Világutazó:„Te is eljuthatsz kevés pénzből egzotikus helyekre, és a turistacsapdákat is megosztom veled”

A szingli, egyéni utazó, Rachel Smith szerint bárki eljuthat kevés pénzből egzotikus helyekre, sőt még a turistacsapdákat is megosztja velünk, az olyan helyeket, amiket érdemes elkerülnöd, bármennyire csábítónak tűnnek. Íme a tippek a világutazótól.

A világutazó elmondja, hogyan eljuthatsz el kevés pénzből egzotikus helyekreForrás: Instagram/rachelsmith___

Tippek a világutazótól, hogyan jussunk el kevés pénzből egzotikus helyekre, és hogyan kerüljük el a turistacsapdákat

Rachel az Instagram hírfolyamába tölt fel képeket és felvételeket a távoli, egzotikus helyeken megélt kalandokról, ahol lélegzetelállító szállások, türkizkék víz és arany homok található. Viszont az utazásaiért gyakran fizet akciós árakat. Éjszakánként mindössze 12 GBP (kb. 6 ezer forintot) fizet a szállásért és 1 GBP (kb. 500 forintot) a friss ételekért. Rachel rámutat az egyéni utazók gyakori hibáira is, amelyek sokba kerülnek, és kiválaszt egy híres képeslap-célpontot, amelyet szerinte is el kell kerülni.

Utazás költségvetéssel

Rachel, aki eddig 21 országban járt, több munkával zsonglőrködve fizeti az utazásait.
A 24 éves szingli világutazó a MailOnline Travelnek nyilatkozva a következőket mondja: „Négy munkakörben dolgozom – tartalomkészítés, csapatvezető egy Gail's pékségben, részmunkaidős közösségi média menedzsment, és alkalmanként egy kocsmában dolgozom. Ez néha nagyon kimerítő, de lehetővé teszi számomra, hogy rugalmasan utazzak, miközben keresek annyit, hogy finanszírozni tudjam a kalandjaim. Sokat számít, ha tudod, hogyan kell okosan utazni."

Milyen gyakran utazik?

Rachel megjegyzi: „Az elmúlt két évben körülbelül öt-hat hónapot töltöttem az évből utazással. Szeretek új országot felfedezni több héten át. Számomra nemcsak az országok kipipálásáról van szó, hanem arról, hogy valóban megtapasztaljam az ottani légkört, kultúrát.
Imádok nyelvet tanulni, helyiekkel találkozni, és rejtett úti célokra bukkanni. Gyakran letelepedem valahol megfizethető áron, például Délkelet-Ázsiában vagy Kelet-Európában, majd kisebb kirándulásokat teszek a közeli úti célokhoz."

Az alacsonyabb megélhetési költségekkel rendelkező országok kiválasztása segít Rachelnek abban, hogy a költségvetése keretein belül hosszabb ideig utazzon.

A Suwat vízesés a Khao Yai Nemzeti Parkban, ThaiföldönForrás: Shutterstock/C/24Novembers

Mik az olcsó úti célok?

Az egyéni utazó azt mondja: „Az olyan országokban, mint Thaiföld, Vietnám és Laosz, a nyugati országokban fizetett ár töredékéért találhatsz gyönyörű szállást, ízletes ételeket, és még olyan tevékenységeket is kipróbálhatsz, mint a hőlégballonozás vagy a sznorkelezés.

Hetekig maradhatok olyan helyeken, mint például Vietnám, mert a megélhetési költségek annyira alacsonyak. Potom összegért bérelhetsz robogót, és kevesebb mint 500 forintért ehetsz friss ételeket! Vietnámban luxus 12 órás alvóbuszokat kaptam kevesebb mint 5 fontért (2500 forintért). Voltak benne töltőállomások, takarók, LED-lámpák és még egy TV is.

Amikor Kuala Lumpurban voltam, szereztem magamnak egy stúdiólakást tetőtéri medencével, amely a városra néz, és éjszakánként kevesebb mint 12 font volt.

Thaiföldön pedig hajókirándulást tettem, amely négy snorkelmegállót, minden felszerelést, ebédet, csúszdát, sziklamászófalat és ugróplatformot tartalmazott mindössze 15 fontért (5800 forintért)!"

Ha Long Bay, Vietnám egyik legfelkapottabb mászóhelye és olcsó úti célForrás: Shutterstock/Steven Phraner

Melyik a kedvenc egzotikus úti cél?

Rachel, aki két évvel ezelőtt egy hátizsákos utazás során beleszeretett az utazásba, ezt mondja: „A Fülöp-szigetek a kedvencem a hosszú távú utazások során. Sok más úti célhoz képest viszonylag olcsó, a strandok pedig nem ebbe a világba tartoznak. Rengeteg látnivaló van, és mindezt megteheted anélkül, hogy kárt tennél bennük. Ráadásul a helyiek hihetetlenül barátságosak és vendégszeretőek."

Melyik európai országba érdemes elutazni?

Montenegró egyértelműen a kedvenc költségvetésbarát helyem Európában. Lehet, hogy nem olyan népszerű, mint a környező országok, de ugyanolyan gyönyörű.

Attól kezdve, hogy megérkeztem, lenyűgözött a csodálatos táj. A legjobb az egészben, hogy mennyire megfizethető minden! Legyen szó ételről, szállásról vagy közlekedésről, sokkal olcsóbb, mint Nyugat-Európában. Valóban olyan érzés, mint egy rejtett drágakő, ahol megtapasztalhatod a szépséget és a varázslatot anélkül, hogy egy vagyont költenél."

Herceg Novi, Montenegro egy kiváló európai úti célForrás: Shutterstock/ Dimos

Utazási hibák

„Gyakori hiba, amit az utazók elkövetnek, hogy gyakran vesznek fel kis mennyiségű készpénzt az ATM-ekből. Minden alkalommal legalább három százalékos díjjal sújtják őket. Idővel ez tényleg összeadódik. Lényegében kidobod a pénzt.

A másik dolog, amit észrevettem, az az, hogy az emberek túl sokat költenek nyugati ételekre, mert attól tartanak, hogy hasmenést kapnak. Bár fontos az óvatosság, úgy gondolom, hogy a kaland része a helyi konyha megismerése. Csak kutass egy kicsit, olvasd el a véleményeket, menj oda, ahol tisztának tűnik az étterem, és bízz a megérzéseidben.

Az egyéni utazás előnyei

„Az egyéni utazások szabadságot adnak számomra, hogy a saját tempómban felfedezhessek. Szeretem eldönteni, hogy hova menjek anélkül, hogy ezt bárkivel meg kellene beszélnem. Ez is kimozdít a komfortzónámból, és nyitottabbá tesz az új élményekre."

Az egyéni utazó a hibákat és a turistacsapdákat is megosztjaForrás: Instagram/rachelsmith___

Hová ne utazz, mik a turistacsapdák?

Noha az egyéni utazásnak számos előnye van, a turistáknak fokozottan ügyelniük kell a biztonságra – egyes országokban jobban.

„Őszintén szólva, kicsit kényelmetlenebbül éreztem magam, amikor Egyiptomban utaztam. Nagyon szép és lenyűgöző ország, de észrevettem, hogy női utazóként jobban felkeltettem a figyelmet, mint korábban. Ez még mindig hihetetlen hely, amelyet érdemes meglátogatni, de azt javaslom, hogy idegenvezetővel vagy csoporttal menj el, különösen azok, akik először utaznak oda.

Azt javaslom, hogy kerüld el a görögországi Szantorini-t, bármilyen szép is. A táj lenyűgöző, de túlzsúfolt és túlárazott. Olyan, mint egy turistacsapda. Nagyon frusztrálónak találtam, főleg, hogy milyen nehéz volt taxit kapni. És amikor sikerült, őrült összegeket számítottak fel még rövid utazásokért is. Örülök, hogy láthattam, de nem mennék vissza" – mondja Rachel.

Egyre több utazó tanácsolja azt, hogy csak videón gyönyörködjünk Szantoriniben:

 

 

Ezek is érdekelhetnek