Nincs is rosszabb annál, mint amikor eljön végre a régen vágyott luxus hajóút, annak minden csábító programjával, aztán – mint derült égből a villámcsapás – kitör a bélfertőzéssel, hányással, hasmenéssel járó járvány a fedélzeten, amit a norovírus okoz. És akkor egyszerre ugrik minden várva várt élmény: a romantikus városnézések, a közös vacsorák és szórakozási lehetőségek, te pedig csak ücsörögsz elzártan a karanténban. De van megoldás!
Minden nyaralás rémálma: a gyomorfertőzést okozó norovírus
Eltekintve attól, hogy jól elbarikádozod magad a kabinodban, mi lehet a legjobb módja annak, hogy megvédd magad egy kellemetlen, hirtelen kialakuló gyomor- és bélgyulladást okozó norovírus-járványtól?
Egy új tanulmányban a kutatók meglehetősen bonyolult matematikai módszereket alkalmaztak, hogy végül megleljék a legegyszerűbb választ erre a kérdésre: Moss kezet!
"Amikor édesanyád azt mondta neked, hogy mindig moss kezet, mielőtt az asztalhoz ülsz... nos, igaza volt" - mondta e Sherry Towers, a tanulmány vezető szerzője, az Arizonai Állami Egyetem Simon A. Levin Matematikai, Számítási és Modellezési Tudományok Központjának professzora.
A norovírus egy nagyon fertőző gyomorvírus, amely hasmenést és hányást okoz. Emberről emberre terjedhet – például kézfogással vagy beteg gondozásával –, de szennyezett étel elfogyasztásával vagy szennyezett felületek megérintésével is elkaphatjuk.
A norovírus közismert a járványkitöréseiről olyan helyeken, ahol sok ember van összezárva egy viszonylag szűk helyen, például kongresszusokon, olimpiákon és igen, tengerjáró hajókon is. 2017-ben a Centers for Disease Control and Prevention kilenc norovírus-járványt dokumentált különböző tengerjáró hajókon, amelyek végül több száz embert betegítettek meg.
Vírusos matematika
A járványok jobb megértése és megelőzése érdekében a kutatók egy norovírus-járvány matematikai modelljét alkották meg egy 2002-es tengerjáró hajó járványadatainak felhasználásával, amely több mint 400 utast és a személyzetet betegített meg két egymást követő hajóúton.
A kutatók először kiszámították a "szaporodási számot", vagyis azoknak az embereknek az átlagos számát, akiket egyetlen beteg fertőzött meg ugyanabban a populációban.
Megállapították, hogy ebben a járványban a szaporodási szám 7,2 volt, ami elég magas; összehasonlításképpen egy 2014-es áttekintő tanulmány szerint a szezonális influenza szaporodási száma körülbelül 1,3.
Az új tanulmányban a legtöbb átvitel emberről emberre történt, nem pedig a környezettel való érintkezés révén. Ráadásul a fertőzött utasok mintegy 30 százaléka nem mutatott tüneteket, ami azt jelenti, hogy anélkül terjeszthették a betegséget, hogy betegnek tűntek volna. A tünetmentes emberek ilyen magas aránya azt jelenti, hogy az olyan intézkedések, mint a karantén, nem mindig hatékonyak a járvány megállításában – mondták el a kutatók.
„Ezen túlmenően, mivel a vírus nagyon szívós, nehéz elpusztítani a felületeken, és csak néhány vírusrészecske kell ahhoz, hogy megbetegítsen" – folytatta Towers. Még a legszigorúbb fertőtlenítés, illetve tisztítás mellett is "szinte lehetetlen eltávolítani az összes vírust a szennyezett felületekről".
Van megoldás: a kézmosás!
A kutatók becslése szerint a szigorú fertőtlenítés legfeljebb 60 százalékkal csökkentheti a norovírus kitörésének méretét. A szigorú kézmosás azonban elméletileg 100 százalékkal csökkentheti a járvány terjedését, vagyis teljes mértékben megakadályozhatja a járvány kitörését.
"Mivel a fertőzés elsődleges módja a kézből szájba kerülés, nem fertőződhetsz meg, ha evés vagy az arcod érintése előtt alaposan kezet mosol." A járvány kitörésének teljes megelőzése érdekében tehát mindenkinek alaposan meg kell mosnia a kezét, ami a való életben viszont nem mindig történik meg.
A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy a fürdőszobákban vagy a tengerjáró hajók éttermeinek bejáratánál elhelyezett, a kézmosás fontosságát hangsúlyozó táblák hasznosak lehetnek a járványok megelőzésében. A vizsgálat arra is rámutatott, "hogy azok az utasok, akik nem mosnak kezet étkezés előtt, sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg".
Towers azt javasolta, hogy evés előtt, valamint a fürdőszoba használata vagy potenciálisan szennyezett felület megérintése után legalább 20 másodpercig dörzsöljük a kezüket szappannal és vízzel.