Turisták vigyázat! Ezekben a városokban kirabolnak!

Turisták vigyázat, a tapasztalt zsebtolvajok és tolvajok különösen szeretnek a népszerű európai úti célokon tevékenykedni. Ezért készült egy aktuális rangsor, hogy mely városokban van rá komoly esély, hogy kirabolnak.

Turisták vigyázat! Ezekben a városokban kirabolnak - illusztrációForrás: Shutterstock/onsuda

Turisták vigyázat! Ezekben a városokban kirabolnak! Összeállt a rangsor a veszélyes és a biztonságos városokról

Ha egyszer nem figyelsz, a pénztárcád vagy az okostelefonod eltűnik. A zsebtolvajok tönkretehetik az utazásod, még mielőtt elkezdődne. A Paul Camper kempingautó-kölcsönző cég az Eurostat adatait és a rendőrségi statisztikákat felhasználva elemezte, mely városokban különösen magas a lopások száma. A nyomozás során nem csak a zsebtolvajlást vették figyelembe, hanem járműlopásokat és egyéb lopási bűncselekményeket is összesen 25 városban.

Az értékelés során a szempontok a következő súlyozást kapták: zsebtolvajlás kockázata 40 százalék, autólopás 40 százalék, egyéb lopás 20 százalék.

A legtöbb lopás Barcelonában történik

Ha megnézzük az évi zsebtolvajlási esetek számát, a spanyolországi Barcelona a lista élén áll. Az évi 141 746 zsebtolvajlási esettel nagyon nagy a szakadék a második helyen álló Madridhoz képest (88 516 eset). Barcelonában 70 utazóból egyet fenyeget az a veszély, hogy kirabolják. A járműlopások száma viszont nem olyan magas, és 51 esetet tesz ki. Emellett 383 egyéb lopási eset is van (évente 100 000 helyi lakosra).

Míg Spanyolország áll az első két helyen, Olaszország követi a harmadik helyen. Évente 21 560 zsebtolvajlás történik, évi 213 autólopás. 162 turistából egyet kirabolnak Milánóban.

Némileg meglepő módon a dán főváros, Koppenhága a negyedik helyen áll. Annak a kockázata, hogy turistaként kiraboljanak, 1:214. A zsebtolvajlások száma azonban nem olyan magas, évi 14 000. Itt 2496 esettel szembetűnőbbek az egyéb lopások. Ez még rosszabb, a svéd fővárosban, Stockholmban, ahol 2858 esetet regisztráltak, de ott sem a zsebtolvajlás a legnagyobb probléma, 9000 esettel.
Ezek a zsebtolvajok gócpontjai, itt leselkednek a turistákra a bűnözők

Minden városban vannak olyan hotspotok, ahol a leggyakoribbak a lopások:

  • Barcelona: La Rambla, Barri Gotic, Sagrada Família
  • Madrid: Puerta del Sol, Plaza Mayor, Calle Preciados
  • Milánó: katedrális, Galleria Vittoro Emanuele II, központi pályaudvar
  • Koppenhága: Nyhavn, Tivoli, Strøget
  • Róma: Trevi-kút, Colosseum, Vatikán
  • Stockholm: Gamla Stan óváros, Skansen, központi pályaudvar
  • Amszterdam: Gát, De Wallen piros lámpás negyed, központi pályaudvar
  • London: Westminster, Camden Market, Southwark
  • Edinburgh: Edinburgh-i kastély, Royal Mile, Princes Street Gardens
  • Lisszabon: 28-as villamos, Baixa, Alfama és Belém körzetek
A népszerű európai úti célok hemzsegnek a zsebtolvajoktól, de az autólopás is gyakori - illusztrációForrás: Shutterstock/Prostock-studio

Biztonságos városok - itt a legalacsonyabb a lopások kockázata

De van egy jó hír is: például Zürichben a lopás kockázata mindössze 1 a 634 zsebtolvajlásból évente. Az egyéb lopások száma azonban meglehetősen magas, 1590 eset.

Párizs némileg meglepő módon a második helyen áll a biztonságos városok között, annak ellenére, hogy évente 5028 zsebtolvajlást regisztrálnak itt. A kockázat azonban csak 1 a 6862-hez. Nizzában mindössze 1200 zsebtolvajlás történik évente, a kockázat pedig 1 a 4167-hez.

Az elemzés módszere

A helyezés meghatározásához Paul Camper statisztikai normalizálási eljárást és pontrendszert használt. Minél nagyobb a kockázat és minél több az incidens, annál több pontot kapott egy város. A városokat összpontszámuk alapján rangsorolták, a szempontok eltérő súlyozással határozták meg az összpontszámot. Az adatok a 2024 októberi állapotot tükrözik – írja a Reisereporter.

Az alábbi videóban láthatsz pár trükköt a zsebtolvajok ellen:

 

 

Ezek is érdekelhetnek