Karády Katalin egykori lakásánál jártunk

Április 6-7. között megnyitják kapuikat a főváros százéves házai. Sorozatunkban bemutatunk pár ünnepeltet. A mai napon az a Nyáry Pál utcai ház következik, ahol egykor Karády Katalin lakott.

 

Budapest százéves épületeit felderítő sétánk harmadik állomása a Főtaxi Kerepesi úti székháza, és a Teleki tér 1-2. után a Nyáry Pál utca 9. volt. A ház nem csupán arról nevezetes, hogy 1913-ban épült, tehát idén ünnepli századik születésnapját, hanem arról is, hogy itt, egy nagy, utcafronti lakásban élt egykor Karády Katalin. A ház lakói egyébként nem csak a Budapest100 kedvéért lelkesednek Karádyért: a művésznő születésének minden évfordulóján – a decemberi időpontra való tekintettel – ajándék forralt borra, pálinkára invitálják be az utcán sétálókat a ház udvarába. Állítólag az emberek örülnek a kedvességnek, és szívesen maradnak beszélgetni a lakókkal ezeken az alkalmakon.

Galéria: Nyáry Pál utcaFotó: dá / Urbanista blog

 A Budapest100 hétvégéjén is a látogatók megvendégelésén lesz a hangsúly: szombaton 11-től a ház lakói közösen babgulyást főznek, amivel megkínálják majd az érdeklődőket. Délután háromtól Zsigmond Róbert, a házban lakó hegedűművész műsorát lehet meghallgatni, fél négytől pedig a ház legrégebbi lakója, Csöpi néni emlékezik a valaha itt élő Karády Katalinra. Fél öttől már zenével, és remélhetőleg közreműködő művészekkel idézik tovább Karádyt.

Vasárnap is folytatódnak a programok, tíztől vezetést tartanak a házban, a megfáradt nézelődőket süteménnyel, frissítőkkel kínálják. Délután háromtól újra Csöpi nénié a főszerep: ezen a napon a régi életről mesél. Délután négytől Pusztaszeri László történész mesél Karády életéről, ezt követően a Halálos tavasz című filmet vetítik le.

A fentiek mellett szombaton és vasárnap reggel tíz és este nyolc között a ház udvarán a Karády életútjáról szóló kiállítást lehet megnézni, meglátogathatjuk a pincét is, ahol a legenda szerint Karády gyerekeket bújtatott a háború alatt, a Karády Katalin Múzeum kávéházában pedig nyereményjátékon lehet részt venni.

 

Mi az a Budapest100?

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.
A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.
A szervezők küldetésüknek tekintik, hogy felhívják a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti és épített környezeti értékekre, és egy civil városi ünnep létrehozásával mérsékeljék a társadalmi elszigeteltséget.
A 2013-as Budapest100 április 6-7. között kerül megrendezésre, a részletes programfüzet és térkép innen letölthető. A programok ingyenesek, a népszerűbb, vagy helyhiánnyal kűzdő helyszíneken azonban előzetes regisztrációra van szükség.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek