Hallottak már a macaronról? És azt tudták, hogy paradicsomos-epres, sütőtökös, rózsás és parmezános ízesítésű is létezik belőle? Az első budapesti Macaron Napon minden kiderül.
Nem egészen egy hét múlva, március 20-án rendezik meg az első budapesti Macaron Napot az Eiffel téren található nU BISZTRONÓMIA Fakultáció nevű étteremben. A rendezvény Párizsban és New Yorkban már bejáratottnak számít, nálunk azonban még csak bontogatja szárnyait.
A délután öttől este kilencig tartó eseményen minden erről a könnyű, színes, francia finomságról fog szólni: lesznek macaron kóstolók, fotópályázat, bemutatkoznak a hazai cukrászdák, de macaron készítő tanfolyamok is várhatóak. Sőt, még macaronos ékszereket is lehet majd vásárolni.
A jó macaron nem száraz, hanem pillekönnyű, a külső kérge finoman roppan, majd rövid hatásszünet után a közepéhez érünk. A desszert tölteléke karakteres ízű, ez határozza meg a macaron jellegét. Nem túl édes, inkább kesernyés, vagy savanykás, kontrasztot alkot az édes külsővel. A szakszerűen elkészített macaron szabályosan kerek, felülete fényes és teljesen sima – jellemzik a Diningguide.hu-n a tökéletes macaront. A fentieken kívül ez a süti azért is különleges, mert nagyon nehéz elkészíteni, csak a legjobb cukrászdák vállalkoznak rá. Házilag még annál is nehezebbb kivitelezni - nem lehetetlen, de végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá.
A Macaron Nap itthon
A budapesti Macaron Napon a vásár keretében a különböző cukrászdák süteményei mellett házi készítésű macaronokat is meg lehet majd kóstolni. Profi és amatőr kategóriában versenyen is lehet indulni, klassz nyereményekért.
Emellett a színes édességekhez passzoló koktélokat is lehet szürcsölni jövő kedden, franciás hangulatú zenék és kisfilmek kíséretében. A gyerekeket pedig külön foglalkozásokkal várják.
Magyarországon a macaront még mindig nagyon kevesen ismerik. A szervezők emiatt látják értelmét a további terjesztésnek és megismertetésnek. Ezen kívül a kezdeményezés lényege, hogy a Macaron Napot, mint gasztronómiai eseményt átemeljék Magyarországra. Ezzel javítva az ország gasztronómiai megítélését a nemzetközi mezőnyben. „Fontosnak tartom, hogy erősítsük a pozíciónkat. Szerintem ez egy olyan plusz, amivel felkerülhetünk még inkább a térképre, méghozzá olyan városok meghatározó gasztronómiai eseményeinek vonatkozásában, mint Párizs vagy New York" - nyilatkozta a főszervező.
Ingyen süti és jótékonykodás külföldön
A Macaron Nap ötlete hét éve indult Párizsból, New York csak két éve vette át, most pedig mi is csatlakozunk ehhez az illusztris társasághoz. Az amerikai rendezvényen a résztvevő cukrászdák ingyen macaront kínálnak azoknak, akik megemlítik, hogy a Macaron Nap miatt érkeztek.
Fejenként persze csak egy finomság jár, a továbbiakért fizetni kell. A bevételt azonban jótékony célokra ajánják fel. Nincs ez másként a Macaron Nap szülőföldjén sem: a párizsiak is jótékonykodnak az ínyenckedés mellett. Itt Pierre Hermé boltjaiban, és a Relais Desserts cukrászdákban zajlik az esemény.
A jegy elővételben 1500 forint, helyszínen 2000 forint lesz. A jegyek 1000 forint értékben macaronra válthatóak be (3 darab). 12 éven aluliaknak ingyenes a belépés.