Ezeket a szabályokat ismerned kell ha nem akarsz börtönbe kerülni az utazásod alatt

Utazásaink során gyakran megszokásainkra támaszkodunk a törvénytisztelő viselkedéshez, de a világ különböző részein nagyon eltérő szabályok vonatkoznak a mindennapokra. Ezért összeszedtük, hogy külföldön milyen szabályokat kell ismerned, ha nem akarsz börtönbe kerülni az utazásod alatt.

Nem árt, ha ismered mik a szokások és a szabályok külföldön, különben akár börtönbe is kerülhetsz - illusztrációForrás: Shutterstock/Billion Photos

Ezeket a szabályokat ismerned kell ha nem akarsz börtönbe kerülni az utazásod alatt

Olykor, ami számunkra természetesnek tűnik, máshol súlyos következményekkel járhat – sőt, néhány országban - hihetetlen szabályok - alapján akár börtönbüntetés is kiszabható olyan dolgokért, melyekről nem is gondolnánk, hogy illegálisak. Lássuk, mely országokban miért járhat súlyos büntetés, és milyen furcsa szabályokra kell odafigyelnünk!

Szingapúr – tilos a rágógumi

Szingapúr híres a tisztaságáról és rendjéről, de ezt szigorú törvényekkel tartják fent. A szemetelésért nemcsak komoly pénzbírság jár, hanem közmunka is, és ha többször elkapnak, akár börtönbe is kerülhetsz. Egyik legismertebb törvényük a rágógumi teljes tiltása – nemcsak az utcán való rágásért, hanem azért is súlyos büntetés jár, ha beviszed az országba.

Szaúd-Arábia – csak semmi érintkezés

Ha Szaúd-Arábiába készülsz, akkor van néhány alapvető szabály, amit nem árt ismerned, különösen, ha nőként utazol. A nőknek nyilvános helyeken hidzsábot kell viselniük, ami a fej és a nyak eltakarását jelenti, és emellett olyan ruhát kell hordaniuk, amely takarja a karokat és a lábakat is. A nyilvános érzelemkifejezés is tabu. Igen, ez azt jelenti, hogy még egy kézfogás vagy egy csók is súlyos következményekkel járhat – akár bírságot vagy börtönbüntetést is kaphatsz érte.

Tilos bármilyen érintkezés, különben börtönbe kerül a turista is - illusztrációForrás: KonstantinChristian/Shutterstock

Dubaj – tilos az alkohol és a cigaretta

Dubajban a nyilvánosság előtti kézfogás, ölelés vagy csók komoly következményekkel járhat, ugyanis a helyi törvények tiltják ezeket a gesztusokat, és akár börtönbüntetést is kaphatsz érte. Ne feledkezz meg arról se, hogy közterületi dohányzás is szigorúan szabályozott, különösen a bevásárlóközpontok és parkok környékén. A szemetelés és a köpködés szintén súlyos pénzbírságot vagy akár börtönt is vonhat maga után. Az alkoholfogyasztásra is figyelni kell: csak kijelölt helyeken legális, közterületeken tilos.

Malajzia – nagyon messziről kerüld a drogot

Ha Malajziába utazol, van egy dolog, amit mindenképp észben kell tartanod: a drogtörvények brutálisan szigorúak! Igen, itt nem viccelnek, ha drogbirtoklásról van szó. Még halálbüntetést is kiszabhatnak, ha droggal kapnak el. Még az is veszélyes lehet, ha valaki másnál látsz gyanús dolgokat.

Velence – Galamb etetésért jelentős bírság jár

Velence gyönyörű és romantikus város, de ha elkapnak, amint galambokat etetsz a Szent Márk téren, az akár 500 euródba is kerülhet! Mivel a galambok komoly károkat okoznak a történelmi épületekben, a városvezetés komolyan veszi ezt a szabályt. Tippünk, ne etesd a galambokat, inkább készíts róluk egy-két szuper fotót!

Velencében galamb etetésért büntetés jár - illusztrációForrás: errorfoto/Shutterstock

Barcelona – a fürdőruha csak a strandra való

Imádod a napfényt és a strandot? Spanyolországban nem kell csador, de arra figyelj, hogy ne sétálj fürdőruhában a városi részeken Barcelonában, mert ez bizony 300 euró bírsággal járhat! Itt csak a tengerparton szabad strandöltözetet viselni. Strandolás után kapj fel egy könnyű ruhát vagy kaftánt, és élvezd a várost büntetés nélkül!

Svájc – 10 után nincs WC

Ez elég hihetetlen, de Svájcban egyes lakóházakban este 10 után nem illik a zajos vécét használni, hogy ne zavard a többi lakót. Ha megszeged ezt a szabályt, könnyen kellemetlen helyzetben találhatod magad.

Svájcban nem illik este zavarni a többi lakótForrás: Shutterstock

Görögország – tilos a magas sarkú cipő

Szereted a sikkes sarkakat? Akkor az Akropolisz nem a legjobb hely erre! Görögországban a történelmi helyszíneken tilos magas sarkú cipőt hordani, mert azok károsíthatják az ókori köveket. De szerintünk enélkül is válassz inkább kényelmes, lapos cipőt a városnézéshez.

Ha többet szeretnél tudni az Akropolisz történetéről nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Ezek is érdekelhetnek