Bringatúra, vitorlázás és reggeli torna Bala Tonival

Baráti árú bicajbérlés és méregdrága hőlégballonozás is várja a nyugat-balatoni régióban aktív nyaralást tervezőket. Persze hajózni, kacsát etetni és mindenféle rendezvényt látogatni is lehet. Balatoni programok mozgáskényszereseknek, harmadik rész.

Borús időre szóló, illetve a strandolásnál többre vágyóknak összegyűjtött programcsokrunk harmadik részéhez érkezve a múzeumok, finomságok, és kirándulási lehetőségek után a közlekedési eszközök tárházát, illetve az aktuális rendezvényeket vesszük sorra. Mihez kezdjünk a nyugat-balatoni régióban, ha kitörnénk a lángos-gyékény-naptej szentháromságból? A Travelo kipróbálta, és most meg is osztja Önökkel a tapasztalatokat!

Két keréken, hegyen-völgyön

Mivel nekünk csak egy hétvége állt a rendelkezésünkre, kissé zanzásítottuk a programot. Miután barangoltunk kicsit a Keszthelyi-hegységben, egy könnyű kerékpáros túrára indultunk Gyenesdiásról. A vadiúj, kényelmes – és laikus szemmel elég jó minőségűnek tűnő – bicajokat a gyenesdiási Tourinform iroda elől hozhattuk el. Ottjártunkkor még csak tervezgették azokat a kölcsönző állomásokat, melyeket majd az irodák előtt, illetve Keszthely, Vonarcvashegy, Gyenesdiás és Balatongyörök egyes pontjain állítanak fel.

Indulás Gyenesdiásról Galéria: Balatoni programok 3mimi / Travelo

 A nyaralószezonra viszont biztosan elkészül a bérlőhálózat, aminek különlegessége, hogy a fenti települések bármelyikéről elhozhatjuk a bicajokat, és bármelyik helyen le is adhatjuk azokat. Így például, ha vízitaxival átkirándulunk Vonyarcvashegyről Keszthelyre egy kis múzeumozásra, visszafelé nyugodtan jöhetünk bicajjal. Családbarát árakat ígérnek egyébként a helyi erők, és további kedvezményeket is igénybe lehet majd venni a bérlés során a West-Balaton kártyával.

Kerékpáros városnézés, Keszthely: +36 83/314-144
Biciklitúra, Gyenesdiás: +36 83/511-790

Mi végül a Gyenesdiás-Balatongyörök útvonalat választottuk, a bicikliút nagyon szép helyeken visz végig a települések között (elgurultunk a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb mellett is, ha jó idő van, szaladjanak fel) és viszonylag jó minőségűnek is mondanánk az utat. Egyedül a balatongyöröki strand és a golfpálya – ide igyekeztünk egy kis gyorstalpalóra – között volt nagyon szűk, és iszonyú hepehupás, itt fokozott figyelemmel tekerjenek! Aki szervezettebb keretek között szeretne bringázni, azt hétfőnként Keszthelyen kerékpáros városnézés, keddenként pedig biciklitúra várja Gyenesdiáson.

További kalandok vízen és levegőben

Gyermekvitorlázás, Keszthely: +3630/406-8525 vagy +3630/273-6402
Családi vitorlázás, Keszthely: +3630/406-8525 vagy +3630/273-6402
Sétahajózás, Keszthely: a helyi Tourinform irodánál kell érdeklődni
Vízitaxi, Vonyarcvashegy: +36/70/318-3481

Azoknak is jó hírünk van, akik inkább a vízre vágynának, ha már egy nagy tó partján vakációznak. A már említett vonyarcvashegyi vízitaxi mellett egyórás sétahajózásra indulhatunk Keszthelyről a hét bármely napján, és gyermek- illetve családi vitorlázást is szerveznek ugyanitt. A gyerkőcök hétfőtől péntekig, reggel 8:30-tól várják, a családi vitorlás hepajt szerdán és szombaton 16:30-kor tartják. Eredetileg mi is vitorláztunk volna, ám a változékony időjárásnak köszönhetően végül egy nagyobb, fedett hajóval vágtunk neki a haboknak, de így is remek volt.

A keszthelyi kikötő Galéria: Balatoni programok 3mimi / Travelo

 A klassz keszthelyi kikötőbe pedig akkor is érdemes kisétálni, ha nem hajóznának. Kacsákat lehet etetni automatából, és szép fotókat is lehet itt gyártani. No meg érdemes megnézni a kikötő mellett található, felújított fürdőszigetet is, igaz, ide a strandbelépővel lehet csak bemenni, úgyhogy ezt a programpontot érdemes egy strandolós-tespedős napba beépíteni.

Akinek pedig a bicaj és a hajózás sem lenne elég, hőlégballonozni is lehet. Mi enyhe tériszonyunkkal ugyan csak szemléltük, ahogyan a csapatunk tagjait elreptették, de akinek fekszik az ilyen program, és van is rá kerete, az próbálja ki, állítólag feledhetetlen élmény. Mennyibe fáj egy ilyen kaland? Kicsit árulkodó, hogy forintban fel sem tüntetik a honlapon... Mindenesetre felnőtteknek 159 euró, 6-12 éves gyerekeknek 110 euró. Ez az ár tartalmazza a transzfereket is, ha esetleg a túlparton sikeredne leszállni.

Bala Toni és pajtásai várják egész nyáron

Természetesen az állandó programok mellett különböző időszaki rendezvények is színesítik a kínálatot. Jó ezekről időben tájékozódni, hogy jókor legyünk jó helyen. A west-balaton.hu oldalon minden környékbeli program megtalálható. Az oldalt egyébként is érdemes böngészni, sok hasznos információt tartalmaz. De azért nem hagyjuk magukra Önöket a teljes programkínálattal, kiválasztottunk párat, ami érdekes lehet.

A fürdőszigetet ne hagyják ki Keszthelyen! Galéria: Balatoni programok 3mimi / Travelo

 Május 25-28. között, Pünkösdkor rendezik meg a Gyalogtúrázók XIX. országos találkozóját Gyenesdiáson. Lesznek itt 10, 20, 40 kilométeres teljesítendő távok, teljesítménytúrák, de az edzettebbek barlangtúrán is részt vehetnek. Sőt, hajókirándulással egybekötött túrák, különböző családbarát programok és városnézési lehetőségek is várják a találkozó résztvevőit. A program, amin 3500 forintért lehet részt venni, minden nap reggel 7-kor, reggeli tornával kezdődik, amit a fájdalmas nevű Bala Toni, Gyenesdiás családi kabalafigurája vezényel le.

Június 2-3-án, szintén Gyenesdiáson, Nagy Lóerő hétvégét tartanak, szombaton off-road benzingőzös futamokkal, vasárnap pedig valódi lovakkal a Festetics vágtát rendezik meg. Június 21-én , a Zene Ünnepén zenei estet tartanak a sokat emlegetett Szent Mihály-dombon, Vonyarcvashegyen, érdekes program lehet a kis kápolnában zenét hallgatni. Még mindig júniusban, egészen pontosan 23-án római kori vigasságokat, és Nyitott Pincék napját tartanak Balatongyörökön. Aki inkább sörözne, annak a II. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörfesztivált ajánljuk június 29-július 1. között.

Júliusban lesz Jazz Fiesta és Balatoni Halételek Fesztiválja is Balatongyörökön, előbbi július 5-én, utóbbi július 7-8. között. A Tour de Balaton kerékpáros, és a Kékszalag vitorlás tókerülő versenyt ugyanazon a napon, július 7-én rendezik meg. Július 13-15-ig Országos Strandröplabda Bajnokság lesz a vonyarcvashegyi Lidó strandon, július 20-22. között pedig a IV. Keszthelyi Folkfesten lehet részt venni. Augusztus 3-5. között, szintén Vonyarcvashegyen a balatoni halászokat ünneplik, Gyenesdiáson ugyanekkor Havas Boldogasszony Búcsú lesz, zarándoklattal, közös kemencés sütéssel és folklórműsorral. Augusztus 17-20. között pedig Bor- és Csemegszőlőfesztivál lesz Vonyarcvashegyen. És ez csak pár esemény a gazdag kínálatból.

Vadregényes táj Balatongyöröknél Galéria: Balatoni programok 3mimi / Travelo

 Vegyenek részt az Önöknek leginkább tetsző rendezvényen, egyenek-igyanak, kiránduljanak és adjanak egy kicsit a kultúrának is a vakáció alatt! Keszthely és környéke-tesztünk során az biztosan kiderült, hogy a nyugat-balatoni régióban egyáltalán nem lesz nagy kihívás érdekes programokat szervezni a nyaralás idejére. Választani közülük már annál inkább.

Sorozatunk első részét itt, másodikat pedig emitt találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek