Nézzen napkitörést, lakmározzon párolt szarvast

Csillagászati és űrkutatási alapismeretekkel gazdagodhat, egy jót kirándulhat és a végén hatalmasat zabálhat egy hangulatos vadászházban a Bakonyban. Jól hangzik? Tényleg remek, kipróbáltuk.

Egy júniusi hétvégén úgy döntöttünk, hogy megnézzük magunknak a Múzeumok Éjszakáján hatalmas sikert aratott Pannon Csillagdát Bakonybélben. Sőt, ha már erre jártunk, a bakonybéli erdészet vadászházát is meglátogattuk Huszárokelőpusztán. Itt persze nem csak nézelődtünk, de egy hatalmasat lakmároztunk is: remek erdei gyümölcslevest és fantasztikus vadételeket kóstoltunk. A Travelo csapata ezúttal a Bakonyba kirándult. 

A bakonybéli Pannon Csillagda homlokzata
Galéria: Csillagda
(Fotó: Páth Dániel / Travelo)

Budapesttől 150 kilométernyire, nagyjából kétórás autóútnyira fekszik Bakonybél a Bakony rengetegének közepén. Itt nyitotta meg kapuit nemrégiben a Pannon Csillagda. Azért hozták létre ezt a szórakoztató látogatóközpontot, hogy a mai elvárásoknak megfelelően, interaktívan ismerkedhessenek meg kicsik és nagyok a csillagászattal és az űrkutatással. Főként a nagyvárosok lakóira számítanak kiállításaikkal és programjaikkal, hiszen a mi életünkből hiányzik leginkább a csillagos égbolt látványa a városi fényszennyezettség miatt. Ezért is telepítették a csillagdát pont Bakonybélbe: itt voltak a leginkább megfelelő fényszennyezettség-adatok. Magyarul: itt még tényleg sötét az éjszakai égbolt.

Bakonybélbe érkezve, a buszról lekászálódva egyből a Pannon Csillagda modern épülete felé vettük az irányt. A hely már a mosdók megrohamozásakor belopta magát a szívünkbe: az ajtókon található jelek cuki női és férfi űrhajósokat mintáztak. Az épületet bejárva először a csillagászat és az űrkutatás történetével ismerkedtünk meg. Megnéztük a híres Gibeon meteoritot, az antik távcsöveket, megismertük Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját. A lépcsőkön feljebb lépdelve pedig az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást, és a Mars felfedezését.

A Mars szintjén a NASA marsrobotjának mását, az Apollo programot bemutató Hold szinten pedig például egy igazi katapultülést is megnézhettünk. Sőt, bele is lehetett ülni a kevésbé kényelmes alkalmatosságba. Az előre bejelentkezett csoportoknak egyébként ingyenes szakvezetést biztosítanak a Pannon Csillagda nagyon lelkes és fiatal szakemberei. Szerintem érdemes csoportba verődni és bejelentkezni, ha minél többet meg szeretnének tudni a témáról.

Lelkes szakemberek vezetnek körbe a látogatóközpontban - minket Boros-Oláh Mónika csillagász kalauzolt, ezúton köszönjük neki!
Galéria: Csillagda
(Fotó: Páth Dániel / Travelo)

A marsrobot melletti ajtón aztán a planetáriumba jutottunk, ahol az Oázis az űrben című, 22 perces műsort néztük meg. A Denveri Természettudományi Múzeum által készített 3D-s planetárum show a Naprendszert, a bolygókat és a Földet mutatta be. A csillagda honlapja szerint általános iskolás kortól egészen a nyugdíjasokig mindenkinek ajánlják ezt a műsort. Engem nem kötött le igazán, abban pedig nem vagyok biztos, hogy egy kisiskolásnak mennyire lehet könnyen követhető.

Mindenesetre sokan élvezték a teremben látottakat, úgyhogy biztosan bennem van a hiba. (Volt, akinek annyira tetszett, hogy meg akarta örökíteni magának, és egymás után többször is rávakuzott a vetített képre. Könyörgöm, embertársaik nyugalma érdekében ne csinálják utána, hihetetlenül idegesítő, kép pedig úgysem lesz belőle.) Az előadás egyébként minden egész órakor kezdődik. Ha vannak kisgyerekes érdeklődők, nekik minden félkor a Zula Brigád című, kicsiknek szóló zenés rajzfilmet vetítik ugyanitt. Ha pedig előre bejelentkezünk, a középiskolás kortól ajánlott, a fekete lyukak rejtélyét bemutató filmet is szívesen levetítik.

Mikor már az elmélettel nagy vonalakban tisztában voltunk, következett a gyakorlat. Felmásztunk a csillagda tetején található távcsőparkhoz, és jól megnéztük magunknak a Napot egy speciális távcsővel. Szerencsénk volt, még napkitöréseket is láthattunk, ami ugyan az egyszerű földi halandó számára nem több, mint egy nagy vörös korong képe némi szösszel, de akkor is klassz élmény volt. Kicsit még pihengettünk a kellemes tetőteraszon, majd a gyomrunk korgása jelezte, hogy itt az idő a busszal 15 perces távolságban lévő, igen szórakoztató nevű Huszárokelőpuszta felé venni az irányt.

Mindenki megnézhette a napkitörést
Galéria: Csillagda
(Fotó: Páth Dániel / Travelo)

Az itt található vadászházban remek borokkal, jéghideg erdei gyümölcslevessel, párolt szarvassal, gyümölcsökkel töltött jércemellel és gigászi méretű túrós süteménnyel vártak minket. Mikor már csak szuszogni tudtunk, beszélni nem, körbejártuk a bakonybéli erdészet vadászházának üdülőrészlegét, ahol kellemesen berendezett szobák, cserépkályhás társalgó és még egy szauna is van. Kirándulást kedvelő családoknak, nagyobb baráti társaságoknak, és természetesen vadászoknak is a rendelkezésére áll ez a hangulatos hely. Egy kis csillagászat, egy kis kirándulás, a végén pedig egy nagy nagy zabálás. Kell ennél jobb hétvégi program?

Hasznos információk
Pannon Csillagda belépőjegyek:

Felnőtt: 1900 Ft
Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 1500 Ft
Családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 4600 Ft
4 éves korig ingyenes a belépés.
Diák csoportok esetében minden 15 fő után 1 ingyenes kísérőjegy jár.

A belépőjegy árában a csillagászattörténeti kiállítás, a planetárium és a távcsőpark látogatása van benne. Csoportok számára egyedi kérések alapján is szívesen szerveznek programokat.

Nyitva 10-18 óra között, a hét minden napján.

Esti programok a Pannon Csillagdában:

Esti távcsöves bemutatókra érdeklődés és időjárás alapján, előre egyeztetve lehet jelentkezni (az esti program erősen függ az időjárástól). A távcsöves bemutató során a látogatók a Pannon Csillagda prémium kategóriás műszereivel és szakértő személyzet segítségével vizsgálhatják az égitesteket (bolygók, galaxisok, csillaghalmazok, ködök, stb).

Bakonyerdő Zrt. vadászházak:

Honlap: www.bakonyerdo.hu
Szállásfoglalás Huszárokelőpusztán a 0689 341 001-es telefonszámon, de összesen hat vadászház és egy erdei iskola közül lehet választani.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Bakonybélben még a fákat is ünneplik - 2016.07.01.
Július 9-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Faünnepet Bakonybélben, amely egész nap ingyenes programokat kínál a Gerence-patak völgyében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek