Így találod meg a rejtett kamerákat a szálláshelyeken

Abszolút horror mindenki számára, hogy rejtett kamerák titokban lefilmezik egy szálláshelyen. A félelem egyáltalán nem alaptalan, ugyanis egyre többször megtörténnek ilyen esetek. Hoztunk pár tippet, hogyan előzheted meg, hogy tudtodon kívül intim felvételek készüljenek rólad.

Néhány egyszerű trükkel megtalálhatod a rejtett kamerákat a szálláshelyeden - illusztrációForrás: Shutterstock/Kittyfly

Rejtett kamerák a szálláshelyeken

A kameratechnológia egyre jobb, az eszközök pedig egyre kisebbek. Ezért az utazóknak már nem csak az olyan nyilvánvaló veszélyekkel kell megküzdeniük, mint a lopás, hanem azzal is, hogy tudtukon kívül a kukkolók figyelik őket – például egy rejtett kamerával a szállodai szobában vagy az apartmanban.

Sajnos az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az ilyen esetek, még a repülőgép mosdójában is találtak rejtett kamerát. A nyaralók azonban nem tehetetlenek, hiszen néhány trükkel meg lehet találni az apró készülékeket – csak tudni kell, hogyan.

Ha úgy gondolod, hogy rejtett kamerák lehetnek a szálláshelyen, ezek a tippek segítenek megtalálni őket.

Használj mobiltelefon lámpát

A Tiktokon számos videó található tippekkel és tanácsokkal az utazóknak, természetesen a rejtett kamerák témájában is.

Marcus Hutchins kiberbiztonsági szakértő például kifejti a videójában, hogy az utazóknak mobiltelefonjuk zseblámpájával kell megvilágítaniuk a gyanúsnak tűnő helyeket és tárgyakat. Ha a fény a fényképezőgép lencséjére esik, kék fényt ver vissza.

Az okostelefon kamerája láthatóvá teszi az infravörös sugárzást

Egy másik változat az okostelefonjával is működik. A Tiktoker „pootersnoots" videójában megmutatja, hogy a mobiltelefon kameraalkalmazásával egy infravörös kamera szabad szemmel alig látható vörös fénye is láthatóvá válik. Ehhez kapcsold le a lámpákat, és irányítsd a kamerát a gyanús tárgyra.

A videóban a kamera egy kis hangfaldobozban van elrejtve. Ez egyértelművé teszi, hogy milyen kicsik és nem feltűnőek azok a helyek, ahol el lehet rejteni a kamerákat.

Scan Wi-Fi

Ha a rejtett kamerák nem helyben mentik el a rögzített anyagot, hanem közvetlenül számítógépre küldik, akkor az eszközöket Wi-Fi-re kell csatlakoztatni.

Így fedezheted fel a kamerákat: ehhez tölts le egy Wi-Fi kereső alkalmazást a mobiltelefonodra. Ez megmutatja a helyi hálózathoz csatlakoztatott összes eszközt.

Természetesen attól függően, hogy hol tartózkodsz, a csatlakoztatott eszközök listája meglehetősen hosszú lehet. Megkönnyítheted a dolgod a „ Fing " alkalmazással, amely speciális figyelmeztető funkcióval rendelkezik, ha a csatlakoztatott eszköz IP kamera. Az alkalmazás ezen funkciója azonban a tesztfázison kívül díjköteles.

A kukkoló tulajdonosok módszerei elképesztően változatosakForrás: Sergey Privalov/Shutterstock

Használj detektorokat

Természetesen léteznek speciális eszközök is, amelyek segítenek a kamerák felkutatásában. Ezek rádiófrekvenciákat keresnek a helyiségben. Tehát először le kell választani a tápegységről minden olyan eszközt, amely szintén ilyen jeleket küld – ilyenek például a televíziók, routerek vagy akár a mikrohullámú sütők.

A módszer azonban csak akkor működik, ha a rejtett kamera is elküldi az adatait. Ha ezeket csak helyi merevlemezre menti, az érzékelő nem érzékeli a kamerát.

Ennyire pici is lehet egy rejtett kameraForrás: Shutterstock/Vvvproduct

Ahol gyakran elrejtik a kamerákat

Ha a biztonságra vágysz, legközelebbi tartózkodásod alkalmával először alaposan nézd át a szállást. Vannak helyek, amelyeknek különleges figyelmet kell szentelned. A rejtett kamerákat általában ott helyezik el, ahol van mit látni – például az ágyak közelében vagy a fürdőszobában.

A kamerákat általában nem feltűnő tárgyakba telepítik. Ilyenek lehetnek például ébresztőórák, rádiók, könyvek, növények vagy töltők. A falon lévő órák, képkeretek vagy aljzatok is olyan helyek, ahová a kamerákat könnyen el lehet rejteni.

A mennyezeten lévő füst- és mozgásérzékelők vagy lámpák ideális helyek egy rejtett kamera számára. A fürdőszobában különösen érdemes alaposan megnézni a zuhanyfejet és a tükröt.

Megengedett a rejtett kamerás megfigyelés?

Természetesen a rejtett kamerákat nem csak kompromittáló helyzetekben lévő emberek filmezésére használják, hanem néha lopás vagy hasonló elleni védelemként is telepítik őket. De akkor szabad?

Európa legtöbb országában tilos! Az érintett tudta nélkül végzett megfigyelés bűncselekménynek minősül. De a jogi helyzet nem ilyen egyértelmű a világ minden országában – írja a Reisereporter.

Az alábbi videó segít, hogyan leplezd le a rejtett kamerákat:

 

 

Ezek is érdekelhetnek