Hogyan lehetsz digitális nomád?

A digitális nomád tér gyorsan nőtt a távmunka normalizálása óta, amely a koronavírus-járványt követően történt. Valójában 35 millió digitális nomád él világszerte! Ez izgalmas hír mindenki számára, aki azt fontolgatja, hogy utazási hobbiját életmóddá alakítja. Mutatjuk, hogyan vágj bele és mi szükséges hozzá.

Te is lehetsz digitális nomád - illusztrációForrás: Shutterstock/Nok Lek Travel Lifestyle

Mi az a digitális nomád?

A digitális nomád alapvetően egy távoli alkalmazott, aki rendszeresen utazik és dolgozik különböző helyekről. A digitális nomád nem egy munkakör, hanem egy élet- és munkamódszer. A digitális nomádok általában értékelik azt a szabadságot, amelyet ez az életstílus ad nekik, és azt a lehetőséget, hogy hosszú időt töltsenek olyan városokban, ahová mindig is szerettek volna ellátogatni vagy élni.

A digitális nomáddá válás előnyei

A digitális nomádok a világ érdekes és izgalmas városaiban végzett távmunka előnyeit élvezik, miközben bevételt is keresnek. Felállíthatják munkaállomásukat a mexikói tengerparton, egy japán kávézóban vagy egy portugál Airbnb-ben.

Íme néhány gyors tény a digitális nomádokról :

  • A digitális nomádok 70%-a heti 40 órát vagy kevesebbet dolgozik.
  • A nomádok legnépszerűbb úti céljai közé tartozik Bangkok, Lisszabon és Mexikó.
  • Több mint 45 ország kínál digitális nomád vagy rövid távú vízumot.
  • A legtöbb digitális nomád 50 000 és 250 000 dollár között keres évente.
  • A digitális nomádok 49%-a teljes munkaidőben dolgozik (és mások startup alapítók, szabadúszók, vállalkozók vagy ügynökségek).
  • Ez kissé ijesztőnek tűnhet, de ha megtanulod, hogyan lehetsz digitális nomád, akkor minden a helyén lesz a nomád életmód elindításához (és élvezetéhez).

Hogyan lehetsz digitális nomád?

Digitális nomáddá válni nem olyan egyszerű, mint összepakolni és felszállni egy repülőre. Először végezz kutatást, hogy olyan munkát találj, amely támogatja a digitális nomád életmódot, szűkítsd le a legjobb úti célokat, és gyűjtsd össze az összes szükséges úti okmányt.

Mindenképpen tervezz szórakozást is! Vizsgáld meg, hogyan léphetsz kapcsolatba új emberekkel, hozz létre egy listát a meglátogatandó webhelyekről és a leállási idő alatti tennivalókról, és keresd fel barátaid és rokonaid a környéken.

50 ország kínál digitális nomád vízumot - illusztrációForrás: Shutterstock/Nok Lek Travel Lifestyle

Mely országok engedélyezik a digitális nomádokat?

A digitális nomáddá válás tervezésének korai szakasza kissé lehangoló lehet, ha még nincs meg álmaid úti célja. Azt is fontos figyelembe venni, hogy mennyit szeretnél utazni.
A digitális nomádok átlagosan hét hónapig maradnak egy helyen, ezért fontos, hogy számos tényezőt mérlegelj, és fontos kérdéseket tegyél fel magadnak, mielőtt az utazás mellett döntesz.

A CNBC szerint a leggyorsabban növekvő digitális nomád célpontok a következők:

  • Tokió, Japán
  • Da Nang, Vietnam
  • Szöul, Dél-Korea
  • Kuala Lumpur, Malajzia
  • Penang, Malajzia
  • Montevideo, Uruguay
  • Manila, Fülöp-szigetek
  • Hanoi, Vietnam
  • Ho Si Minh, Vietnam
  • Ljubljana, Szlovénia

Tippek a digitális nomád úti cél kiválasztásához

Amikor kiválasztod az országot, ahol dolgozni szeretnél, vegyél figyelembe néhány további fontos részletet, például:

• Megbízható a Wi-Fi hozzáférés? Ha nincs hozzáférés jó Wi-Fi-hez, akkor nem tudsz dolgozni.

• Hol fogsz élni és dolgozni? A jó élettér megtalálása elengedhetetlen. Akár hosszú távú bérlést keresel otthoni irodával, akár rendszeres hostelváltást tervezel, élet- és munkaterületed tervezése elengedhetetlen. Sokan inkább két különböző helyet választanak el a munkához és az élethez, ezért ha közös munkahelyet vagy kávézót kell találnod a munkavégzéshez, ügyelj arra, hogy ezek közel legyenek egymáshoz.

• Megengedhetem magamnak az utazást? A költségvetés tervezése elengedhetetlen. A szállás és az étkezés fizetése mellett az adókat is fizetned kell. Mindezek az apróságok gyorsan összeadódnak, és előfordulhat, hogy a vártnál hamarabb fogy el a pénzed.

• Van-e nyelvi akadály? Bár nem kell tökéletesen beszélned a helyi nyelvet, fontos mérlegelned, hogy milyen nyelvi akadályokkal találkozhatsz, és mi az, amiben nem érzed magad komfortosan.

• Biztonságban éreznéd magad a célállomáson? Fontos megtalálni az egyensúlyt a megfizethetőség és a biztonság között. A desztinációk kutatása során vedd figyelembe a kórházakhoz és egészségügyi központokhoz való hozzáférést, a nők, a kisebbségek helyzetét és az uralkodó politikai rendszert.

A kiváló WIFI-hozzáférés elengedhetetlen - illusztrációForrás: Shutterstock/panophotograph

Digitális nomád vízumok és egyéb fontos úti okmányok, amelyekre szükséged lesz

Digitális nomád vízum

Közel 50 ország kínál digitális nomád vízumot, amelyek olyan vízumok, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki távmunkát végezzen, miközben az állandó lakóhelye szerinti országtól távol tartózkodik. Mivel sok digitális nomádnak nincs szüksége hosszú távú vízumra, vizsgáld meg, mely kormányok kínálnak tartózkodási engedélyt az ideiglenes lakosok számára. Győződj meg arról, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz egy adott országban, és ellenőrizd az adott ország vízum- és utazási követelményeire vonatkozó adatokat.

Útlevél

Utazás előtt győződj meg arról, hogy az útleveled biztonságban van és legalább 6 hónapig érvényes a tervezett indulási dátum után.

Egészségbiztosítási kártya

Ha az elsődleges egészségbiztosítási csomag alig vagy egyáltalán nem nyújt fedezetet, miután elhagytad az országot, fontold meg a digitális nomád biztosítási csomagot.

Személyi igazolvány

Mindig jó egy második okmánnyal utazni arra az esetre, ha elveszítenéd az útleveled.

Az alábbi videóban további hasznos tippeket találsz első kézből, a digitális nomádoktól:

 

 

Ezek is érdekelhetnek