksága székelt itt, és csak ezután nyílt meg újra Béke Szálló néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, így újra sok hírességet fogadott a ház, és egymást érték a rendezvények is.

 

A homlokzat napjainkban
Galéria: Bp100 Béke szálló
(Fotó: Radisson Blu Béke Hotel)

 Az újranyitás óta többször végeztek felújítást az épületben, de ez nem terjedt ki a szálloda egészére, így az idő vasfoga egyre jobban kikezdte a Békét. Az új és az újjáépített szállodák mellett egyre inkább háttérbe szorult, már nem volt méltó régi híréhez. Ezért üzemeltetője, a HungarHotels 1983. február végén bezárta, és a főfalak kivételével teljesen átépítette a hotelt, mely 1985. júliusában nyílt meg újra. A szálloda kívülről megőrizte patinás, a századforduló stílusát idéző képét, de belül technikailag teljesen felszerelt, a "XXI. század kényelmét magában hordozó" szálloda kezdte meg életét.

A pesti Nagykörúton fekvő hotel építői igyekeztek minél többet átmenteni a régmúlt hangulatából, a hotel művészi atmoszférájából. Így a Haranghy tervezte színes üvegablakok és freskók ma az éttermet és a régi szárny lakosztályait díszítik. Egy régi kandalló, csillárok, és tükrök a Zsolnay Terem ékességei. Az átépítés alatt a szálloda több mint száz szobával gazdagodott, mert a régi épülethez új szárnyat csatoltak.

1988- ban, elsőként Európában, a szálloda az amerikai Radisson hotellánc tagja lett. 1995-ben, miként az összes európai Radisson hotel, a Béke Szálló is csatlakozott a skandináv SAS céghez, így a szálloda akkori új hivatalos neve: Radisson SAS Béke Hotel. 2009-ben a Radisson SAS-ból fokozatosan Radisson Blu-ra változott a Radisson szállodák neve. Így az egykori Britannia ma Radisson Blu Béke Hotel néven él tovább.

 

Programok a hotelben

A háznéző séták sajnos beteltek, de az alábbi programokon van még hely:
SZ 16:00 A Keep Swinging Egyesület tagjai olyan tánclépéseket tanítanak, melyeket a szálloda vendégei is gyakran járhattak egykoron. Az program regisztráláshoz kötött, maximum 45 főt tudnak fogadni. Regisztrálás a radissonbekehotel@gmail.com címen történik.
SZ-V A nap folyamán a gyerekek kreatív játékok, a felnőttek feladványok segítségével idézhetik meg a régi szálloda történetét.

 

 Ötrészes sorozatunk első részében a Főtaxi százéves székházának történetét ismerhetik meg, de a Teleki tér 1-2. alatti házzal is megismerkedhetnek, az egykor Karády Katalin által lakott házat is megnézhetik, de bemutattuk a Kossuth hajót is. Cikkeinkből természetesen az is kiderül, mi fán terem a Budapest100, és hogy milyen programokon lehet részt venni a hétvégén.

Cikkünk forrásául a Radisson Blu Béke Hotel által kiadott sajtóanyag szolgált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek